Kultura
MENTORICE LIVANČIĆ I TERZIĆ PONOSNE NA SVOJE UČENICE

16 mladih osječkih plesačica jedine na rezidenciji “Kamenjak”
Objavljeno 3. kolovoza, 2020.
Najstarije su polaznice Plesnog studija Nikoola ovo ljeto dobile priliku sudjelovati u realizaciji plesne rezidencije Kamenjak. Plesna rezidencija oblik je rada na plesnom umjetničkom procesu radi ostvarivanja plesne izvedbe, odnosno predstave.

- Poziv za sudjelovanje uputio nam je Rajko Pavlić, umjetnički direktor Plesne mreže Hrvatske i osnivač Umjetničke organizacije Liberdance pod kojim vodi ogranak - Ljetna pozornica Kamenjak, s kojim smo uspješno ostvarile suradnju za Noć kazališta 2019. u sklopu projekta Razvoj publike - Plesna mreža Hrvatske. Za Noć kazališta naše su djevojke izvele plesnu predstavu Resonance autorskoga tima moje malenkosti i kolegice Martine Terzić, te na temelju upravo te izvedbe Rajko je primijetio sposobnost naših učenica za viši stupanj rada i ponudio rezidenciju isključivo za naše djevojke. Moramo napomenuti da smo iznimno ponosne zbog ove potvrde kvalitete i što je prepoznat trud i rad kako naših polaznica tako i nas dviju kao mentorica - rekla nam je Nikoola Livančić, mag. cult.

Plesna rezidencija započela je u srijedu, 29. srpnja, završit će u srijedu, 5. kolovoza, i rezultati plesnog procesa koji će proizaći na rezidenciji bit će izvedeni u obliku plesne predstave u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, ponovno u sklopu manifestacije Noć kazališta 2020., kojoj se iznimno vesele i plesačice i mentorice.

- Nadamo se da će epidemiološka situacija to i dopustiti. Voditeljica rezidencije je plesna umjetnica Aleksandra Mišić koja djeluje kao plesna pedagoginja educirajući amatere i profesionalce u Hrvatskoj i inozemstvu; suvremeni ples, partnering i improvizaciju - dodaje Martina Terzić, univ. bacc. educ. art.

Kao plesačica Aleksandra Mišić ima dugogodišnje bogato iskustvo u brojnim predstavama Zagrebačkog plesnog ansambla te u suradnjama s domaćim umjetnicima i institucijama (INK, HNK Ivan pl. Zajc, Zagrebački plesni centar, Tjedan suvremenog plesa, Plesni centar Tala, Žak Valenta, Liliana Rezsnik, Marjana Krajač i mnogi drugi). Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta 2014. za najbolje plesno ostvarenje u predstavi Hermafroditi duše autora Žaka Valente, a kao koreografkinja dobitnica je brojnih prestižnih domaćih i inozemnih nagrada i priznanja. Zajedno s Ognjenom Vučinićem dobitnica je Nagrade kritike na Festivalu koreografskih minijatura 2011. te Grand prix nagrade na 6. međunarodnom festivalu suvremenog plesa u Alžiru za predstavu TI u produkciji Masa dance company. Surađivala je s raznim umjetnicima, kazalištima, redateljima, piscima, estradnim umjetnicima, glazbenicima i glumcima. Svoju akademsku edukaciju nastavlja na ADU te završava studij za nastavnicu suvremenoga plesa. Predaje predmet Scenske prakse u srednjoj školi za suvremeni ples pri Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici. Živi i radi u Zagrebu.

- S obzirom na to da je rt Kamenjak rezervat, u ovim novonastalim uvjetima pokazao se kao idealan prostor za rad, kreativnost i izolaciju. Naših 16 polaznica smješteno je u Banjolama. Rezidencijalni pristup umjetničkim praksama, kao što je suvremeni ples, potiče mlade plesače na profesionalni pristup radu i uvid u umjetnički proces stvaranja plesne predstave - složno zaključuju mentorice Nikoola i Martina.
Narcisa Vekić

Rajko Pavlić primijetio je njihovu sposobnost za viši stupanj rada i ponudio rezidenciju isključivo za njih
Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike