Osijek
URUČENE VOLONTERSKE NAGRADE

Njihova bi dobra djela trebala biti naša inspiracija
Objavljeno 7. prosinca, 2019.
Među dobitnicima su biciklisti Igor Toman i Ivica Lenard, a udruga Mogu dobila ju je drugi put

Devet plemenitih volontera u ukupno četiri kategorije ovoga četvrtka primilo je godišnju volontersku nagradu "Učiniti vidljivo nevidljivim", a što već 14 godina dodjeljuje Volonterski centar Osijek (VCO). Nagrade su dodijeljene u povodu Međunarodnog dana volontera, koji se obilježava 5. prosinca, a Volonterski centar Osijek nagrade daje s ciljevima afirmacije volonterstva kao poželjne društvene vrijednosti.


- Na ovaj dan zahvaljujemo volonterima, odajemo im priznanje te budemo ponosni jer oni djeluju motivirajuće - istaknula je predsjednica VCO-a Lejla Šehić Relić, odnedavno i predsjednica Europskog volonterskog centra.


Među ovogodišnjim dobitnicima su Ivica Lenard i Igor Toman, biciklistički tandem poznat po brojnim humanitarnim akcijama.


- Pokušavamo dobrim djelima zaokružiti ono što najbolje znamo, naše vožnje, kako ne bismo vrtjeli uzalud - prokomentirao je Lenard, dodajući da je, zajedno s Tomanom, bio iznenađen nominacijom godišnje nagrade. Drago im je, kažu, što su ljudi prepoznali da rade dobro. Dok je zdravlja u nogama i glavi, poručuju, vrtjet će kotače bicikala za potrebite.


Pet godina nakon prve godišnje volonterske nagrade ponovo ju je primila Marijana Koprivnjak, predsjednica udruge "Mogu", te iznijela pohvalne rezultate. Naime, prema izvješću koje Udruga podnosi Ministarstvu za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku, u 2018. godini ostvarili su 17.970 volonterskih sati koje je odradilo 96 volontera - 75 žena i 21 muškarac.
- Imamo čak i tri žene u mirovini, jedna aktivno sudjeluje u volontiranju iako joj je 70 godina - kaže Koprivnjak, dodajući da udruga “Mogu” okuplja i djecu već od desete godine života, i to u pedagoško-preventivnom programu. Oni ondje sudjeluju u vođenju konja na pašu, skrbe o kondiciji, jašu i kvalitetno provode vrijeme.


Marija Mihelić
RAZNOVRSNI DOBITNICI NAGRADA
U kategoriji Volonterskog angažmana pojedinca su Anđelko Cvijetović, prof. Srednje škole Isidora Kršnjavog Našice, i Željko Bosanac, volonter udruge “Mogu”. U kategoriji Primjera dobre prakse uključivanja volontera tu su Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac i Udruga za terapiju i aktivnosti pomoću konja “Mogu”, a u kategoriji Doprinos razvoju i volontiranja u obrazovanju nagradu dobila je Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti u Osijeku te OŠ “Davorin Trstenjak” iz Čađavice. INA d.d. I PORSCHE LEASING d.o.o. dobitnici su u kategoriji Doprinos poslovnog sektora razvoju volonterstva.
Možda ste propustili...

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike