Tehno
ALGEBRA NAJAVLJUJE 8. NATJECANJE ETIČNIH HAKERA

Hacking Night 2019 i meetup stručnjaka za informacijsku sigurnost
Objavljeno 15. studenog, 2019.

Okupljanje sigurnosnih profesionalaca, Security Professionals @ Algebra, u trećem izdanju obilježit će tema napada socijalnim inženjeringom i phishingom, s naročitim osvrtom na situaciju i neke konkretne zabilježene slučajeve u Hrvatskoj.

Jagor Čakmak, stručnjak iz tvrtke INFIGO IS i jedan od članova njihova penetracijskog tima koji tvrtkama pomaže poboljšati sigurnost informacijskih sustava, objasnit će zašto su takvi napadi "popularni" među zlonamjernim hakerima i napadačima – iako se obično smatraju jednostavnima, moguće je provesti i vrlo sofisticirane phishing napade na koje nerijetko "padnu" i najveći stručnjaci. Čakmak će u ovoj prezentaciji dati pregled nekih incidenata, kao i naprednih scenarija koji su korišteni za (vrlo uspješno) provođenje manje i više sofisticiranih phishing napada, koji su doveli i do potpune kompromitacije ciljnog IT sustava. Nakon predavanja uslijedit će panel-diskusija na kojoj će sudjelovati Jagor Čakmak i Zlatan Morić, voditelj katedre za kibernetičku sigurnost na Visokom učilištu Algebra.

U večernjim satima istoga dana, u nastavku nakon Security Professionals Community @ Algebra, Algebra organizira i već tradicionalni "Hacking Night 2019" ili "Noć hakiranja". Radi se o praktičnom natjecanju u etičnom hakiranju, koje već niz godina okuplja ponajbolje hrvatske stručnjake za računalnu sigurnost, ali i studente te entuzijaste koje zanima ovo područje i koji se njime aktivno bave. U sklopu ovog natjecanja, etični hakeri – u pravilu sadašnji ili budući stručnjaci za penetracijska testiranja – rješavaju konkretne zadatke koje pripremaju stručnjaci za kibernetičku sigurnost Visokog učilišta Algebra u cilju stavljanja naglaska na važnost sigurnosti računalnih sustava i pravovremeno pronalaženje i otklanjanje sigurnosnih propusta u njima.

Najboljem tročlanom timu ovogodišnji je sponzor Hacking Nighta, INFIGO IS, tvrtka specijalizirana za informacijsku sigurnost, pripremio novčane nagrade. Robert Petrunić, senior konzultant za informacijsku sigurnost i asistent na Algebri, podsjetio je kandidate na teme koje bi se mogle pojaviti i ove godine na natjecateljskom dijelu: "Unatrag nekoliko godina na Hacking Nightu se od timova tražilo poznavanje raznih aspekata sigurnosne problematike uključujući i tehnike kao što su SQL injection, steganografija, BoF, skeniranje ranjivosti, hakiranje i zaštita WiFi mreža. Od ostalih tema pojavljivali su se i reverse engineering, zaštite od ‘man in the middle‘ napada, ranjivost BitLocker sigurnosne zaštite i još neke zanimljive sigurnosne teme s kojima se korisnici nesvjesno svakodnevno susreću."

Timovi na natjecanje moraju ponijeti svoja računala, kao i svu dodatnu opremu za koju smatraju da će im trebati, a prethodne prijave za Hacking Night su
obavezne. M.R.
Možda ste propustili...

HUAWEI PREDSTAVIO NAJNOVIJU SERIJU

FreeClip slušalice za novo iskustvo slušanja

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike