Osijek
NATJEČAJ ZA DRŽAVNE POSLOVNE PROSTORE

U prodaji se našli kafići u Radićevoj i kultni frizeraj
Objavljeno 12. rujna, 2020.

Otkako je lani Ministarstvo državne imovine krenulo u prodaju starih i napuštenih poslovnih prostora na području cijele Hrvatske, u Osijeku nije bilo zanimljivijeg natječaja od posljednjeg - provedenog u srpnju i kolovozu. Naime, od ukupno 41 ponuđene nekretnine u gradu na Dravi u prodaji se našlo njih osam - mahom danas neuglednih i napuštenih objekata, a nekada obrta na dobrom glasu, u kojima se dobro tržilo, bez prigovora.

Spomenimo najprije one u kojima je ponovno prepoznat potencijal i koji su dobili nove vlasnike.

Tu se svakako ističe prostor kavane na raskrižju Radićeve i Reisnerove ulice u kojemu je posljednji “gostovao” cafe “Romano”, poznat po dobroj kavi te književim večerima i izložbama. Riječ je o ukupno 124,17 kvadrata prizemlja, tavana i podruma, koji su prodani za 489 tisuća kuna, odnosno za približno tek 530 eura po kvadratu. Ovdje borbe nije bilo, poslovni je prostor prodan jedinom ponuđaču s valjanom ponudom.

S druge strane Radićeve ulice, samo nekoliko metara udesno, prodan je i poslovni prostor od samo 13,2 kvadrata koji je godinama prije bio jedan od onih uvijek punih frizeraja. Poznat kao “kolodvorski frizer”, na jednim je davno zaboravljenim vratima grada dočekivao brojne putnike koji su se slijevali s autobusnog i željezičkog kolodvora Radićevom prema središtu Osijeka. Tih trinaestak četvornih metara “otišlo” je za 74.999 kuna ili približno 770 eura po kvadratu.

U Radićevoj se ulici u tome krugu prodavao još jedan poslovni prostor, i to onaj prekoputa prve zgrade Pravnog fakulteta, odmah uz bok dvorišta bivše Ugostiteljske škole, površine 60,51 kvadrat. Objekt je to u kojemu se u proteklih dvadesetak godina izmijenilo nekoliko kafića. Imena im se i vlasnici slabo pamte. No zato je na tome uglu klijentela uvijek bila ista - mješavina vječnih i revnih studenata prava. Nema onog tko je studirao pravo u Osijeku da ondje nije popio bar jednu kavicu ili se tresao pred ispit. Dobro to znaju oni su koji su dali ponude za kupnju tog poslovnog prostora, najtraženijeg od ponuđenih, koji je naposlijetku prodan za 445.000 kuna, po cijeni višoj za čak 172.000 kuna od početne.

I u konačnici, među prodanima je i poslovni prostor u prizemlju dvorišne zgrade u Kapucinskoj 36, veličine čak 184,71 kvadrata, koji uključuje prostor prodavaonice, spremište, podrum i tavan, koji su devedesetih bili dom poznatog zooshopa “Tropic”, tada nadaleko najbolje opremljene trgovine za kućne ljubimce, posebno ribice. Koja bi se djelatnost mogla useliti na tu lokaciju, teško je reći, no bilo kako bilo, taj je “poslovnjak” prodan za 360 tisuća kuna, odnosno 150 tisuća kuna više od početne cijene, ali i dalje, s obzirom na lokaciju, “smiješnih” 260 eura za kvadrat.

Ivana Solar
U Radićevoj ulici prodan je poslovni prostor od samo 13,2 kvadrata koji je godinama prije bio jedan od onih uvijek punih frizeraja
NEMA KUPACA ZA RESTORAN-PIZZERIJU “LYRA”
Među lokalima koji u sklopu ovog javnog poziva nisu našli kupca je i atraktivni podrumski prostor s uličnim prizemljem na samom Trgu Ante Starčevića. Riječ je o prostoru nekad najboljeg restorana-pizzerije u središtu Osijeka - Lyra, koji su voljeli mnogi baš zbog njegove skrovitosti na živoj lokaciji. Površina mu je 189,92 kvadrata, a prodavao se za početnu cijenu od 806.000 kuna, odnosno za samo 570 eura po četvornom metru. No i uz napomenu kako se nalazi u zgradi koja je klasificirana kao kulturno dobro te da pravo prvootkupa imaju Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, što je, zbog potencijalno velikih ulaganja u restauraciju zasigurno odvratilo potencijalne kupce.
Najčitanije iz rubrike