Novosti
PONOVLJENO SUĐENJE ZA ZLOUPORABU POLOŽAJA I OVLASTI

Šišljagić i Marolin odbacili krivnju za optužbe o izvlačenju novca
Objavljeno 14. listopada, 2019.
Vladimiru Šišljagiću, bivšem osječko-baranjskom županu i bivšem čelniku HDSSB-a te Martinu Marolinu, bivšem pročelniku županijske Agencije za razvoj, ponovno je počelo suđenje zbog izvlačenja 122.000 kuna iz županijske blagajne 2011. i 2012. godine.


U ponedjeljak su u Županijski sud Osijek stigli u pratnji svojih odvjetnika, a obojica su izjavila da se ne osjećaju krivima za zlouporabu položaja i ovlasti, za što ih se tereti. Obrana je u uvodnim govorima tvrdila kako se optužbe temelje isključivo na iskazima Zlatka i Ane Maksimović koji su usmjereni na izbjegavanje vlastite kaznene odgovornosti.


Podsjetimo, Vladimir Šišljagić i bivši pročelnik županijske Agencije za razvoj oslobođeni su optužbi u lipnju 2016.


Uskok je podignuo optužnicu protiv Šišljagića i Marolina teretivši ih da su, uz posredovanje Zlatka Maksimovića, bivšeg predsjednika Županijske skupštine, od tvrtki koje su dobivale nepovratne poticaje tražili da im vrate do 80 posto isplaćenog im iznosa. Zlatko Maksimović priznao je da je pomagao u zloporabi položaja i ovlasti te je kao posrednik ranije osuđen na 11 mjeseci zatvora, odnosno uvjetno na dvije godine. Sudsko vijeće Županijskog suda u Osijeku donijelo je nepravomoćnu oslobađajuću presudu za Šišljagića i Marolina navevši da su postupali prema zakonu te da nema ni jednog dokaza da su od bilo koga tražili ili uzeli novac. Međutim, Vrhovni sud smatra, između ostaloga, da iskaz Zlatka Maksimovića, kao i nekih drugih svjedoka, nije temeljito razmotren.


Prvoga dana ponovljenog postupka obranu je iznio Šišljagić tvrdeći da nije bio Maksimovićev prijatelj. "Jasno mi je da bez teze o prijateljstvu s Maksimovićem Uskokova optužnica ne bi imala smisla. Potpuno je jasno da sam ga poznavao samo kao slučajnoga prolaznika do 2009. i koalicije sa SDP-om. Oni su nevjerodostojni, nepouzdani i lažni svjedoci", rekao je Vladimir Šišljagić.
U svojoj je obrani istaknuo i kako je tražio razrješenje Zlatka Maksimovića kao predsjednika Skupštine kada je protiv njega i supruge Ane pokrenut sudski postupak pod optužnom da su od suprugine tetke uzeli mito od 4000 eura za njezino zapošljavanje. Dodao je i da je zbog toga Maksimović pravomoćno osuđen na 11 mjeseci zatvora i dvije godine uvjetno, a supruga na devet mjeseci zatvora i jednu godinu uvjetno. "Istina je da je Zlatko Maksimović u nazočnosti tadašnjeg odvjetnika u veljači 2014. na Županijskom sudu u Osijeku samoinicijativno i bez prisile dao izjavu, službenu zabilješku u kojoj je progovorio o postupanju Uskoka. Izjavio je da je višekratno primao pozive od zamjenice državnog odvjetnika, vezano uz pronevjeru u Osječko-baranjskoj županiji, da je više puta dao izjave o tome, pa tako i pred Mladenom Bajićem i Dinkom Cvitanom. Nikada za ta ispitivanja, naveo je, nije primio službeni pisani poziv, samo telefonski. Sugeriralo mu se, citiram, da prizna svoju krivnju u spomenutoj prijevari, jer će tako lakše osuditi Šišljagića", branio se bivši župan. Naveo je i da je Maksimović osam godina izbjegavao plaćati porez na motorna vozila, zbog čega ga je 2014. godine tužila Osječko-baranjska županija. Prema presudi morao je vratiti 8029 kuna s kamatama, ali je i nakon pravomoćne presude odbijao platiti dug, pa se išlo u prisilnu naplatu, ukupno oko 11.400 kuna. S.Lacić
122

tisuće kuna iznos je za koji se optužene tereti da su ga izvukli iz županijske blagajne 2011. i 2012. godine
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike