Regija
U OKVIRU PROJEKTA „NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRTOVI 2019.“

Škola u Gunji ima
najbolju učionicu na
otvorenom u Hrvatskoj!
Objavljeno 1. prosinca, 2019.

Osnovna škola Antuna i Stjepana Radića u Gunji ima najbolju učionicu na otvorenom u Hrvatskoj! Izbor je održan u sklopu ekološko-obrazovnog projekta Hrvatske radiotelevizije i Ministarstva znanosti i obrazovanja "Najljepši školski vrtovi" koji obilježavanja 25 godina postojanja.  U HRT-ovu studiju “Zvonimir Bajsić” u Zagrebu tradicionalno su dodijeljene nagrade i priznanja, a ravnatelj gunjanske škole Stipica Mišura ne krije ponos i zadovoljstvo.
- Bilo je prekrasno. Gunja je po četvrti puta nagrađena u ovom projektu, 2013. je imala najljepši školski vrt kontinentalne Hrvatske. Ova je nagrada veliko priznanje za sve učitelje, učenike i zaposlenike naše škole, za njihov predani rad, trud i zajedništvo – ustvrdio je. Učionica na otvorenom je pomno uređena, s puno ljubavi i odgovornosti vodilo se računa o svakom segmentu koji je odlično uklopljen i zaokružen u originalnu priču. To je učionica s 15 eksponata na kojima može raditi petnaest skupina ili odjeljenja učenika istovremeno, a zastupljeni su svi predmeti.
Ondje je velika šesterokutna sjenica sa stolovima, učenici iznesu tablete i spajaju prirodu i digitalne tehnologije. Postavljeno je i veliko platno za projektor, a pored njega je, u raznim geometrijskim elementima, izrađen  vrt sa začinskim i ljekovitim biljem. Kraj svake biljke je natpis, a pomoću pripadajućeg koda učenici na mobitelu mogu učitati informacije o svakoj pojedinoj vrsti. U učionici na otvorenom su i diskovi inercije, ljudski sunčani sat, dječja klackalica koja računa određene omjere. Ondje je i matematičko njihalo, a učenici nižih razreda skakuču i uče brojati na „školici“. Tu su i druge igre: šah s velikim figurama, mlin, a velika je atrakcija aquafon gdje se kombinacijom glazbe, kemije i fizike dobivaju različiti tonovi. Boce s antifrizom u različitim bojama poredane su u dva niza i pomoću štapića učenici dobivaju razne zvukove. U sklopu učionice na otvorenom su i  kompostište i kontejeneri za razvrstavanje otpada jer Gunjanci su ekološki vrlo osviješteni, njihova je škola ponosni nositelj dijamantnog statusa međunarodne ekoškole. Uz pomoć vrijednih članova Studija kreativnih ideja Gunja, učionicu na otvorenom su snimili i  javili se na natječaj HRT-a, a nakon obilaska svih škola-kandidata Povjerenstvu nije bilo teško odabrati ovogodišnjeg pobjednika.
Dodjeli nagrada u Zagrebu nazočili su i resorna županijska pročelnica Jadranka Mustapić-Karlić te općinski načelnik Anto Gutić. Zadovoljno ističe da škola ostvaruje zavidne razultate rada na svim poljima,  uvijek je među najboljima, i godinama uspješno pronosi ime Gunje diljem Hrvatske, na čega je izuzetno ponosan.  Za najbolju učionicu na otvorenom dodijeljena joj je nagrada od 10.000 kuna.
U školi je proteklog petka održan i matematički Kahoot kviz na razini Cvelferije,  gdje je sudjelovalo pet škola. U petak i subotu bila je domaćin  4. Međunarodnog festivala stripa "Ptičice u mreži". Sudjelovalo preko 60 škola iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, a održane su i radionice stripa.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

Najčitanije iz rubrike