Kultura
U ČAST SVOM NAJPOZNATIJEM SUGRAĐANINU

Belišćani pripremili veličanstveni glazbeno-scenski kolaž Romberg - život i glazba
Objavljeno 28. rujna, 2019.
BELIŠĆE



U čast svom najpoznatijem sugrađaninu i svjetski poznatom skladatelju Sigmundu Rombergu, u Belišću je u četvrtak premijerno izveden glazbeno-scenski kolaž Romberg - život i glazba. Sigmunda, koji je u sredini u kojoj je odrastao bio poznat pod imenom Žiga Rosenberg, Belišćani su još davne 1909. godine kao mladića otpratili u daleki svijet, u veliku Ameriku. Prvi put nakon odlaska u posjet se Belišću vratio desetljeće poslije, 1919. godine, s novim umjetničkim imenom Sigmund Romberg. U povodu toga, u holu palače Gutmann, najljepše i najpoznatije građevine u Belišću, organiziran je spektakularan koncert na kojemu je svirao veliki orkestar đakovačke biskupije, izvodeći opus njegovih glazbenih djela. Bila je to veličanstvena ceremonija, jedinstveni koncertni događaj kojim je Sigmund Romberg nagradio svoje sumještane.


- Na stotu godišnjicu tog događaja, u Belišću, na istom mjestu, dočekuje ga nova generacija Belišćana uprizorenjem dramsko-glazbene predstave u predstavi pričama iz njegova života, uz doživljaj izvođenja njegovih najljepših proslavljenih glazbenih djela - riječi su kreatora i začetnika ovog događanja, koje ukratko opisuju ono što je bio cilj i razlog organizacije događaja koji je oduševio publiku u nesvakidašnjem ambijentu palače koja tek čeka svoju pravu renesansu.


Uz koprodukciju HNK-a Osijek i Centra za kulturu Sigmund Romberg Belišće, uz Đanija Stipaničeva u naslovnoj ulozi, nakon punih sto godina Romberg je ponovo u Belišću. Ideju o javnoj zahvali grada Belišća glazbenom velikanu Rombergu prvi je pokrenuo gradonačelnik Dinko Burić, koji je svom timu predložio okvirnu ideju uprizorenja glazbeno-scenskog kolaža.


- Jedan od glavnih razloga pisanja predstave je taj što se o Rombergu i njegovim djelima u Belišću, Slavoniji, Hrvatskoj i šire, nepravedno malo znalo i danas zna, a istodobno ga je Amerika slavila već od dolaska u Ameriku sve do njegove smrti 1951. Njegovu glazbu i dalje sluša cijeli svijet - pojasnio je Dragan Milec, autor teksta kolaža.


Uz glumce i soliste HNK-a u Osijeku, te plesače Športsko-plesne udruge Feniks iz Osijeka, u uprizorenju su sudjelovali članovi Amaterskog kazališta Belišće, učenici Područne škole Veliškovci pod vodstvom učiteljice Lovorke Kopić, Crkveno pjevačko društvo Mir, pod ravnanjem Želimira Sušića, i Puhački orkestar DVD-a Valpovo pod ravnanjem Dalibora Košutića. Predivne solističke izvedbe imale su Belišćanke Valentina Gyerek Pavlović i Višnja Šamadan, a instrumentalna pratnja također je povjerena domaćim glazbenicima - Ivanu Karši, Želimiru Sušiću i Vjekoslavu Pavloviću.
Na kraju ovoga spektakla, koji je repriziran i sinoć na istoj lokaciji, gradonačelnik Burić istaknuo je posebnu zahvalu organizacijskom odboru i članovima, Draganu Milecu, Milanu Salajiću i Mladenu Merzelu, ali i intendantici HNK-a u Osijeku Draženi Vrselji i američkom muzikologu profesoru Williamu Everettu, kojima je uručio kristalno belišćansko drvo.


Lidija Aničić
O Rombergu i njegovim djelima nepravedno se malo i danas zna, a istodobno ga je Amerika slavila od dolaska
Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike