Osijek
PAMPAS - JEDNO OD TRI JAVNA KUPALIŠTA U OSIJEKU

Jedna od najstarijih plaža ponovno je zapuštena i prljava
Objavljeno 11. kolovoza, 2020.
Poslije Domovinskog rata ovaj prostor ponovno je zapušten, a 2014. na inicijativu osječkog HDZ-a plaža je revitalizirana

Grad Osijek još je prošle godine tri lokacije uz Dravu proglasio javnim kupalištima, a riječ je o području uz Kopiku, Pampas i plaži kod željezničkog mosta. Zanimljivo je da je plaža na Pampasu jedna od najstarijih u Osijeku, pa prvi put o njezinom zapuštanju čitamo u Glasu Slavonije još 60-ih godina prošloga stoljeća.

Ova najveća pješčana plaža u Osijeku postat će iznimno popularna 80-ih, kada su svi koji su bili “cool” upravo osvježenje tražili na ovom prostoru. Poslije Domovinskog rata ovaj prostor ponovno će biti gotovo zapušten, a 2014. na inicijativu osječkog HDZ-a plaža je revitalizirana te su uz uloženih 30.000 kuna postavljene klupe i stolovi za izletnike, pješčana obala je počišćena, a plaža uređena za kupače. No, šest godina poslije, u jeku epidemije koronavirusa velik broj Osječana nije otišao na more, najveće gradsko javno kupalište Kopika je zatvoreno, pa su se građani opet okrenuli dravskim plažama.

Nažalost, od plaže na Pampasu ne mogu mnogo očekivati. Naime, ova plaža daleko je od pješčanog „pampasa“ nakon gradnje cestovnog mosta prema Baranji upravo na ovoj lokaciji, ali u ovome trenutku njezin najveći problem nije činjenica što više ne sliči na staru plažu, nego njezina potpuna zapuštenost. Ovu smo plažu posjetili ove subote i to zato što je riječ o gotovo jedinoj osječkoj plaži uz Dravu uz koju postoji bogat prirodni hlad. Na popularnoj Kopiki prirodnog hlada nema, a Grad nije omogućio ni najam suncobrana i ležaljki. Ništa bolje nije ni na Želji. No, osim hladovine na Pampasu gotovo da nema ničeg drugog zbog čega bismo preporučili odlazak na ovu plažu. Činjenica je da je Drava ovih dana visoka i iznimno hladna, pa je i sam ulazak u vodu neugodan, jer podrazumijeva hodanje kroz preplavljenu travu. Sam prostor uz plažu prepun je smeća.

Evidentno je da Unikom ovaj prostor kosi, ali preporučujemo stavljanje nekoliko koševa za otpatke zato da bi građani imali gdje odlagati smeće, ali i da se minimalno jednom tjedno pošalje ekipa koja bi počistila otpatke na plaži. Vjerujemo kako i jedna kabina za presvlačenje Grad ne bi pretjerano koštala. Što se tiče same atmosfere ovo je prostor na koji se dolaze kupati svi, od izletnika koji roštiljaju iznad plaže, pa do roditelja s djecom, a čini se kako je ovo omiljena plaža za vlasnike pasa. Stoga morate biti spremni na kupanje, ali i sunčanje s četveronožnim ljubimcima koji će u trenu prijeći preko vaših ručnika, ili se malo otresti baš pokraj vas. Još jedna od loših strana plaže jest i činjenica da gotovo iznad vas prolazi prilično gust promet, posebice velik broj kamiona, preko mosta koji je zapravo državna cesta prema Mađarskoj, pa imate osjećaj da ste legli pokraj ceste, a ne na plažu.



I da zaključimo, u slučaju da tražite idealnu plažu za boravak s kućnim ljubimcem i dobar hlad, ovo je plaža za vas, a ako tražite sve ostalo, onda ona to definitivno nije.

Nefreteta Z. Eberhard
Možda ste propustili...

OKRUGLI STOL “BRENDIRANJE RIZNICOM”

Vrijednosti za zajednicu u riznici svojevrsne utopije

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

Najčitanije iz rubrike