Regija
VLADAJUĆA KOALICIJA PROZIVA VALPOVAČKU UPRAVU:

Probili stavke i za 1434 posto
Objavljeno 6. lipnja, 2020.
HDZ-ova većina optužuje za rasipanje novca i odbija odobriti nova zaduženja

VALPOVO - Neslaganje i nastavak sukoba prepunog teških riječi, optužbi, a na mahove i grubih uvreda, bio bi najkraći opis posljednje sjednice Gradskog vijeća Valpova, koja je nakon nekoliko mjeseci održana "uživo". Ni ovaj put vijećnici vladajuće koalicije predvođene HDZ-om nisu usvojili većinu predloženih financijskih dokumenata aktualne gradske uprave, među kojima su godišnje izvješće o izvršenju proračuna za prošlu godinu te prijedlozi o novim kratkoročnim i dugoročnim zaduženjima Grada, za koje većina u Vijeću smatra da u vremenu nadolazeće krize i recesije nije trenutak. Drže također i da se gradskim novcem u proteklom razdoblju nije raspolagalo i maniri dobrog gospodara, da su zaduženja Grada na mnogim stavkama enormno i nepotrebno narasla, a novac nenamjenski potrošen te da bi se razvojni projekti za Valpovo, koje podržavaju, trebali raditi parcijalno i u fazama.

Njihovi oponenti iz Valpovačke nezavisne liste, predvođeni gradonačelnikom Matkom Šutalom, sva obrazloženja vladajuće koalicije nazvali su "političkim odlukama", "miniranjem projekata" te ih ponovno prozvali protivnicima razvoja i napretka grada.Za izvješće o izvršenju proračuna za 2019. godinu, koje nije usvojio ni Odbor za financije i proračun, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Željko Varžić naveo je da je od planiranih 124 milijuna u vrijeme krojenja proračuna krajem 2018. godine na kraju on ostvaren sa samo 47,7 milijuna kuna. Budući da su prihodi od poreza Gradu Valpovu i u ovoj godini narasli, i sada su već došli do razine od 35 milijuna kuna, proizlazi da je u cijeloj godini bilo odrađeno projekata samo u vrijednosti od 12 milijuna kuna. Varžić je podsjetio i da je, unatoč plasiranju drukčijih informacija javnosti, u trenutku preuzimanja vlasti nove gradske uprave, 30. lipnja 2017., manjak u proračunu Grada iznosio 4,2 milijuna kuna. Do kraja iste godine on se popeo na 7,1 milijun, 2018. godine na 7,9 milijuna, a u 2019. godini iznosio je 4,6 milijuna kuna, što nije bio slučaj s gradovima u okolici slične financijske situacije, a koji su danas s višemilijunskim viškovima prihoda.

- Određene stavke u proračunu jako mnogo premašuju plan, poput stavke promidžbe i informiranja koja je u 2018. iznosila 136.000 kuna, a u 2019. 705.000 kuna, ili 518 posto više. Stavka "ostali nespomenuti financijski izdaci", koja je 2018. bila 8500 kuna, u 2019. iznosila je 121.000 kuna, što je povećanje za čak 1434 posto! - zamjerio je Varžić.

Iako su vijećnici prihvatili predloženi treći rebalans proračuna za 2020. godinu, nije prihvaćen prijedlog odluke o dugoročnom kreditnom zaduživanju Grada za projekt Biciklističke staze u iznosu od 7,4 milijuna kuna, projekt infrastrukture u Zoni malog gospodarstva II za 6,4 milijuna kuna te projekt ceste na Starovalpovačkom putu za 1,1 milijun kuna. Bio je tu i projekt parkirališta kod groblja u Valpovu za 900.000 kuna te projekt Priča o kulturnoj ostavštini Matije Petra Katančića za 15,7 milijuna kuna.

Gradonačelnik Šutalo poručio je s govornice kako će oni ipak ostvariti sve obećano te da će ovakvim svojim odlukama većina u Vijeću Grad dovesti na rub financijske propasti.
Lidija Aničić

NI KRATKOROČNO
Odbijen je i prijedlog za kratkoročno zaduživanje od tri milijuna kuna koji je Grad planirao realizirati zbog kašnjenja isplate nepovratnih sredstava po programu Zaželi u Valpovu, i koja je morao osigurati iz vlastitih izvora. Iz gradske uprave najavili su da će i drugi projekti, poput rekonstrukcije društvenog doma u Nardu, gradnje prometne infrastrukture i javne rasvjete u valpovačkoj Zoni malog gospodarstva II, energetske obnove zgrade DVD-a Zelčin..., također zahtijevati angažiranje vlastitih proračunskih sredstava.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike