Mozaik
INDUSTRIJI ŽIVE GLAZBE PRIJETI KOLAPS

Britanske rock zvijezde podržale hitan poziv za spas žive glazbe u UK-u
Objavljeno 3. srpnja, 2020.
Oko 1500 glazbenika, među kojima su Ed Sheeran, Paul McCartney i Rolling Stonesi, pozvali su u otvorenom pismu britansku vladu da spasi industriju žive glazbe kojoj prijeti kolaps zbog pandemije koronavirusa. Upozoravaju da su ugrožene tisuće radnih mjesta i pozivaju se na istraživanje koje pokazuje da je prošle godine živa glazba donijela britanskom gospodarstvu pet milijardi eura, i dala potporu za 210.000 radnih mjesta diljem zemlje. "Živa muzika Ujedinjenog Kraljevstva jedan je od najvećih društvenih, kulturnih i ekonomskih uspjeha ove zemlje u zadnjem desetljeću", stoji u pismu ministru kulture Oliveru Dowdenu. Ali budući da "kraja socijalnog distanciranja nema na vidiku, a ni vlada nije dogovorila financijsku potporu, budućnost koncerata i festivala te stotina tisuća ljudi koji na njima rade izgledaju sumorno".

Vlada ublažava restrikcije, pa se za vikend otvaraju pubovi, restorani i muzeji, ali će mjesta za održavanja žive glazbe i dalje ostati zatvorena. "Dok oni ne budu mogli ponovno raditi, što će vjerojatno biti najranije 2021., vladina potpora bit će presudna u sprječavanju masovne nelikvidnosti i kraja ove vodeće industrije u svijetu", navodi se u pismu.

Industrija žive glazbe želi jasan vremenski okvir otvaranja bez mjera socijalne distance i produljenje vladine potpore za djelatnike koji su privremeno otpušteni. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike