Sport
ODLUKA UPRAVNOG SUDA

Od rušenja Lukovića sve u HTS-u je - nezakonito
Objavljeno 14. veljače, 2020.
Prema presudi suda proizlazi kako je sadašnje vodstvo Saveza nelegitimno

Hrvatski tenis na reprezentativnom planu tone i niže poraze, a u Hrvatskom teniskom savezu nastavlja se borba za premoć. Nakon niza godina urednog vođenja Saveza i stabilizacije financija, 2018. godine dogodio se potres jer neki od skupštinara nisu se slagali kako iskusni bankar Franjo Luković upravlja "kućom". Smetali su im njegov autokratizam i što nisu imali veće ovlasti, pa su krenuli u rušenje.

Ta je 2018. važna jer upravo tada nastao je problem koji je završio na sudu, a sada će trebati mjeseci, možda i godine, da se sve to raspetlja i riješi.

Krenimo redom, 5. travnja 2018. godine tijekom četvrtfinalnog susreta Davis Cupa između Hrvatske i Kazahstana u Varaždinu na izvanrednoj skupštini HTS-a smijenjen je tadašnji predsjednik Saveza Franjo Luković. Premda je Luković otkazao sjednicu Skupštine, dio skupštinara održao je izvanrednu sjednicu i na njoj razriješio dužnosti predsjednika Lukovića. Za vršitelja dužnosti predsjednika izabran je dotadašnji potpredsjednik Saveza Petar Mirić, a epilog svega stigao je ovoga mjeseca kada je i sudski potvrđeno da je sve to bilo nelegitimno.

Slavonci su prvi i jedini upozoravali da se prema Statutu nije mogla održati sjednica niti se na njoj smjenjivati predsjednik, kao ni izabrati vršitelj dužnosti jer statut nijednog sportskog nacionalnog saveza u Hrvatskoj ne prepoznaje tu funkciju. Inat se pojavio i kod Lukovića koji nije htio prijeći preko toga, pa je cijeli slučaj završio na sudu. Ministarstvo uprave RH i Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba te 2018. upisali su Mirića kao v.d. predsjednika, koji se na toj funkciji nije dugo zadržao jer već krajem lipnja Čakovčanka Nikolina Babić izabrana je za predsjednicu Hrvatskog teniskog saveza za predstojeće dvije godine, odnosno do isteka Lukovićeva mandata. Babićka je lani dobila novi četverogodišnji mandat, a ovaj mjesec Upravni sud u Zagrebu proglasio je Mirićev "upis" nezakonit i poništio sve odluke HTS-a koje su se događale tog 5. travnja i sve nakon toga. Prema toj presudi, proizlazi kako je Nikolina Babić nezakonito na mjestu predsjednice HTS-a, odnosno kako je njezina funkcija nelegitimna. Prema presudi, sve se treba vratiti u stanje prije 5. travnja 2018., a to znači da nisu legitimni ni članovi Nadzornog i Upravnog odbora, kao i potpredsjednici HTS-a koji su izabrani 5. travnja 2018. ili nakon toga.

Ukratko, u presudi stoji kako se odbija tadašnji zahtjev Petra Mirića podnesn u ime HTS-a za upis promjene osobe ovlaštene za zastupanje te se nalaže brisanje promjena izvršenih u Registru udruga HR na temelju rješenja Gradskog ureda za opću upravu Grada Zagreba od 30. svibnja 2018.

Mirić je povukao odgovor na tužbu i na taj način priznao Lukoviću za pravo, HTS će se sigurno žaliti, a slavonski skupštinari likuju jer ova pobjeda na sudu za njih je statisfakcija jer godinama upozoravaju da se u HTS-u radi nakaradno i protivno zakonu o sportu Republike Hrvatske.

Ivana Liović
Babićkini (ne)uspjesi
Nikolina Babić je na čelo HTS-a došla 21. lipnja 2018. i nije napravila puno. Te 2018. hrvatski tenisači su u Lilleu osvojili naslov u Davis Cupu, ali u tom uspjehu malo je bilo njezinih zasluga jer imenovana je uoči završnog čina. Obećala je uspjeh i prosperitet hrvatskog tenisa, a na čelu Fed Cup reprezentacije zadržala Ivu Majoli, najneuspješniju izbornicu u povijesti sporta. Iva niže poraze i ostaje na klupi. Zato na klupi nije ostao uspješni izbornik Davis Cup vrste Željko Krajan, koji je vodio momčad do jednog finala (2016.) i jedne “salatare” (2018.). Savez se u slučaju Krajan ponio krajnje neozbiljno i smijenio ga nekoliko dana uoči puta na finalni turnir Davis Cupa u Španjolskoj. Tamo je Hrvatska kao branitelj naslova otišla bez izbornika i doživjela debakl.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike