Regija
POTPISAN UGOVOR ZA RADOVE VRIJEDNE 27,1 MILIJUN KUNA

Autobusni kolodvor, gradski projekt desetljeća, sagradit će za najviše godinu dana
Objavljeno 28. svibnja, 2020.
SLAVONSKI BROD

Jučer je u čekaonici Autobusnog kolodvora potpisan ugovor vezan uz njegovu rekonstrukciju i gradnju novog kolodvora, donosi portal SBplus. Izvođač radova je GIC Gradnja, iz Zagreba, s najpovoljnijom ponudom od 27,1 milijun kuna. Nova zgrada bit će sagrađena na jugu sadašnje kolodvorske parcele, gdje su danas peroni i parkirališna zona za autobuse izvan reda vožnje. Novu će arhitektonsku cjelinu činiti nadstrešnica s peronima i tri paviljona. Građevina će biti usklađena s okolišem, pa će u njezin vanjski dio biti uklopljena i stabla. Peroni će se nalaziti između novog i starog objekta.

- Radovi će se odvijati na 5800 kvadratnih metara, 400 "kvadrata" zatvorenog prostora, a rezultirat će trima paviljonima, većim dijelom u staklu, koji će imati sve sadržaje potrebne za moderan autobusni kolodvor, od blagajni, garderobe, toaleta, pekarnice, kioska, caffe bara. Nadstrešnica će imati 3200 "kvadrata". Rekao bih da ovo neće biti najveći projekt 2020. godine, nego desetljeća - kazao je gradonačelnik Mirko Duspara. Rok za završetak radova je 12 mjeseci.

- Mislim da je rok realan. A pokušat ćemo to i ranije dovršiti - kazao je Boris Heljić, direktor GIC Gradnje.

Brođani su, vidjevši nacrte, navodi SBplus, najkritičniji bili prema otvorenim dijelovima nadstrešnice.

- Kada smo došli ovdje, vidjeli smo drveće i ono nam je postalo glavni orijentir. Pokušali smo ga zadržati kako bismo, s jedne strane, napravili autobusni kolodvor, ali i park. Lokali koji će tu biti smješteni omogućit će jednu vrstu boravka na ovome prostoru. Jedinstvena je to građevina koja se dobrim dijelom veže i na samu bit Slavonskog Broda, koji je grad metala i čelika, pa su ovojnica i fasada dio te priče grada - kazao je Vedran Pedišić, glavni i idejni projektant iz tvrtke Sangrad d.o.o., iz Zagreba, prenosi SBplus. Drveće će "jednoga dana biti direktno osvijetljeno preko nadstrešnice, tako da ćete dobiti vrlo efektan prostor u gradu koji je izrazito dugačak, čime daje svojevrsnu monumentalnost, ali je i vrlo perforiran. Metalne ploče zlatnosmeđe boje na neki način zovu čovjeka da prođe kroz taj prostor, a paneli se miješaju sa stablima", rekao je Pedišić, dodajući da će "time biti stvorena poetična atmosfera", a "što se tiče kiše, ona je nekad i dobrodošla".

- Brodski je kolodvor izrazito tranzicijski bitan za našu zemlju. Izvan sezone je na trećem mjestu prema frekventnosti, iza Zagreba i Splita, a tijekom ljetne sezone to mjesto dijeli sa Zadrom - kazao je voditelj Autobusnog kolodvora Mario Marić. D.S.R.
Tijekom školske godine dnevno je na peronima približno 200 autobusa. Mjesečno se proda oko 10.000 karata.
Možda ste propustili...

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

Najčitanije iz rubrike