Regija
SPORAZUM UZ DAN RIJEKE SAVE

Brodsko-posavska županija
želi jačati nautički turizam
Objavljeno 31. svibnja, 2020.
SLAVONSKI BROD

U svrhu stvaranja preduvjeta za razvoj nautičkog turizma na Savi Turistička zajednica Brodsko-posavske županije i Lučka uprava Slavonski Brod potpisale su Sporazum o suradnji na izradi Studije održivog razvoja riječnih krstarenja na području Brodsko-posavske županije, obavještavaju iz županijskog TZ-a. U sklopu Studije analizirat će se preduvjeti za razvoj međunarodnih višednevnih riječnih krstarenja na Savi kao i razvoj jednodnevnih turističkih izleta, od stanja plovnosti i pravnih okvira razvoja ovih oblika nautičkog turizma do prijedloga razvoja potrebne infrastrukture. Europskim rijekama godišnje plovi više od milijun putnika, a Hrvatsku je riječnim putem lani posjetilo više od 60.000 putnika na riječnim krstarenjima.

"Javna ustanova Lučka uprava Slavonski Brod, nadležna za upravljanje i razvoj luka i pristaništa na rijeci Savi, počela je izradu projekta putničkog pristaništa na lijevoj obali Save, RKM 370, odnosno u razini nogometnog stadiona NK Marsonia. Potrebno je naglasiti da je Slavonski Brod prva međunarodna riječna luka Europske unije na Savi. Za potrebe gradnje putničkog pristaništa LUSB je nabavio tanker teglenicu koju namjerava preurediti i koja bi sadržavala urede i prostore potrebne za međunarodno putničko pristanište (uredi granične policije, carine, Lučke kapetanije, Lučke uprave, Turističke zajednice). Opremit će se učionica za održavanje cjelodnevne nastave, dvorana za poslovne sastanke te manji prostor za ugostiteljsku djelatnost, a teglenica će biti prilagođena i da bi bila ljetna pozornica za koncerte, kazalište i kino. Dužina teglenice je 75 metara, a širina 10,2 metra. Sam objekt treba se raditi kao objekt s pet zvjezdica. Ujedno je planirano da se kormilarnica tanker teglenice preuredi povijesno autentično kako bi posjetitelji imali uvid u život ljudi koji su cijeli radni vijek provodili na Savi. Projekt je u fazi ishođenja građevinske i lokacijske dozvole, nakon čega bi se pristupilo kandidiranju projekta za sufinanciranje iz EU fondova", rekao je ravnatelj Lučke uprave Slavonski Brod Marijan Jurić.

"Zadaća i cilj Turističke zajednice brendiranje je ključnih turističkih proizvoda. Imajući u vidu i potencijal rijeke Save kao jedne od važnih turističkih atributa, svima nam je u interesu osposobljavanje Save za veću plovnost", istaknula je direktorica županijskog TZ-a Ružica Vidaković, dodajući da je Brodsko-posavska županija županija na Savi, te da je graničarsko područje utjecalo na spajanje različitih kultura.

Potporu razvoju nautičkog turizma na Savi dala je i Međunarodna komisija za sliv rijeke Save. D.S.R.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike