Osijek
DJEČJI VRTIĆ OSIJEK

Napokon komarnici u gradskim vrtićima
Objavljeno 8. srpnja, 2020.
Komarnike su u zimskim mjesecima sami izradili majstori DVO-a

Dobra vijest za djecu i roditelje koji su korisnici usluga Dječjeg vrtića Osijeku u srpnju i kolovozu. Nakon niza godina žestokih ljetnih bitki s komarcima prozori gradskih vrtića napokon su opremljeni komarnicima, što znači da odgojitelji više neće morati birati između dva zla - vrućine i komaraca.

Naime, u vrtićima bez klima-uređaja prošlog se ljeta moralo čini baš to - ili držati objekte zatvorene na temperaturama iznad 30 stupnjeva kako djeca nakon spavanja ne bi bila prekrivena ubodima ili prozračivati i pustiti komarce.

Iz Uprave Dječjeg vrtića Osijek kažu kako je ovaj problem (pre)dugo čekao da dođe na red. Prije svega zbog vrijednosti investicije koja je uvijek bila prevelika stavka za DVO s obzirom na broj podcentara.

“Nakon što je prošlog ljeta problem s komarcima eskalirao u dežurnim vrtićima, odlučili smo u 2020. godini riješiti ga te unaprijed biti spremni za sezonu. No, kako bi za naš proračun bilo uistinu preskupo na svima jedinicama ugraditi komarnike po mjeri, okrenuli smo se drugom rješenju. Naši majstori koji obavljaju sve popravke u vrtićima preko zime su sami izradili komarnike. Odlično su to napravili. Komarnici su već postavljeni u gotovo svim vrtićima uz tek nekoliko iznimaka gdje to nije bilo tehnički izvedivo. Nismo uspjeli komarnike odmah postaviti na sva prozorska okna, ali za sada ih u svakoj jedinici koja je otvorena preko ljeta ima dovoljno da djeca budu zaštićena od komaraca. Posebno kada su u pitanju spavaonice i blagovaonice”, kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek, Marija Štambuk Čabaj.

Ističe se, bila je namjera da se komarnici nađu baš u svim jaslicama i vrtićima ovoga ljeta, te da se zbog toga nalaze po dva u svakoj prostoriji, odnosno da su raspodijeljeni tako da svaki vrtić dobije količinu proporcionalnu broju korisnika s obzirom na smanjeni broj djece.

Komarnici su stigli i u dječji vrtić Jaglenac, što je razveselilo odgojitelje, djecu i roditelje.

“Konačno! Prošle godine je naš vrtić prvi put bio dežuran u kolovozu i nije se znalo što je gore – to što je djeci vruće ili što ih grizu komarci! Moralo se birati između prozračivanja prostorija da djeci bude podnošljivo za spavanje ili zaštite od komaraca. Vidimo da su komarnici samo na donjim prozorima. No i to je puno bolje nego prije”, komentira majka petogodišnjaka iz "Jaglenca".

Ivana Solar
Naši majstori koji obavljaju sve popravke u vrtićima preko zime su sami izradili komarnike te ih postavili
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike