Tehno
MARATON-TEST: SAMSUNG GALAXY S10 PLUS

Pet stvari koje obožavamo na vrhunskom pametnom telefonu
Objavljeno 24. siječnja, 2020.
Proteklih mjeseci imali smo priliku Samsung Galaxy S10 Plus koristiti na maraton-testu, a u ovom razdoblju dobili smo priliku otkriti što nam se to više, a što manje sviđa na tom vrhunskom pametnom telefonu

Vezani članci

U RASTUĆOJ INDUSTRIJI SVAKOG MJESECA NOVI UREĐAJI

Pametni telefoni Samsung Galaxy S10 i Note10 obilježili su 2019. godinu

Samsung Galaxy S10 Plus imali smo prilike testirati prošlog ljeta kada ste na portalu CroPC.net, ali i na stranicama novina Glasa Slavonije, mogli pročitati naše dojmove nakon kratkog vremena testiranja. Cijeli osvrt vam je dostupan na portalu CroPC. Međutim, prije nekoliko mjeseci dobili smo priliku ponovno se družiti sa Samsung Galaxy S10 Plus, ali ovaj put na nešto duže razdoblje, nekoliko mjeseci. Upravo to razdoblje idealno je za otkrivanje svega onog što nam se više ili manje sviđa na jednom pametnom telefonu. Srećom, Samsung Galaxy S10 Plus zaista je vrhunski pametni telefon, a među brojnim stvarima koje nam se sviđaju izdvojili smo onih pet.



Izgled

Samsungu polazi za rukom uvijek svoje top-modele, ali i druge uređaje, održati svježim, novim, modernim, privlačnim. Iako su naoko dizajnerske promjene tek minorne, u ruci i vizualno svaki je novi model djelovao bar malo bolje, malo modernije, malo privlačnije. Iako maleni bili ti pomaci, oni su tu i vidljivi su i baš zbog njih poželite zamijeniti vaš stari uređaj novim. Samsung Galaxy S10 Plus samo potvrđuje sve navedeno i uređaj u ruci ostavlja odličan dojam, a poglede privlači kao kakav luksuzni komad nakita. U elegantnoj crnoj boji uređaj nam se posebno sviđa.

Baterija

Samsung Galaxy S10 Plus donosi odlično vrijeme autonomije koje se u praksi pokazalo dostatno za cjelodnevno intenzivno korištenje, a ako bateriju malo poštedimo, možemo računati i na više od jednog dana. Pri uključenom Bluetoothu, GPS-u, mobilnim podatcima i višesatnim radom na telefonu uvijek smo izgurali jedan dan s dovoljnom rezervom bez potrebe za mahnitim traženjem punjača. U štedljivom načinu rada pri obzirnijem korištenju baterija je redovno osigurala autonomiju više od jednog dana.

Zaslon

Raskošni Dynamic AMOLED zaslon dijagonale 6,4 inča donosi rezoluciju od 1440 x 3040 točaka, a zahvaljujući njemu uživat ćete u svemu što vam Galaxy S10 Plus prikaže. HDR10+ tehnologija donosi očaravajući kontrast i boje u svim uvjetima prikaza. Simpatična rupica, odnosno prorez za dvije selfi kamere, nimalo ne remeti rad, baš suprotno, daje poseban osjećaj napretka tehnike koja je omogućila rupice u zaslonu i igru s njima (od posebno prilagođenih wallpapera do aplikacija koje dodaju efekte na taj prorez).

Kamera

Dvije riječi bit će dovoljne – široki kut! Da, konačno, Samsung je u svoj top-model ugradio širokokutnu kameru koja donosi bezbrojne mogućnosti igranja s fotografijom i stvaranja dojmljivih uspomena. Straga Galaxy S10+ ima trostruku kameru u konfiguraciji 12+12+16MP gdje je glavna 12MP s otvorom blende od f/1.5 do f/2.4, Dual Pixel autofokusom i OIS-om. Druga 12MP kamera je telefoto kamera s OIS-om i f/2.4 otvorom blende, autofokusom te podrškom za 2x optičko povećanje. Treća je pak već spomenuta UltraWide širokokutna s dokazano najširim kutom snimanja i f/2.2 otvorom blende.

Ulaz za slušalice

Možda nekome banalan, ali ne i nama – klasični 3,5-milimetarski ulaz za slušalice. Taj priključak jednostavno obožavamo i bili smo žalosni kada je većina proizvođača odustala od njega, ali ne i Samsung. Ako se pitate čemu nam on treba, pa jednostavno – za sve slušalice koje imamo, a koje su unatoč godinama i dalje vrhunske, za jednostavno povezivanje s nekim glazbenim uređajem, povezivanje u automobilu itd. Koliko god bio star, taj je priključak uvijek dobrodošao.


I za kraj, ima li Samsung Galaxy S10 Plus mana? Srećom, nakon nekoliko mjeseci korištenja nismo otkrili neke ozbiljne mane, tek jednu ako se može tako nazvati. Prema našem mišljenju, to je Bixby, odnosno gumb za njega. Ako se pitate što je to, nećemo zamjeriti. Riječ je o virtualnom asistentu koji možda netko negdje u svijetu koristi, ali ga mi nismo ni jednom. O.K., možda ćete reći da to nije mana, to je softver, što je istina, ali tu je poseban gumb za njega koji nehotično stisnemo. Srećom, to se može riješiti prenamjenom gumba.
Sve u svemu, Samsung Galaxy S10 Plus ostavio nam je više no pozitivne dojmove i zaslužuje naše preporuke.


Marin Režić
Samsung je u svoj top-model ugradio širokokutnu kameru koja donosi bezbrojne mogućnosti
Uređaj u ruci ostavlja odličan dojam, a poglede privlači kao kakav luksuzni komad nakita
Možda ste propustili...

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

HUAWEI PREDSTAVIO NAJNOVIJU SERIJU

FreeClip slušalice za novo iskustvo slušanja

Najčitanije iz rubrike