Regija
U ŽUPANJI SVEČANO OTVORENO 53. ŠOKAČKO SIJELO

Martina Hanuljak iz Divoševaca
je „Šokački cvit 2020.“
Objavljeno 22. veljače, 2020.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Martina Hanuljak iz Divoševaca je „Šokački cvit 2020.“, prva pratilja je Ella Blažević, a druga Ivana Ognjanović, obje iz Županje. Za laskavi naslov natjecalo se 11 djevojaka odjevenih u tradicijsko narodno ruho svoga kraja. Brižno čuvane i uštirkane nošnje i prigode u kojima se nose na originalan su način predstavile publici i Prosudbenom povjerenstvu. Ljepotica Sijela nagrađena je sa 7000 kuna, a pratilje su dobile nagradu od 5000 i 3000 kuna, a sve tri i pretplatu na Glas Slavonije te prekrasne bukete cvjećarnice Florist-Flora Županja. Martina Hanuljak, 23-godišnja studentica ekonomije,  nosila je bogatu narodnu nošnju Brodskog Varoša. Nije skrivala sreću i zadovoljstvo što je ponijela laskavi naziv „Šokački cvit“. „Jako sam sretna i uzbuđena jer konkurencija je doista bila velika, i djevojke i nošnje bile su prelijepe i vjerujem da nije bilo nimalo lako izabrati najbolje. I ovo je za mene veliki uspjeh“, kazala je. Već nekoliko godina nastupa na natjecanjima, do sada je već pobjeđivala na Zimskom spremanju u Antinu te na natjecanju Šokačka kraljica u Tordincima. 


Na početku svečanosti otvorenja 53. Šokačkog sijela, koje se održava pod sloganom „Odavno smo graničari stari“, posjetitelje u dvorani Mladost, brojne uzvanike i goste, koji su stigli i iz BiH, Poljske, Makedonije, Slovačke, Češke, pozdravio je domaćin gradonačelnik Davor Miličević. Ponosno je poručio kako je Županja oduvijek bila hrvatski graničarski grad.


- A da smo čuvari granice dokazali smo i u Domovinskom ratu, čuvajući svaki pedalj naše grude – poručio je i svima poželio dobrodošlicu na 53. Šokačko sijelo. Prigodnim su se riječima obratili i saborski zastupnik Dražen Milinković te vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. Manifestaciju je otvorenom proglasio izaslanik predsjednika Vlade i ministar državne imovine Mario Banožić.
Na svečanosti otvorenja prikazani su sva raskoš i ljepota Šokadije i Slavonije, bogatstvo tradicije, narodnog ruha, pjesme, plesa i običaja.  Na pomno uređenoj pozornici kojom je dominirao graničarski čardak iz vremena Vojne krajine, a koju je, kao i scenarij otvorenja, osmislio veliki zaljubljenik u tradicijsku baštinu županjskog kraja i član Izvršnog odbora Šokačkog sijela Ivan Zlatunić, izmjenjivali su se KUD "Tomislav" Županja, KUU "Kristal-Sladorana" Županja, Ogranak Seljačke sloge Drenovci, GAK Županja, Prva pjevačka konjica "Sinđir" Županja i TS "Kristali". Brojni posjetitelji i gosti uživali su u originalnoj priči koja je pokazala zbog čega se Županjci stoljećima diče i ponose svojom bogatom graničarskom poviješću.
Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

Najčitanije iz rubrike