Tehno
PWC-OVA ANALIZA VIŠE OD 1000 OBJAVLJENIH IZVJEŠĆA

Tvrtke još na samom početku o pitanju integracije ciljeva održivog razvoja
Objavljeno 3. siječnja, 2020.

PwC-ova analiza više od 1000 objavljenih izvješća kotiranih organizacija iz privatnog i javnog sektora ističe da je uz samo deset godina za ostvarenje ciljeva održivog razvoja (Sustainable Development Goals – SDG) ostalo još mnogo posla ako želimo da poslovanje smisleno doprinese nacionalnim naporima.

PwC-ova godišnja procjena javnog izvještavanja o ciljevima održivog razvoja procjenjuje razinu integracije ciljeva u vodstvo, poslovnu strategiju i izvješćivanje, kao pokazatelj ključnog doprinosa poslovanja u postizanju Vladinih preuzetih obveza u sljedećih deset godina.

Gotovo tri četvrtine (72 %) analiziranih organizacija spominje ove ciljeve u svojem javnom izvješćivanju, a nešto više od polovine u svojim godišnjim izvješćima. Samo 1 % ukupnog uzorka navodi kvantitativne mjere za prikaz svog napretka u ostvarenju ciljeva.

Protekle su četiri godine od kad je ciljeve održivog razvoja jednoglasno ratificiralo svih 193 država članica UN-a kao univerzalni okvir za održivije načine života i poslovanja. Iako vlade diljem svijeta imaju krajnju odgovornost za ostvarivanje tih ciljeva, oni se ne mogu ostvariti bez podrške poslovnog sektora.

Unatoč dobroj osviještenosti, napredak u postizanju ciljeva održivog razvoja njih bi mogao potkopati nedostatak specifičnih podataka o ciljevima, mjerenju i široj poslovnoj integraciji. Napredak u izvještavanju o ciljevima koji su potrebni za ostvarenje ambicija nije na dovoljnoj razini, unatoč činjenici da ciljevi nude zajednički jezik i okvir za izgradnju transparentnijeg pogleda na probleme, napredak i razmjer potrebnih promjena. Samo 1 % analiziranih tvrtki mjeri svoje rezultate u odnosu na specifične ciljeve vezane uz ciljeve održivog razvoja.

Od analiziranih tvrtki jedan od pet rukovoditelja spomenuo je ciljeve održivog razvoja u svojim očekivanjima za sljedeću godinu, što pokazuje da ovi ciljevi dolaze na dnevni red uprava.

Od tvrtki koje su spomenule ciljeve održivog razvoja, 59 % spomenulo ih je kao dio svog izvješća o održivosti poslovanja, a samo ih je nešto više od polovice (51 %) spomenulo u svom godišnjem izvješću.

Četrnaest posto spominje konkretne ciljeve ciljeva održivog razvoja: od toga ih je 39 % odredilo kvalitativne ciljeve, a 20 % kvantitativne ciljeve.

Samo 34 % od onih koji spominju ciljeve održivog razvoja (25 % svih analiziranih tvrtki) učinilo je to u dijelovima izvješća koji se odnose na poslovnu strategiju. Većina tvrtki navodi cilj Dostojanstven rad i ekonomski rast kao svoj fokus, ali ciljevi vezani uz prirodne resurse ili blagostanje, koji su ključni za održivo poslovanje, zauzimaju nižu poziciju. M.R.
Možda ste propustili...

UREĐAJI KOJI PARAJU OBLAKE

Ovo su trenutni tech bestselleri!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana