Mozaik
DENZEL WASHINGTON NA TORONTO FILM FESTIVALU

Najvažnija stvar u režiji je pravilna podjela uloga te odabir pravih glumaca
Objavljeno 21. rujna, 2020.
Kad god me pitaju kako sam postao glumac i zašto sam izabrao baš ovu profesiju, imam isti odgovor - gluma je izabrala mene

Blag i dobroćudan čovjek, jedna plemenita duša. I veliki talent - birane su riječi kojima se Denzel Washington sa sjetom u glasu prisjetio nedavno preminulog kolege i prijatelja Chadwicka Bosemana kojega je duga i teška bolest svladala u 43. godini.


Nije slučajno što je prerano preminuli glumac koji se proslavio ulogom Marvelova superjunaka u blockbusteru "Black Panther" i megauspješnom serijalu "Osvetnici" spomenut u razgovoru s Washingtonom, ujedno i posljednjem In Conversation With... intervjuu na 45. Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu koji je sinoć završio. Slavni holivudski glumac pomogao je Bosemanu na početku njegove glumačke karijere plativši mu troškove ljetnog semestra glume na poznatoj British American Drama Academy u Londonu, pa je mladi glumac nakon što je stekao svjetsku slavu izjavio: "Bez Denzela Washingtona ne bih bilo ni Black Panthera."

Počeo u mjuziklu

Na premijeri filma Washington nije znao da je Boseman teško bolestan.


- Nitko od nas nije znao da mu je ostalo jako malo vremena. Nakon što sam pogledao film, bilo mi je jasno da je pred njim velika karijera i da stasa nova generacija zvijezda. On nije ništa izgubio, mi svi jesmo. On je u svoje četrdeset i tri godine proživio jedan puni lijepi život - rekao je Washington.


Iza jednog od najcjenjenijih američkih glumaca impresivna je karijeru koju bez predaha i dalje uspješno gura. Spomenimo samo uloge u naslovima kao što su "Krik za slobodom" ("Cry Freedom"), "Slava" ("Glory"), "Malcolm X", "Philladelphia", "Grimizna plima" ("Crimson Tide"), "Pobjednik" ("He Got Game"), "Tjelesna straža" ("Man On Fire"), "Dan obuke" ("Training Day"), "Insider" ("Inside Man"), "Američki gangster" ("American Gangster") i "Pravednik" ("The Equalizer") i dvjestotinjak nominacija za nagrade uključujući i one za devet Oscara od kojih je potvrdio dvije: za epizodnu ulogu u "Slavi" i glavnu ulogu u "Danu obuke".


- Kad god me pitaju kako sam postao glumac i zašto sam izabrao ovu profesiju, imam isti odgovor: gluma je izabrala mene. Stalno ponavljam 18-godišnjacima da nije strašno ako ne znaju čime se žele baviti u životu. Kao klinac želio sam biti liječnik, a onda sam na faksu izabrao smjer novinarstva i glume. Prvu ulogu imao sam u mjuziklu samo da bih otkrio da ne znam pjevati (smijeh), ali bar sam naučilo da svi imamo svoje limite, ma kako talentirani bili - otkriva nam 65-godišnja holivudska zvijezda tijekom Zoom razgovora u koji se uključila iz svog doma pomalo umorna izgleda, zarastao u veliku polusijedu bradu, odjeven u Adidasovu majicu kratkih rukava i sa šiltericom na glavi.
Romantična drama

Limitiranog talenta ili ne, Denzel Washington odavno nije "samo" glumac, već je svoj status, sposobnost i utjecaj iskoristio kako bi zagazio i u producentske i redateljske vode. Zanimljivo je da je, baš kao i glumac, neplanirano postao redatelj.


- Moj producentski partner Todd Black jednog dana mi je rekao kako misli da bih bio dobar redatelj, nisam mu vjerovao (smijeh) pa sam desetak godina odugovlačio i odgađao sve dok me nije stjerao u kut pa se više nisam mogao izvlačiti. Gledam slavne romantične drame i komedije za inspiraciju kako bih se što bolje pripremio za još jedno novo iskustvo. Režija je zahtjevna, mislim da moram još mnogo učiti. Inače, upravo na festivalu u Torontu konačno sam pristao režirati svoj prvi film. Peter Rice, tadašnji predsjednik Fox Searchight Pictures, na zajedničkom ručku me je natjerao da na salveti potpišem priznanje da ću početi režirati (smijeh) - kaže globalno poznata američka glumačka zvijezda koja je do danas režirala tri filma ("Antwone Fisher", "Veliki borci", "Ograde") i otkriva da upravo radi na romantičnoj drami kao svom sljedećem redateljskom poslu.


Za kraj Washington je dodao kako je kao redatelj brzo naučio da se glumce ne smije tretirati kao amatere.
- Često me pitaju pomaže li mi vlastito glumačko iskustvo u režiji i radu s glumcima na setu. Naravno, ali ne u smislu da svojim kolegama objašnjavam kako glumiti, to se ne radi, jer vi ispadate pametni a oni neznalice. Najvažnija stvar u režiji je pravila podjela uloga, ako si angažirao prave glumce, obavio si pola posla. Što ja imam objašnjavati Violi Davis (osvojila Oscara za epizodni ulogu u drami "Ograde") kako će glumiti? - zaključio je Denzel.


Stjepan HUNDIĆ
Možda ste propustili...

DALLAS RECORDS U ČAST TAMBURAŠKOG SVIRAČA I PRODUCENTA

U sjećanje na Mikija - koncert iz Lisinskog "Nek‘ noćas pjesme plove"

LED ZEPPELIN GOTOVO SE OKUPIO NAKON KONCERTA U LONDONU

Page: Planirali smo cijelu turneju 2007. godine

PLANIRA SE ODRŽAVANJE 13. VELJAČE 2021. U OPATIJI

HRT: Uskoro natječaj za Doru 2021.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana