Mozaik
NA LIJEVOJ OBALI DRAVE ODRŽAN 17. URBAN FEST

#samoosijek: Dvije večeri
svirki osječkih izvođača
Objavljeno 21. rujna, 2020.
Dobro raspoloženu osječku publiku do kraja su “zapalili” Krankšvester i Retfatlanta

Unatoč organizacijskim izazovima s kojima se zbog epidemije koronavirusa suočila Kreativna agencija Adverta, na lijevoj obali Drave u petak i subotu uspješno je održan 17. po redu Urban Fest Osijek. Iako su to bile dvije poprilično različite glazbene večeri kod katakombi, i osim toga što se u subotu (za razliku od prvog dana) naplaćivao ulaz, ovogodišnji UFO u cijelosti je bio prava osječka priča s heštegom #samoosijek, koju je, već prema običaju, karakteriziralo obilje dobrih vibracija.

Od kviza do rocka


Tijekom obje festivalske večeri program je počeo u 18 sati te je zbog posebnih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite, trajao do ponoći, a otvorio ga je kviz na otvorenom koji je pripremio poznati osječki kvizmajstor Krunoslav Radaković, i na kojemu su zainteresirani ljubitelji glazbe imali priliku testirati svoje glazbeno znanje. Nakon zanimljivog kviza red je došao na svirku.

Pet stilski različitih osječkih demobendova, jedan po jedan izlazili su na veliku pozornicu s namjerom da najbolje iskoriste svojih 45 minuta. Tada još malobrojnoj publici prvi se predstavio eksperimentalni duo Layka, nakon kojega je ispred otprilike istoga broja ljudi nastupio alternativni rock-trojac Lethe. Nešto više posjetitelja okupilo se za vrijeme svirke benda Echoes, mladog, ali vrlo iskusnog hard rock-sastava s povećim brojem nastupa iza sebe. Žestok i uvjerljiv set okupljenima je pružila i blues-rock-četvorka psihodeličnog prizvuka Rovovsko stopalo, kao i posljednji u nizu sastav prvog dana, Izumiranje vrste uživo, još jedna vrlo zanimljiva osječka underground priča. Svaki od bendova predstavio se u dobrom svjetlu i sa svojim autorskim materijalom, a nazočni ljubitelji rock-glazbe pokazali su da su itekako željni festivala i žive svirke.
Subotnji dio programa istovremeno se odvijao na dva stagea. TRAUM pozornica u amfiteatru na oduševljenje fanova plesne elektronike ugostila je vodeća imena osječkog clubbinga, mr. Phrasala, nositelja buduće scene, preciznog kolek3k, nepoderivog Marka Felingera te za kraj moćne ms. Insolate i mr. Volstera.

Hip-hop snage


Na koncertnoj su pak pozornici nastupile jake domaće hip-hop i trap-pop snage. Večer je otvorio sve popularniji mladi kolektiv XVII, koji je nakon svog nastupa pozornicu prepustio donjogradskom reperu, multiinstrumentalistu i producentu Tinu Arbutini. Atmosferu su dodatno zagrijali mladi "ulični" reper Manda te iskusna grupa Neispavani, prepoznatljiva prema svom mračnom zvuku, energičnoj izvedbi i beskompromisnom navijačkom pristupu kroz koji pruža otpor sistemu i društvenoj nepravdi. Pred kraj njihovog seta u prvim redovima zapaljeno je nekoliko bengalki. Brojnu i dobro raspoloženu publiku do kraja su "zapalili" nastupi popularnog provokativnog hip-hop dvojca Krankšvester sa svojim hitovima kao što su "Kru'ti", "Liz Taylor" i "Gaber", a za sam kraj, nakon kraćeg prekida zbog tehničkih problema, i Retfatlante, retfalačkog trap-kolektiva sa sve većom sljedbom na sceni koji je i na prošlogodišnjem UFO-u napravio pravi show.
Danijel Miklić

Možda ste propustili...

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

Najčitanije iz rubrike