Kultura
MEMORIJAL "DARKO LUKIĆ"

Suitu "Klaunovi i djeca" izvodi osam malih ruku
Objavljeno 15. studenog, 2019.
Učenici osnovnih i srednjih glazbenih škola, prvoplasirani su na državnom natjecanju 2018.

Crtež studentice Ane Svaline, koji prikazuje Darka Lukića, resi plakat ovogodišnjeg 21. izdanja međunarodnog memorijala koji nosi ime ovog velikog hrvatskog pijanista, a ugošćuje darovite mlade klaviriste. Od 15. do 17. studenoga osječka publika u Atriju arheološkoga muzeja može uživati u tri večeri iznimnih talenata. Da je tomu tako potvrđuje činjenica da je riječ o pobjednicima prošlogodišnjeg državnog natjecanja, ponosno je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji istaknula prof. Lidija Neznanović, u ime organizatora, Glazbene mladeži Osijek.


Bijenalni je to memorijal, koji se izmjenjuje s Memorijalom "Franjo Krežma" za mlade gudače. Prošlim izdanjem memorijala za mlade klaviriste obilježili su četiri desetljeća postojanja, na što su itekako ponosni.


- Darko Lukić bio je proslavljeni klavirist europske pa i svjetske karijere i važan nam je. Memorijal okuplja mlade klaviriste i prva je večer uvijek posvećena učenicima osnovnih i srednjih glazbenih škola, prvoplasiranima na državnom natjecanju. Bit će zanimljivo vidjeti i čuti i osmoručno sviranje. Drugu večer nastupaju studenti i to iz Osijeka, Zagreba, Beča i Novog Sada - naglasila je predsjednica GMO-a, Lidija Neznanović.


Ravnateljica Glazbene škole Franje Kuhača, prof. Sunčana Bašić pojasnila je zašto ne samo struka toliko voli ovaj memorijal, a to je zbog činjenice da je visokog ranga, da ima međunarodi predznak i nacionalnu važnost, a to znači i financijsku potporu ne samo Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, nego i Ministarstva kulture. Natjecateljima je važno jer nema natjecateljski, nego revijalni karakter pa su svi rasterečeni, a izvedbe su vrhunskei to je ono najljepše što Osijek može njegovati: kulturu sviranja, naglasila je prof. Bašić.


U Organizacijskom je odboru i dr. sc. Mirna Sabljar, koja je u prvi plan stavila tzv. pedagoške dinastije, tj. činjenicu da se prateći memorijal može pratiti razvitak pijanista, ali i iznimnih pedagoga u čijim su školama mladi glazbenici potekli i iz kojih se grana pijanizam. Memorijal ima tradiciju kao malo koji u Hrvatskoj. Nekoć sudionici, mnogi su danas nastavnici, mentori, pedagozi, dodaje Mirna Sabljar.


Organizatori su sretni što se mogu pohvaliti da su na Memorijalu sudjelovali i danas vrhunski pijanisti poput Brune Vlaheka i Aljoše Jurinića. Jednako izvrstan je i 27-godišnji Lovro Marušić, čiji je koncert u nedjelju, 17. studenoga.
Ulaznice po cijeni od 10 kuna mogu se kupiti u AMO-u.


Narcisa Vekić
19 sati
vrijeme je početka svih koncerata
MARUŠIĆ TALENT BRUSI NA NATJECANJIMA
Lovro Marušić (1992.) pijanist je lijepe glazbene karijere i na najljepši će način zatvoriti Memorijal, istaknula je Sunčana Bašić. Iako je teško unaprijed govoriti, uvjerena je ravnateljica da će publika uživati u vrhunskoj glazbi. Pomno je Lovro Marušić odabrao i skladbe i promislio njihov raspored. Marušić spada među pijaniste koji su svoju karijeru usmjerili na natjecanja te i tako brusi svoj talent, baš poput Aljoše Jurinića i za razliku od onih koji su se više okrenuli estradizaciji i popularnim skladbama. Memorijal je dobra prilika za publiku koja inače ne prati redovito ovake događaje i glazbu. Bit će to prilika i za učenike da poslušaju mentore nekih od učenika koji se predstavljaju prve večeri Memorijala.
Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike