Kultura
ZBOG KORONAVIRUSA

Otkazani festivali u Edinburghu i Glyndebourneu
Objavljeno 6. travnja, 2020.
Festival u Edinburghu, najveći svjetski događaj scenske umjetnosti koji se trebao održati u kolovozu, otkazan je zbog epidemije koronavirusa, priopćili su ovih dana organizatori.


- Postoje još važniji izazovi s kojima ćemo se suočiti u narednim mjesecima, ali znam da Festival igra središnju ulogu u kulturnom, socijalnom i ekonomskom životu mnogih u našem gradu i državi. Jako mi je žao što se ovom prilikom show ne može nastaviti. Međutim, to je samo učinilo da smo svi na Festivalu odlučniji nego ikad prije da ćemo se vratiti kad budemo sigurni.


Edinburški međunarodni festival nastao je iz nevolje - hitna potreba da se ponovo poveže i ponovo izgradi. Ova trenutna kriza predstavlja nam sličan osjećaj hitnosti. Rad započinje odmah na festivalu 2021. koji će potaknuti i naše raspoloženje i ekonomiju. Dok promatramo naše bitno socijalno distanciranje možemo se, nadam se, veseliti što ćemo se uskoro ponovno naći zajedno: dijeliti prekrasno glazbeno djelo, sjajnu glumu i izvrsni ples iz najvećih kreativnih umova našeg vremena. Do tada, hvala vam na svim dobrim željama i budite sigurni u narednim mjesecima - poruka je Fergusa Linehana, direktora festivala.


Operni festival Glyndebourne odlučio je, pak, otkazati dio predstava.


- Prvi put u zadnjih više od 70 godina pet festivala koji svake godine u kolovozu čine od Edinburgha najvažniju kulturnu destinaciju, ne će se održati zbog pandemije - navode organizatori u priopćenju.


Događaj obuhvaća umjetnički festival Fringe, filmski festival, festival knjige i Royal Edinburgh Military Tatoo, festival fanfara, jedan od događaja koji privlači najveći broj posjetitelja.


Festival, osnovan 1947. godine, s idejom da narode i države okupi i izmiri putem umjetnosti, svake godine posjeti 4,4 milijuna ljudi, a u njemu sudjeluje 25.000 umjetnika iz sedamdesetak zemalja.


Organizatori kažu da je ovaj festival drugi najvažniji svjetski događaj nakon Olimpijskih igara. Potonje, koje su se trebale održati u Tokiju, odgođene su za 2021.


U Glyndebourneu, na jugu Engleske, gdje se od 1934. svake godine od svibnja do kolovoza održava operni festival, "sve predstave koje su trebale biti na programu do 14. srpnja otkazuju se", navodi se na službenoj mrežnoj stranici festivala.


"Rezervacije za festival 2020. ne primamo zbog Covida-19", navodi organizator kojemu je to bila "doista teška odluka". Hina/N.Vek.
Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike