Osijek
NATJEČAJ ZA SMJEŠTAJ STUDENATA

Smještaj će naći 1395
studenata, no u novom
paviljonu nešto kasnije
Objavljeno 8. srpnja, 2020.
U sljedećoj akademskoj godini Ministarstvo znanosti i obrazovanja neće subvencionirati smještaj studenata kod privatnih stanodavaca

Studentski centar Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku raspisao je natječaj za smještaj studenata u studentskim domovima i subvencioniranje smještaja u privatnom aranžmanu za sljedeću akademsku godinu. Pravo na smještaj imat će ukupno 1395 studenata: 426 studenata u studentskom domu u Ulici kralja Petra Svačića 1c - istočni i zapadni paviljon, 776 studenata u studentskom domu u Ulici kralja Petra Svačića 1c - novi paviljon i 193 studenta u Studentskom domu I., u Ulici I. G. Kovačića 4. U Studentskom domu IGK-a osigurano je 139 mjesta za osobe u nepovoljnom položaju, a u novom paviljonu za njih je osigurano 537 mjesta.

Privatni smještaj
Novost je također da u sljedećoj akademskoj godini Ministarstvo znanosti i obrazovanja neće subvencionirati smještaj kod privatnih stanodavaca, odnosno učinit će to samo za 776 studenata koji budu primljeni u novi paviljon doma u Svačićevoj dok se ne usele u njega. Naime, kako nam je potvrdila Ivana Herceg Mišković, voditeljica novog studentskog doma, paviljon neće biti spreman do listopada i početka akademske godine, nego će biti useljiv od siječnja 2021., a do tada će studenti koji ostvare pravo na smještaj u njemu primati subvenciju za smještaj kod privatnog stanodavca u iznosu od 200 kuna. Također, kako nam objašnjava Herceg Mišković, ove je godine postupak prijave prilično pojednostavljen. "Ako daju suglasnost za pristup podatcima u sustavu EDIP Porezne uprave i e-Matici, studenti iz Republike Hrvatske trebaju prikupiti znatno manje dokumentacije, a SC Osijek po službenoj dužnosti pristupa i podatcima iz sustava Uvid u osobna stanja građana (rodni i smrtni listovi te domovnice)", kaže Herceg Mišković.

Kao i protekle godine, izravno pravo na subvencioniranje smještaja ostvarivat će se u trima kategorijama. U A-kategoriji gleda se izvrsnost (za studenate čiji mjesečni prihodi obitelji u prethodnoj godini po članu ne prelaze 75 % proračunske osnovice (2494,50 kuna) - prosjek srednjoškolskih ocjena 5,0 za brucoše, najmanje 4,5 za ostale studente. Na temelju ostalih kriterija, u B-kategoriji to pravo mogu ostvariti studenti čiji mjesečni prihodi obitelji u prethodnoj godini po članu ne prelaze 60 % proračunske osnovice (1995,60 kuna); djeca smrtno stradalih, nestalih ili ratnih invalida - branitelja, civila... Izravnu subvenciju mogu ostvariti i studenti u C-kategoriji - ako su im oba roditelja umrla, nestala ili nepoznata; ako su im roditelji razvedeni, a preminuo je onaj kojemu su bili sudski dodijeljeni ili s kojim su živjeli; ako su bili smješteni u domove ili udomiteljske obitelji te studenti s invaliditetom.

Dodatni bodovi
Pravo na dodatne bodove pri upisu u studentske domove imaju i studenti koji prvi put upisuju prvu godinu studija (brucoši), a položili su državnu maturu A razine (svi predmeti) i postigli rezultat u rješavanju obveznih ispita državne mature u ukupnome postotku od 80 do 90 % te više od 90 %. Između ostalog, dodatne bodove mogu ostvariti i studenti koji su upisani na studijske programe koji se vode kao deficitarni na županijskoj razini prema mjestu studiranja, odnosno nalaze se u prvih deset na listi deficitarnih studijskih programa Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje. Za osječke studente to su: medicina, strojarstvo, matematika i računarstvo, računarstvo, dentalna medicina, farmacija, geografija, matematika, rani i predškolski odgoj i fizika. No treba spomenuti da se tri od deset deficitarnih studija na osječkom sveučilištu ne mogu upisati. Prijave se mogu podnositi do 24. srpnja, a privremene rang-liste bit će objavljene 10. kolovoza.
Ema Nenadić

STUDENTSKI ŽIVOT U DOBA KORONE
S obzirom na epidemiološku situaciju kojoj smo bili izloženi posljednjih nekoliko mjeseci, i život u studentskim domovima uvelike se promijenio, pa je zbog toga i varirao broj studenata koji su ondje boravili. Prvo je, u ožujku, broj studenata drastično pao pa ih je, recimo, prvog dana toga mjeseca u studentskim domovima u Osijeku boravilo ukupno 645, a 1. travnja samo njih 20. Taj je broj u međuvremenu ipak porastao pa su 1. srpnja u domovima u Osijeku boravila ukupno 223 studenata. Dodajmo da su studenti bili oslobođeni plaćanja pune cijene smještaja u travnju, te su plaćali samo “čuvanje”.
SUBVENCIJE
Prema odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja, privatni će se smještaj sljedeće akademske godine sufinancirati samo u deset gradova u Hrvatskoj, i to u: Slavonskom Brodu, Zadru, Puli, Sisku, Karlovcu, Čakovcu, Bjelovaru, Križevcima, Koprivnici i Petrinji.
Useljenje u novi paviljon Studentskog doma 776 osječkih studenata pričekat će do siječnja 2021.
Možda ste propustili...

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

Najčitanije iz rubrike