Crna kronika
OTKRIVEN SERIJSKI PROVALNIK

Osječanin uhićen zbog 36 provala u kuće i stanove, ukrao čak i kasicu prasicu
Objavljeno 16. siječnja, 2020.
OSIJEK - Tridesetogodišnji Osječanin uhićen je zbog 36 provala na području Osijeka i okolice te po Baranji. Provalio je u 33 kuće, dva ugostiteljska objekta i stan. Osumnjičen je i za računalnu prijevaru, jer je jednom ukradenom bankovnom karticom, uz koju je bio pripadajući PIN, podigao novac.Među ukradenim stvarima našla se i dječja kasica prasica, a zlatninu koju je pronašao odmah bi prodavao. Kod njega je pronađen i onesposobljen trofejni pištolj koji je ukrao u jednom od svojih pohoda te novac, bižuterija, putovnice, štedne knjižice, novčanici, džepni i ručni satovi, mobiteli, play station, upaljači, ali i šampanjac "Dom Perignon", boca vina i nekoliko boca whiskeya različitih marki.

- Unazad dva mjeseca trajala je operativna akcija "Antara". Na temelju naloga Županijskog suda Osijek pretraženi su dom i automobil 30-godišnjaka, pri čemu je pronađen dio ukradenih predmeta. Osumnjičeni je provaljivao u objekte od početka 2019. do ponedjeljka navečer. Ukupna šteta koju je pričinio krađama iznosi 173.090 kuna. Dobar dio provala počinio je u Osijeku, i to većinom u Donjem gradu i Retfali, potom u Višnjevcu, Tenji, Čepinu, a u Baranji je išao sve do Suze i Zmajevca. Od ukupno 36 provalnih krađa, 12 je ostalo u pokušaju, negdje nije uspio ući, a negdje je ušao, pretražio objekt i nije ukrao ništa. Najveća šteta nastala je kada je ukrao novac i zlatninu u iznosu od 51.000 kuna, a najmanja od 50 kuna zabilježena je kada je ukrao samo ključeve - rekao je Krunoslav Patača, voditelj Službe općeg kriminaliteta Policijske uprave osječko-baranjske.

Patača je dodao da je provalnik najčešće ulazio u objekte na isti način, i to tako što je prvo pomno planirao kamo će provaliti, izviđao objekte, a potom u noćnim satima dolazio do praznih kuća i preskakao zidove i ograde sa stražnje strane objekata. Potom bi provalio balkonska vrata ili prozore izvijačem, ili metalnom polugom. Pri tome je bio maskiran tzv. fantomkom, a nosio je rukavice. Ne povezuje se s provalama u osječkom Vatrogasnom naselju prošle godine, iako je policiji već od ranije poznat po kaznenim djelima. Policija će sve pronađene predmete, od kojih su dio obiteljske uspomene i trofeji, fotografirati i odnijeti pokradenim građanima da ih identificiraju. Potom će im ukradeno i vratiti.

Nakon što je 30-godišnjak otkriven i ispitan, predan je pritvorskom nadzorniku PU osječko-baranjske. Tijekom srijede odveden je u Općinsko državno odvjetništvo na ispitivanje, a potom istražnom sucu. Za kaznena djela za koja ga se tereti predviđena je zatvorska kazna u trajanju od jedne do pet godina.

Zoran Kon, glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske, na konferenciji za novinare istaknuo je važnost samozaštite od kradljivaca i provalnika.

- S obzirom na to da su kuće u koje je 30-godišnjak ulazio bile prazne, htio bi istaknuti da je važno da građani i sami poduzmu određene korake samozaštite. Kada su odsutni ili negdje putuju, potrebno je stan i kuću ostaviti u takvom stanju da se to ne primijeti. Pri tome bih istaknuo da su najvažniji dobrosusjedski odnosi, jer dobar susjed najbolja je zaštita. Zamolite susjeda da podigne i spusti roletne, upali svjetlo i isprazni poštanski sandučić, jer su to prve stvari na koje provalnici obraćaju pozornost. Isto tako, ponovno bi upozorio građane da ne ostavljaju bankovne kartice i PIN na istom mjestu, jer je i 30-godišnjak to iskoristio i počinio još jedno kazneno djelo, jer mu je vlasnik to olakšao - upozorio je Zoran Kon.

U policiji su kazali i da je stanje sigurnosti u Osječko-baranjskoj županiji povoljno.

- Građani mogu biti sigurni. Naravno da oštećeni ne mogu biti zadovoljni, iako se trudimo sva kaznena djela što prije razriješiti i bar tako im pomoći. U 2018. godini na području cijele policijske uprave zabilježeno je 3177 kaznenih djela protiv imovine, a 2019. godine - 2890. Lani je zabilježeno 650, a u 2018. godini 625 teških krađa. Provalnih krađa bilo je jednako - po 603. Provala u kuća i stanove bilo je u 2018. godini 211, a u 2019. godini 171. Krađa je prošle godine bilo 406, a u 2018. - 374. Prošle godine zabilježeno je 13 razbojništava, a u 2018. godini 21 - rekao je Krunoslav Patača, voditelj Službe općeg kriminaliteta PU osječko-baranjske.

Sandra Lacić
U Osijeku je provaljivao u Donjem gradu i Retfali, a u Baranji sve do Suze i Zmajevca
Najčitanije iz rubrike