Regija
GRADSKO VIJEĆE DONIJELO NOVU ODLUKU O KOMUNALNOM REDU

Grad će očistiti sve parcele koje ugrožavaju zdravlje Vukovaraca
Objavljeno 18. veljače, 2020.
VUKOVAR

Grad Vukovar donio je Odluku o komunalnom redu, kojom su uređena brojna pitanja, uključujući uređenje naselja, održavanje i korištenje površina javne namjene i zemljišta u vlasništvu Grada te održavanje čistoće.

Kako je istaknuo Dražen Čulig, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša, odluka je usklađena sa zakonom, ali i svim potrebama na području Vukovara, u kojem još uvijek ima u ratu uništenih i oštećenih objekata i napuštenih parcela.

- Upravo zbog te specifičnosti željeli smo definirati način na koji ćemo efikasno riješiti pojavu divljih deponija na privatnim placevima. S obzirom na to da je Ustavom zabranjen ulazak na privatni posjed, u prvom ćemo koraku upozoriti vlasnika parcele kada ono što se nalazi na njoj ugrožava normalan život susjeda i sigurnost građana. Ako se ogluši na upozorenje, Grad će očistiti parcelu i račun ispostaviti vlasniku, no ako ga ne plati, knjižit ćemo se na njegovu parcelu i neće moći njome raspolagati sve dok ne podmiri troškove raščišćavanja - objasnio je Čulig, dodavši kako će na taj način riješiti problem s ruševinama i zapuštenim parcelama pretvorenima u šikare ili divlja odlagališta otpada, u kojima nerijetko obitavaju lisice.

Uglavnom je riječ o površinama koje nakon Domovinskog rata uopće nisu korištene, jer se vlasnici nisu vratili u Vukovar ili su u međuvremenu preminuli, a nitko ih nije naslijedio ili se ne skrbi o njima, pa je Grad odlučio riješiti problem na legalan način, jer su takve ruševine i parcele ne samo neugledne nego i opasne za zdravlje ljudi.

Odluka o komunalnom redu sadržava i kaznene odredbe, odnosno definira iznose kazne za pravne i fizičke osobe koje se ne pridržavaju propisanih pravila. Kazne se, ovisno o prekršaju, kreću u rasponu od 200 do pet tisuća kuna.

Čulig je istaknuo i kako je u fazi razvijanja posebna aplikacija, koju će prvo testirati djelatnici gradske uprave i Komunalca kako bi provjerili njezinu funkcionalnost. Ako se pokaže učinkovitom, bit će dostupna i građanima. Riječ je o aplikaciji koju će korisnici moći instalirati na pametne telefone te kada fotografiraju kakav prometni prekršaj, divlji deponij, razbacano smeće, odnosno bilo koji prekršaj iz Odluke o komunalnom redu, uporabom aplikacije moći će dostaviti fotografiju na poseban server.

- Poslana fotografija bit će dostupna komunalnim redarima, koji će evidentirati o čemu se radi i reagirati na terenu. Server neće prikupljati podatke o onomu tko je poslao fotografiju, no fotografije će nas točno upozoriti na određene probleme. Time će nam građani moći pomoći u evidentiranju počinjenih prekršaja - rekao je pročelnik.

Naglasio je kako će pilot-projekt aplikacije biti vezan uz prometne prekršaje, poput parkiranja vozila na mjestima za invalide, nogostupima i nedopuštenim mjestima. Nakon toga njezina će uporaba biti proširena i na komunalne probleme, odnosno deponije, bacanje smeća i sve ostalo.

- To nam je u planu i namjeravamo nakon postavljanja videonadzora na kritičnim mjestima poduzeti i druge korake kako bismo uveli red u održavanje čistoće. U početku ćemo ići samo s prometnim prekršajima, pa ćemo vidjeti kako će na takav način evidentiranja prekršitelja reagirati sud - objasnio je Čulig. D. Korpoš
200

do pet tisuća kuna visina je kazni u Odluci o komunalnom redu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike