Osijek
HEP NIJE ODUSTAO

Osijeku ipak elektrana i prihodi od 10 mil. kn
Objavljeno 27. veljače, 2020.
Za ovaj projekt u tijeku je izrada studija izvodljivosti i projektne dokumentacije za ishođenje lokacijske dozvole

Ako je vjerovati kuloarima, HEP još uvijek nije odustao od izgradnje termoelektrane-toplane u Osijeku. Dugo vremena su se lomila koplja oko projekta izgradnje nove elektrane u gradu na Dravi, još od 2014. godine, a potom i 2016. godine ocjenjivalo se treba li na istoku Slavonije graditi plinsku kombi kogeneracijsku elektranu KKE Osijek 500, električne snage 500 megavata i toplinske snage 160 megavata.

Drugi scenarij
Problematični aspekt tog energetskog projekta od samog početka bio je prije svega planirani pogonski energent - prirodni plin, a nastavno na taj problem i planirana snaga postrojenja. Ali, s druge strane, tada, a nije ni danas puno drukčije, pa je ideja i dalje aktualna, proizvodnja električne energije u Hrvatskoj nejednako je raspoređena te je tek pet posto proizvodnih kapaciteta locirano u istočnoj Hrvatskoj. Osječka nova elektrana trebala bi popraviti taj disbalans, no postići i znatno više - kada bi se KKE sagradila, električna snaga bila bi upeterostručena, a planirana godišnja proizvodnja električne energije u Osijeku čak 30 posto veća nego danas. Štoviše, s proizvedenih 3500 gigavatsati energije godišnje osječka elektrana pokrivala bi otprilike petinu ukupne hrvatske potrošnje električne energije. Time osječki pogon nadrasta regionalno i dobiva značenje od nacionalne vrijednosti.

Izrada dokumentacije
U HEP-u, na naš izravan upit, potvrđuju da se nije odustalo od izgradnje elektrane, ali predviđaju nešto drukčiji scenarij.

- Projekt KKE Osijek 500 ne nalazi se već nekoliko godina u investicijskim planovima HEP-a. Umjesto tog projekta, za potrebe namirenja toplinskog konzuma grada Osijeka HEP je pristupio razvoju novog manjeg kombi kogeneracijskog plinskog postrojenja na postojećoj lokaciji TE-TO Osijek. Za taj projekt u tijeku je izrada studija izvodljivosti i projektne dokumentacije za ishođenje lokacijske dozvole - izvijestili su iz Službe za komunikaciju Hrvatske elektroprivrede.

Naime, osnovni motiv gradnje plinske termoelektrane Osijek jest zamjena postojeće elektrane. Riječ je o agregatima B i C osječke termoelektrane-toplane – turbinama sagrađenima 1976. godine. Ukupne električne snage 50 megavata, te turbine već gotovo 50 godina Osijek opskrbljuju toplinskom energijom potrebnom za grijanje stanova, ali i za tehnološke procese industrije. Uz ta dva bloka, postoji tek nešto noviji toplifikacijski blok električne snage 45 megavata koji će također za nekoliko godina završiti svoj životni ciklus. Upravo zbog toga, ocijenjeno je kako je gradnja zamjenske elektrane nužnost.

Veća ili manja, no izgradnja elektrane svakako bi bila jedna od najvećih investicija u ovom kraju. A nakon što bi bila puštena u pogon, Grad Osijek godišnje bi ostvarivao i proračunski prihod zbog različitih naknada, od, procjenjuje se, 10-ak milijuna kuna.

Dario Kuštro
U MEĐUVREMENU IZGRAĐENA BE-TO OSIJEK
U međuvremenu HEP je u Osijeku izgradio kogeneracijsku elektranu na biomasu BE-TO Osijek električne snage 3 MWe i toplinske snage 10 MWt. Projekt je kombi kogeneracijske elektrane na šumsku biomasu u spojnoj proizvodnji topline i električne energije. Primarna svrha BE-TO je proizvodnja tehnološke pare za industrijske potrošače te toplinske energije za centralizirani toplinski sustav grada Osijeka. Kao visokoučinkovita kogeneracija na obnovljivi izvor, elektrana ima status povlaštenog proizvođača električne energije.
Možda ste propustili...

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike