Sport
OSJEČKI FERIVI POLUMARATON

Novi termin utrke 27. lipnja
i prvi će put biti - noćna
Objavljeno 4. travnja, 2020.

Danas, 4. travnja, na osječkim ulicama trebalo je biti vrlo živo. Umjesto sadašnje pustoši, trebao je vladati pravi šušur. Još prije mjesec dana kovali su se planovi kako da se napravi nikad bolja, masovnija i zanimljivija osječka proljetna utrka, odnosno 16. Ferivi polumaraton. No umiješala se viša sila, svijet je poharala korona i utrka je, naravno, odgođena i umjesto u svom uobičajenom proljetnom, održat će se u ljetnom terminu. Nadamo se.

Organizatori sa žaljenjem gledaju osječku svakodnevicu, pust grad i ulice, ali na višu silu se ne može utjecati, može joj se samo prilagoditi.

- Nakon što smo otkazali utrku dogovorenu za 4. travnja, razmišljali smo sve prebaciti za jesen, ali raspored je tada jednostavno prenatrpan i ne bi bilo dobro. Uz sugestije naših trkača, izabrali smo ljetni termin i ako se ova situacija smiri, 16. Ferivi polumaraton održat će se 27. lipnja - kaže sportski direktor utrke Damir Černić.

Utrka je promijenila termin, a ako se bude održavala 27. lipnja, bit će izmijenjeno i vrijeme starta. Taj datum uglavnom sa sobom nosi vrućinu koja trkačima zna stvarati probleme, pa će ovo prvi put biti i - noćna utrka.

- Moramo misliti na sve i našim sudionicima osigurati najbolje uvjete. Trčati po visokoj temperaturi u podne nije baš najpreporučljivije, zato smo se odlučili za noćnu utrku.

Znači, đir Osijekom od starta s Trga Ante Starčevića preko Gornjeg do Donjeg grada pa natrag do središnjeg trga bit će u večernjim satima, a to bi moglo dati posebnu draž cijelom događaju.

Prethodnih 15 izdanja bilo je dobro, polumaraton je rastao iz godine u godinu, postao je osječki sportski brend, ovo travanjsko izdanje pokvarila je korona, no lipanjsko bi moglo nadmašiti sve prijašnje utrke. Trčanje u večernjim satima, i to nakon kriznog razdoblja u kojemu su se svi zaželjeli aktivnosti, sporta, druženja, nekih događanja.

U trenutku odgode za Ferivi polumaraton bilo je prijavljeno više od tisuću trkačica i trkača, a svi oni trebali bi doći i na lipanjsko izdanje.

- Vrlo malo ljudi reklo je da im taj termin ne odgovara, ali ovo su posebne okolnosti i bez obzira na to što je vrijeme malo ludo, mi smo reagirali u trenutku i pokušavamo izvući najbolje što možemo iz ovih okolnosti - dodaje Černić, uz napomenu kako njima odgoda nije nanijela velike štete. Bili su u završnoj fazi priprema, neke stvari sad moraju mijenjati, ali spremni su i na taj izazov.

- Da se utrka održava danas, mi smo spremni, kao što ćemo biti i za kraj lipnja. Naravno, i taj drugi termin je još uvijek samo naša želja, jer nitko ne zna kada će se ova situacija s pandemijom primiriti. Teško je sad pričati o nekim planovima, ali mi se nadamo da će ovo sve što kraće trajati i da će se Ferivi polumaraton održati u tom drugom terminu.

No ako sportska natjecanja i masovnija okupljanja budu zabranjena i 27. lipnja, organizatori u rukavu imaju još jedan termin, a to je kraj kolovoza. Njega stidljivo spominju jer vjeruju kako će se situacija u Hrvatskoj i cijeloj Europi do lipnja ipak normalizirati, a naš život vratiti u uobičajene tokove.

- Sada je najvažnije čuvati zdravlje i slušati upute liječnika, mi ih osluškujemo i svi zajedno vjerujemo da će ovo ludilo uskoro proći - zaključio je sportski direktor tradicionalne osječke trkačke priredbe.

Ivana Liović
U trenutku odgode bilo je oko 1100 prijava iz cijele Europe za sudjelovanje u osječkom polumaratonu
Možda ste propustili...

ODBOJKAŠI S DRAVE IGRAT ĆE ZA NASLOV PRVAKA DRŽAVE

Mursaši dobili majstoricu u Kašteli za reprizu lanjskog finala

SUSRET OSMINE FINALA KUPA ŽNS-A OSJEČKO-BARANJSKOG

Donjomiholjčani zaustavili NAŠK

Najčitanije iz rubrike