Sport
EMOTIVNI IVAN RAKITIĆ

Bilo je bolno slušati da ne
želim igrati za Hrvatsku
Objavljeno 8. listopada, 2019.
- Imam respekt prema suigračima, mislio sam da je za reprezentaciju bilo najbolje da ispraznim glavu, da dođem spreman - kaže Raketa

Vezani članci

NIKAD VEĆE MJERE OSIGURANJA

Poljud će nadlijetati helikopteri, sve će nadzirati i dronovi

Ivan Rakitić napokon je kod kuće s reprezentacijom Hrvatske. Izišao je Raketa jučer pred novinare u splitskom hotelu Le Meridien Lav, a bila je to jedna od najiščekivanijih pressica. Čekalo se što će reći igrač za kojega su donedavno neki tvrdili da je vjerojatno "bivši hrvatski reprezentativac".

Nije ga dugo bilo među Vatrenima, još od utakmice s Mađarskom u Budimpešti, a za novu akciju s Mađarima na dispoziciji je izborniku Daliću. Rakitić se vratio, lijepo ga je ponovo vidjeti u društvu reprezentativaca, sretan je zbog toga, ali i tužan zbog svih riječi koji su izgovorene na njegov račun kada je otkazivao utakmice za Hrvatsku.

- Moja želja je maksimalna, posebno je doći u Hrvatsku i Split, meni jako drag grad. Druženje sa stožerom, suigračima uvijek je posebno, a veseli me i što je stadion rasprodan. Nakon vrlo teškog razdoblja gledam pozitivno naprijed - rekao je Rakitić, koji ove sezone gotovo i ne igra za Barcelonu.

- I ja bih rado znao što je razlog moje situacije u Barceloni. U nogometu se ponekad događaju stvari koje ne moramo razumijeti, nego ih poštovati. Meni je neugodno i teško, navikao sam igrati. Željan sam nogometa, da se bacam, zaprljam, da budem dio svoje momčadi.

Status u Barceloni bio je i razlog nedolaska u reprezentaciju u posljednjim akcijama.

- Za mene nikad nije bilo dvojbi, reprezentacija je uvijek broj jedan. Mislio sam da je za reprezentaciju bilo najbolje da ispraznim glavu, da dođem posve spreman. Nisam želio biti loše volje, glavom na drugom mjestu, mislim da je to korektno s moje strane. Razgovarao sam s izbornikom i Lukom Modrićem, hvala im što su me razumjeli. Situacija koja se dogodila u Barceloni bila mi je jako teška, to sam morao ostaviti iza sebe.

Sad je s reprezentacijom i to je najvažnije. Pred Hrvatskom su dvije teške utakmice, prvi na redu su Mađari.

- Znamo da će biti teško, uostalom pobijedili su nas kao domaćini. No znaju kamo dolaze, da ih čeka pun stadion, jaka momčad. Jedva čekam utakmicu, imam ih u reprezntaciji više od 100, a ova kao da je prva.

Reprezentacija se u Split vraća nakon četiri i pol godine, čeka je rasprodan Poljud. HNS je u prodaju pustio dodatnih tisuću ulaznica, koje su vratili UEFA i Mađarski nogometni savez, i sigurno će i one brzo planuti.

- Ljudi su željni reprezentacije, mi volimo igrati i u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci... Ulaznice za četvrtak su rasprodane u nekoliko sati, ma napunili bismo stadion i od 70 tisuća mjesta. To nama treba, očekivanja su velika, ali to je u redu, pritisak smo mi napravili time što smo doprvaci svijeta.

Nije vas bilo neko vrijeme u reprezentaciji, a konkurencija u veznom redu je velika. Mladi zaslužuju respekt, ali Vlašić je rekao da ste vi igrač za prvu postavu?

- Bitno je da pokažemo da smo zajedno najjači, da se međusobno poštujemo. Puno dobrih igrača nikada neće biti problem. Kada sam ja došao, čekao sam svoju priliku, a onda sam je pokušao iskoristiti što bolje. Imamo dvije utakmice u nekoliko dana, bit će mjesta i minuta za sve nas - kazao je Rakitić pa se još jednom vratio na rujansko okupljanje reprezentacije, koje je propustio kako bi pokušao riješiti svoju situaciju u klubu.

- Bilo je bolno čitati i slušati da ne želim igrati za reprezentaciju. Poštujem svačije mišljenje, ali je bolno... Nitko nema veću želju i ne osjeća ljubav prema Hrvatskoj koju osjećam ja. Ostavio sam iza sebe državu koja mi je dala sve. Švicarska je meni i mojoj obitelji dala sve, priliku da budem jedan od njih. No moje je srce odlučilo da kuca za Hrvatsku i to se nikada neće promijeniti. Da pričamo o tome da moja želja da igram za Hrvatsku nije maksimalna, onda je bolje da se ostavim svega i da ostanem doma - bio je emotivan Raketa, koji ne zna hoće li ostati u Barceloni. Volio bi, ali ne da bude samo dio momčadi, nego da igra.

Toni Bilić
Dok budem mogao pomoći, bit ću na raspolaganju
Bilo je kritika i optužbi da ne želi igrati za reprezentaciju, ali Rakitić ne razmišlja o oproštaju.

- Stigao sam velike brojke, više od 100 nastupa u reprezentaciji (104). Nikada nisam očekivao da ću doći do te brojke. Čast mi je da mogu biti dio tog društva. Hoće li to biti još pet, deset ili 20 nastupa, to ćemo vidjeti. Dok budem mogao pomoći, uvijek ću biti na raspolaganju. Bilo mi je jako teško nositi se s optužbama, puno smo pričali, otvoreno sam razgovarao s izbornikom i mislim da je to najpoštenije od mene. Srećom, on je imao razumijevanja.
Najčitanije iz rubrike