Osijek
ŠTEDE NA UGRADNJI UREĐAJA NA ŠTETU DRUGIH

Loše postavljene klime uništavaju nove fasade
Objavljeno 31. srpnja, 2020.
Susjedu “fušeri” ugrađivali klimu, puno se bušilo, a sada i curi - žale se na Sjenjaku

U tjednu na izmaku obilježenom prvim toplinskim valom ove sezone malo tko spas od vrućine nije potražio pod krilcima klimatizacijskih uređaja. Posebice oni koji žive na višim katovima stambenih zgrada. No, javljaju građani, među njima ima i onih kojih se hlade na tuđi račun ili štetu.

Slučaj je to u jednoj od višekatnica na Sjenjaku u kojoj se nedavno radila energetska obnova vanjske ovojnice i gdje skupina suvlasnika tvrdi kako je jedan od susjedna postavio klimu na štetu svima.

"Prtljali su susjed i neki njegovi ‘pajde‘ oko postavljanja tri dana. Puno se bušilo po novoj fasadi i krpalo, a sada, kada je ta klima u punom pogonu, vidimo i da nisu dobro postavljene vodilice za kondenzaciju. Ne znamo što je gore, to što sumnjamo da je nova fasada oštećena ili to što pretpostavljamo da bi tek mogla biti! Susjed poriče bilo kakav potencijalni problem, ali nam ne želi dati izravan pristup uređaju da to provjerimo. Kako je riječ o zgradi na sedmom katu, a uređaj je postavljen s bočne strane, drukčije ne možemo znati što se tu događa. Ne znamo ni komu bismo se obratili za pomoć", kažu ogorčeni suvlasnici.

Odgovor na ovo pitanje potražili smo u osječkom Zavodu za stanovanje, iz kojega odgovaraju kako je svaki suvlasnik dužan paziti na očuvanje vanjske ovojnice prilikom ugradnje uređaja te da do oštećanja dolazi ako se za taj posao ne angažiraju ovlaštene tvrtke.

"Klima-uređaji na temelju uredbe o održavanju zgrada nisu zajednički uređaji, odnosno suvlasnici ih postavljaju samoinicijativno. Prilikom same ugradnje klima-uređaja potrebno je obratiti pozornost da ne dođe do oštećenja vanjske ovojnice, s obzirom na to da se vanjska jedinica klime mora učvrstiti na zidnu plohu zgrade. Pri tome je također potrebno osigurati priključak električne energije, kao i pravilan odvod kondenzirajuće vlage. Suvlasnicima pri tome preporučujemo angažiranje ovlaštenih tvrtki za ugradnju i servis klima-uređaja. U slučaju samostalne ili nestručne ugradnje priključenja odvoda, nerijetko zna doći do curenja po samom pročelju. Ako dođe do bilo kakve vrste oštećenja, bilo na zajedničkim ili posebnim dijelovima, suvlasnik koji je svojim radnjama prouzročio štetu dužan ju je sanirati o svom trošku", kaže direktor Zavoda za stanovanje Bojan Bodražić.

Dodaje i kako se prema članku 17. Odluke o komunalnom redu klimatizacijski uređaji mogu postavljati samo uz suglasnost i na način i uvjete koje propiše upravno tijelo nadležno za poslove urbanizma, a sukladno prostornom uređenju grada. Što upućuje na to da bi za pregled ispravnosti ugrađenog klimatizacijskog uređaja trebali biti zaduženi komunalni redari.

Poručuju to i iz Udruženja stanara grada Osijeka.

"Suvlasnici sa Sjenjaka svakako bi trebali slučaj prijaviti komunalnom redarstvu. No, s obzirom na to koliko komunalnih redara Grad Osijek ima te na njihovu eventualnu stručnost za takve preglede, sumnjam da će se problem brzo i efikasno riješiti na taj način", poručuje predsjednik Udruženja stanara, Milan Kamenko.

Ivana Solar
Montaža presudna
Za razliku od svih ostalih kućanskih uređaja, klima-uređaj i njegov vijek trajanja jako su ovisni o montaži. Drugim riječima ako klima-uređaj bez obzira na marku buči, ispušta vodu po podu ili po zidu, smeta susjedima, riječ je o kvaru, a najčešći uzrok manjih i većih kvarova klima-uređaja je upravo nestručna montaža. Ako se kvalitetna montaža preskoči ili loše obavi u višestambenim zgradama, neizbježno je konfrontiranje sa susjednima i dodatni trošak. Stoga, o montaži “klime” valja razmišljati odmah pri kupnji uređaja. Tada treba provjeriti ima li trgovac osiguran ovlašteni servis za ugradnju, što misle korisnici o tom servisu, koliko se čeka na ugradnju te da smije li se vanjska jedinica uopće montirati na fasadu zgrade za koju se kupuje.
Možda ste propustili...

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

Najčitanije iz rubrike