Osijek
KNJIGA O USPJESIMA DR. ZLATKA HRGOVIĆA

Izveo prvu operaciju promjene spola u Osijeku
Objavljeno 20. veljače, 2020.

Nakon što je prije tri godine dobio sudski spor, koji je trajao više od 16 godina, i to zbog otkaza u osječkoj bolnici, ginekolog Zlatko Hrgović ovih je dana krenuo u promociju svoje knjige "Moj život između Hrvatske i Njemačke", u kojoj je na 564 stranice otisnuo sve sačuvane novinske članke napisane o njemu u brojnim medijima u zemlji i inozemstvu, i to od 1980. do danas. Podsjetimo kako je dr. Hrgović Osječanima postao poznat kada se, 1999., odazvao pozivu Medicinskog fakulteta u Osijeku i vratio se iz Njemačke. Zaposlio se na mjestu pročelnika Katedre za ginekologiju te na mjestu šefa ginekologije u osječkoj bolnici.

Inače, osječku bolnicu doveo je u središte pozornosti kada je, 2002., izveo prvu operaciju promjene spola u Hrvatskoj. No nakon dvije godine rada uručen mu je izvanredni otkaz, a u pitanje je dovedena i njegova licencija za rad u Hrvatskoj. Hrgović je napustio zemlju, a ostatak radnog vijeka proveo u Frankfurtu.

Godine 2009. Međunarodni bibliografski centar u engleskom Cambridgeu uvrstio ga je na svjetsku listu sto najboljih liječnika ginekologa, a u uglednim časopisima objavio je više od stotinu znanstvenih radova te na Uni-Klinik u Frankfurtu obavio više od deset tisuća operacija, 3500 porođaja i 450 teških operacija tumora.

U knjizi se tako mogu pronaći medijski napisi o Hrgovićevim odličnim uspjesima u području promjene spola, doznati kako je u svojoj frankfurtskoj ordinaciji liječio Jennifer Lopez i Tinu Turner te o brojnim parovima kojima je pomogao da postanu roditelji. Među stotinama naslova svakako intrigira i članak koji svjedoči kako je uveo cjepivo protiv HPV-a u Europu.

Ovaj Bjelovarčanin s odlaskom u mirovinu odlučio je frankfurtsku adresu zamijeniti zagrebačkom, kako kaže, puno bližom svom Bjelovaru, a i dalje smatra da mu je otkazom u osječkoj bolnici načinjena velika životna nepravda. Inače, svečana promocija knjige bit će 21. veljače u 18 sati u hotelu Central u Bjelovaru.
N. Z. Eberhard

Međunarodni bibliografski centar u Cambridgeu uvrstio ga je na svjetsku listu sto najboljih ginekologa
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike