Osijek
JOŠ NIŠTA OD POČETKA RADOVA

Bazeni na Kopiki zarasli u korov, a na Dravi čovjek na čovjeku
Objavljeno 3. kolovoza, 2020.
Ovih dana na lijevoj obali Drave spas od vrućina potražilo je tisuće Osječana

Zbog aktualne pandemije koronavirusa mnogi su Osječani ljeto odlučili provesti u svome gradu. Dobro popunjene terase kafića i gužve na promenadi u špici sezone, kada bi mnogi već odavno bili na Jadranu ili nekoj drugoj destinaciji izvan grada, rezultat su tzv. novonormalnih životnih okolnosti ili, prevedeno, lošije financijske situacije, straha od obolijevanja, ali i niza epidemioloških mjera zbog kojih su ukinute ili ograničene brojne društvene aktivnosti.

"Mravinjak" na Dravi
U takvoj je situaciji i popularna Kopika napučenija nego ikad dosad. Gotovo nadrealni prizori "mravinjaka" na lijevoj obali Drave nisu, međutim, isključivo rezultat navedenih okolnosti, nego i odluke gradske uprave da zbog rekonstrukcije i dogradnje ovoga ljeta zatvori RC Copacabana, zbog čega na najpopularnijem dravskom kupalištu u posljednje vrijeme vlada rijetko viđena gužva.

Ne bi u toj odluci Grada bilo ništa sporno, vijest o temeljitoj obnovi bazena i izgradnji novih sadržaja dočekana je s oduševljenjem, da na Copacabani početkom kolovoza i dalje nema nikakvih radova, zbog čega se mnogi građani pitaju nisu li sve ovo vrijeme bazeni mogli biti u funkciji, a gužva na kupalištu na Dravi izbjegnuta.

Umjesto toga, ovih dana svjedočimo svojevrsnoj koliziji "starih" kupača s Drave i "novih", koji se u rijeci kupaju silom prilika, jer su bazeni na koje inače idu zatvoreni. Naime, neizostavna je tradicija Kopike igranje picigina, a kako se u ovom trenutku na istom mjestu nalaze i brojne obitelji s malom djecom, sve su češće nesuglasice u toj kohabitaciji. Jedni s razlogom strahuju za svoju djecu jer bi u neposrednoj blizini igre picigina lako mogla nastradati, drugi se pak žale jer više ne mogu nesmetano igrati omiljenu igru, a svi dijele mišljenje da bi bilo puno bolje da bazeni na kojima nema radova nisu zatvoreni. Da ne bi bilo zabune, situacija nije dramatična i društvo na Kopiki dobro funkcionira zahvaljujući međusobnom razumijevanju, no ostaje činjenica da je, kako se čini, nepotrebno zatvaranje bazena izazvalo nezadovoljstvo većeg broja građana.

To više ako se uzme u obzir da konkretnih građevinskih radova na bazenima vjerojatno uopće neće biti ovoga ljeta, jer još uvijek nije dovršena izrada projektne dokumentacije, a samim tim niti ishođena građevinska dozvola te raspisan natječaj za izvođača radova, kako stoji u odgovoru na upit koji smo poslali u Kuhačevu.

Radovi tek dogodine?
Legitimno je stoga zapitati se nije li gradska uprava Osječanima u ovim teškim vremenima krize, kada si mnogi ne mogu priuštiti ljetovanje izvan grada, nepotrebno uskratila kupanje na bazenima. Zar nije mogla, znajući da će veliki dio građana zbog COVID-a 19 i lošije financijske situacije ljeto provesti u Osijeku, prolongirati rekonstrukciju, “pokrpati” kao i svake godine uoči kupališne sezone ono što treba i otvoriti bazene? Na kraju, zar ne bi ostvarili određene prihode od prodaje ulaznica i ugostiteljskih i zabavnih sadržaja te na taj način refundirali, ako ne u cijelosti, onda bar djelomično, trošak pripreme bazena za kupališnu sezonu?

Iz gradske uprave na ta pitanja odgovaraju niječno. "Istražni su radovi pokazali kako ni privremeno korištenje bazena u sadašnjem stanju - do početka radova prema građevnoj dozvoli za rekonstrukciju, nije moguće ostvariti bez cjelovite zamjene opreme, uređaja i filtarnice nužne za kondicioniranje i pripremu bazenske vode prema svim higijenskim i zdravstvenim standardima. Ekonomski bi međutim to bilo apsolutno neprihvatljivo jer bi se tako novo ugrađena oprema prilikom rekonstrukcije samih bazena izmještala i/ili devastirala. U navedenim okolnostima dakle nije moguće korištenje bazena. Samim projektnim zadatkom zahvat je planiran kroz dvije kalendarske godine, s obzirom na kompleksnost zahvata, promjenu zakonske regulative od vremena izgradnje, uvjeta priključenja na komunalnu infrastrukturu i vodotok rijeke Drave, te je od prvoga dana javnost upoznata kako su ovoga ljeta bazeni isključivo i samo gradilište, a gradnja je proces koji uključuje i projektiranje i sve radnje koje tome prethode, a koje nije bilo moguće provoditi u režimu korištenja. Našu namjeru da nakon završetka tih istražnih radova, a prije početka građevinskog zahvata, bazeni budu u privremenoj ili djelomičnoj funkciji nije bilo moguće realizirati zbog naprijed opisanih razloga radi apsolutno dotrajale opreme i bazenske tehnike", stoji u odgovoru Ureda gradonačenika.

Ivan Alilović
2

godine popularna Kopika bit će zatvorena zbog građevinskih radova, odnosno rekonstrukcije i obnove bazena
OPASNOSTI DRAVE
Valja napomenuti da se zbog spuštanja vodostaja posljednjih dana na Kopiki iznenada iz plićaka može propasti u puno dublju vodu, što može biti posebno nezgodno za neiskusne plivače koji su inače naviknuli plivati na bazenima. Osobe koje su se prijašnjih godina utopile zbog neiskustva većinom su bili gosti pridošli u Osijek, koji nikada nisu zagazili u Dravu i ne znaju da se od pola metra dubine u samo jednom koraku može naići na rupu od nekoliko metara.
Najčitanije iz rubrike