Mozaik
ISKUSTVA ASTRONAUTA

Tutnjava, udari i vrućina prilikom povratka s ISS-a
Objavljeno 5. kolovoza, 2020.
NASA-ini astronauti Hurley i Behnken kazali su da je letjelica ispunila sva očekivanja

Astronauti Bob Behnken (50) i Doug Hurley (53) opisali su tutnjavu, vrućinu i udare koje su u nedjelju iskusili na povratku iz svemira na letjelici Crew Dragon, istaknuvši da je sve prošlo prema očekivanjima. Behnken je slikovito opisao kako su oblaci letjeli pokraj njihova prozora, a osjećao se kao da je netko udarao "leđa sjedalice palicom za bejzbol".


NASA-ini astronauti Hurley i Behnken kazali su da je letjelica ispunila sva očekivanja. U more su se padobranima spustili u Meksičkom zaljevu, čime je završen prvi komercijalni let s posadom na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).


- Dok smo se spuštali kroz atmosferu, osobno sam bio iznenađen kako se sve odvijalo. Činilo se da je prošlo nekoliko minuta do dovršetka izgaranja a već smo mogli pogledati kroz prozore i vidjeti kako jurimo pokraj oblaka - kazao je Benhken. "Kad smo se još malo spustili u atmosferu, Dragon je zbilja oživio. Pokrenuli su se potisnici i usmjerio nas je na pravi put. Atmosfera je počela proizvoditi zvukove, mogli ste čuti tutnjavu vani i dok je letjelica uspostavljala kontrolu, mogli ste to osjetiti na vlastitu tijelu.


Mogli smo osjetiti kotrljanje i udarce, sve te male pokrete osjetili smo u letjelici", kazao je Behnken. Tijekom povratka na Zemlju kapsula se morala odvojiti od trupa, koji sadržava solarne panele i uređaje za toplinu. Odvajanje trupa bilo je blago, ali je kod otvaranja padobrana trzaj bio vrlo jak.


Behnken je opisao i kako je osjetio vrućinu u kapsuli. Dok je kapsula prolazila kroz atmosferu, trenje je palilo zaštitni omotač razvijajući temperaturu od gotovo 2000 Celzijevih stupnjeva, a letjelica je usporavala na brzinu od 563 kilomatra na sat. Na toj brzini otvoreni su prvi padobrani, što je naglo usporilo letjelicu, koja je na kraju sletjela u more brzinom od 20-ak km/h. NASA je prepustila prijevoz astronauta na ISS i iz njega privatnim tvrtkama SpaceX i Boeing.
Od umirovljenja space shuttlea, 2011., SAD nema letjelicu koja ih može lansirati s vlastita tla, pa je od tada plaćala milijune dolara Rusiji za prijevoz raketama Sojuz. Na posljednjoj misiji shuttlea, 2011., američki astronauti ostavili su na ISS-u američku zastavu s namjerom da je vrati posada koja prva odleti na američkoj letjelici. Devet godina poslije to su učinili Hurley i Behnken.


Hina
2011.

godine umirovljen je američki space shuttle
563

km/h bila je brzina pada latejelice na kojoj su se otvorili prvi padobrani
Astronauti su se osjećali kao da je netko udarao "leđa sjedalice palicom za bejzbol".
Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

Najčitanije iz rubrike