Regija
ĐURĐENOVAC BEZ NEKADA PREPOZNATLJIVOG SIMBOLA

Uklonjen logo bivšeg DIK-a, pohranjen je u etnomuzeju
Objavljeno 21. veljače, 2020.
Zbog sigurnosti, ali i neprimjerenog izgleda, donesena je odluka o rušenju porte
ĐURĐENOVAC - S glavnog ulaza u industrijsko područje Đurđenovca koje danas čini pet tvrtki, a nekada je pripadalo Drvno-industrijskom kombinatu Đurđenovac, gospodarskom divu koji se ugasio krajem devedesetih godina prošlog stoljeća, uklonjena su svjetleća slova i logo tog nekadašnjeg ponosa jugoslavenske drvoprerađivačke industrije i jedne od najvećih tvrtki na području jugoistočne Europe.
Natpis "DIK ĐURĐENOVAC" i logo koji se sastojao od stiliziranog žira, ploda hrasta i natpisa sa žutom i smeđom bojom, koje su bile osnovne tvrtkine boje, skinuli su građevinarci koje je angažirala uprava Pro Wood d.o.o. Đurđenovac, tvrtka koja u najvećem dijelu proizvodnih zgrada bivšeg DIK-a ima organiziranu proizvodnju, a vlasnik je porte i čuvarskog mjesta. Samosvjetleća slova više neće krasiti nijedan objekt, a logo DIK-a nije uništen, nego je pohranjen u malom etnomuzeju u Sušinama i opet će "sjajiti" te podsjećati na neka davna vremena.


Uprava Pro Wooda odlučila se na uklanjanje porte zbog toga što je ruglo i opasnost za građane i zaposlene. Višegodišnje pukotine na zidovima koje su znak problema sa stabilnošću objekta više se ne mogu zanemarivati. Sve nam je detaljno objasnio direktor Pro Wooda Ivica Fridl.


- Porta je u dosta lošem stanju, gledano građevinski. Bitno je narušena statika objekta i bilo je nužno nešto poduzeti. Nismo imali plan da bismo taj objekt koristili u neku svrhu, a ulaganja su dosta velika da bi se obnovio i doveo u primjereno stanje. Ipak je to glavni ulaz u industrijski dio Đurđenovca, gdje trenutno radi pet tvrtki. Zbog sigurnosnih razloga, ali i neprimjerenog izgleda, donesena je odluka o rušenju porte i postavljanju ograde. Osim postavljanja ograde, uredit će se i parkiralište za zaposlene. Dobit ćemo sigurnije mjesto za kretanje i parkiranje. Također, sanirat će se i parkiralište kod porte jer je na nekoliko mjesta došlo do puknuća zbog slijeganja terena - objašnjava direktor Fridl.


Međutim, nisu svi bili zadovoljni odlukom uprave Pro Wooda i mnogi su na društvenim mrežama izrazili svoje neslaganje.


Kada je točno postavljen natpis i logo na glavni ulaz, nismo uspjeli doznali, ali do 1965. godine, ako se može suditi po fotografiji na kojoj je zabilježen dolazak jugoslavenskog državnika Josipa Broza Tita, na glavnom ulazu nisu vidljivi ti simboli DIK-a. Dolazak jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita bio je važan i očekivan događaj jer je u to vrijeme DIK bio bitan čimbenik ekonomske i političke snage Đurđenovca i našičkog kraja u socijalističkoj Jugoslaviji, a slovio je kao važno industrijsko središte u jugoistočnoj Europi.
Đurđenovac je bio centar drvne industrije s prvom tvornicom bačava u ovom dijelu Europe, u kojoj je izrađena i najveća bačva, obujma 75.000 litara. U zlatno vrijeme ove velike tvornice namještaja, tanina, parketa i bačava, krajem pedesetih godina prošlog stoljeća, u njoj je radilo više od 5600 radnika! Dvostruko više nego što je Đurđenovac tada imao stanovnika.
Snježana Fridl
Simboli baštine
No natpis i logo nisu bili jedini simboli DIK-a Đurđenovac. Nedaleko od glavnog ulaza u tvornički kompleks nalazila se statua Josipa Radnika, parna lokomotiva i veliki kamen s logom. Parna lokomotiva i statua Josipa Radnika spašene su od propadanja zauzimanjem Općine Đurđenovac. Restaurirana statua Josipa Radnika je prije šest godina premještena na plato ispred župne crkve sv. Josipa, a parna lokomotiva iz 1953. uljepšava Ulicu Alojziija Stepinca. Radi se o jednom od posljednjih primjeraka lokomotive iz vremena postojanja uskotračne željeznice sagrađene davne 1881. unutar tvorničkog kompleksa u Đurđenovcu. Đurđenovački “ćiro” na listi je pokretnih kulturnih dobara RH i postavljen je kao eksponat vrijedne đurđenovačke industrijske baštine.
Možda ste propustili...

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

Najčitanije iz rubrike