Zdravlje
ZDRAVSTVENI UČINCI

Jedno jaje dnevno ne utječe na zdravlje srca
Objavljeno 17. veljače, 2020.
Američko društvo za zdravlje srca preporučuje do jedno jaje dnevno ili dva bjelanjka i to bez pripreme na masnoćama

Ljudi koji pojedu jedno jaje dnevno nemaju ništa veće izglede za povišeni kolesterol, srčane ili moždane udare ili prijevremenu smrt od onih koji rijetko jedu jaja, pokazuje velika studija.

“Ranija istraživanja konzumacije jaja i bolesti bila su kontradiktorna jer se u najvećem broju slučajeva radilo o malim istraživanjima koja nisu uključila ispitanike iz velikog broja zemalja”, kaže autor istraživanja Mahshid Dehghan s kanadskog sveučilišta McMaster u Hamiltonu. Novim je istraživanjem obuhvaćeno 177.000 osoba iz 50 zemalja na šest kontinenata.

“Također je moguće da bi zdravstveni učinci jaja mogli ovisiti o ukupnoj prehrani te da bi utjecaj jaja ovisio o ukupnoj kvaliteti proteina u prehrani”, kazao je Dehghan za Reuters.

Izvor kolesterola
Jaja su primarni izvor kolesterola u prehrani, no sadrže i vrlo kvalitetne proteine i mnoge vitamine, navode znanstvenici u časopisu American Journal of Clinical Nutrition. Studije koje su proučavale veze jaja i srčanih bolesti često su imale dvojake rezultate, od kojih su neki upozoravali na to da jaja štite srce, a drugi su sugerirali da visok unos kolesterola iz jaja ili drugih namirnica povećava rizik od srčanih bolesti. Dehghanov tim proučio je podatke ranijih istraživanja koja su pratila prehranu i zdravlje ispitanika. Većina sudionika, oko 146.000 osoba, bila je obuhvaćena jednim istraživanjem tijekom deset godina i prosječna dob ispitanika na početku istraživanja bila je 51 godina te dvije manje studije koje su pratile ljude oko pet godina.

Ukupno 12.701 ispitanik je preminulo tijekom studija, a kod 13.658 zabilježeni su srčani udari. Pokazalo se da konzumiranje jaja ne utječe na rizike za to, kao ni na rizik pojave visokog kolesterola.

Najveća studija obuhvatila je ispitanike iz Azije i Afrike gdje ljudi konzumiraju obroke bogate ugljikohidratima u kojima je najmanja vjerojatnost da će jaja naštetiti zdravlju kardiovaskularnog sustava, kazao je Dehghan.

Tri do pet tjedno
Način pripreme jaja mogao bi na to utjecati, no istraživanjem se to nije pokušalo utvrditi.

Američko društvo za zdravlje srca preporučuje do jedno jaje dnevno ili dva bjelanjka i to bez pripreme na masnoćama.

Dr. J. David Spence s kanadskog istraživačkog instituta Robarts kaže kako su mnogi ispitanici možda bili premladi da na njima konzumacija jaja ostavi traga.

“Zbog visokog rizika od kardiovaskularnih bolesti tijekom čitavog života jedine osobe koje bi mogle mirno konzumirati žumanjak su one koje znaju da će mlade umrijeti od drugog uzroka”, kazao je Spence, koji nije bio uključen u studiju.

Dokazi iz malih istraživanja pokazuju da povremeno konzumiranje jaja možda ne povećava rizik od srčanih bolesti ili smrti, no još nije jasno što se događa uz konzumaciju više od sedam jaja tjedno, kaže dr. Luc Djousse iz Brigham and Women’s Hospital u Bostonu, koji nije bio uključen u istraživanje.

On napominje da su zdrava prehrana, vježbanje, nepušenje i održavanje zdrave težine ključni za zdravo srce.

Umjesto da se fokusiraju na jaja, ljudi trebaju razmišljati o ukupno zdravoj prehrani koja uključuje voće i povrće, cjelovite žitarice, ribu, orašaste plodove te izbjegavanje pržene hrane, prerađenog mesa i gaziranih napitaka.

Ako ne patite od alergije, tri do pet jaja tjedno može biti izvor visoko vrijednih proteina, posebno tamo gdje je sigurnost hrane problem, dodaje Djousse. H
Zdrava prehrana, vježbanje, nepušenje i održavanje zdrave težine ključni su za zdravo srce
Još nije jasno što se događa uz konzumaciju više od sedam jaja tjedno
Možda ste propustili...

SLABOVIDNE OSOBE

Ponudite pomoć

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana