Osijek
BITKA U BIVŠOJ BELJSKOJ KLAONICI

Pod kišom metaka brazilski specijalci spašavali civile!
Objavljeno 9. rujna, 2019.
Riječ je o airsoftu, aktivnosti u kojoj sudionici nose replike pravog oružja i uniformi

Teren je jako opasan, pazite kako i gdje hodate, pazite jedni na druge i nemojte žuriti!, davao je posljednje upute, oštro i koncizno, zapovjednik brazilske specijalne policije BOPE do zuba naoružanim pripadnicima elitne postrojbe pred kojom je bio težak zadatak izvlačenja štićenih osoba iz neprijateljskog okruženja, pri čemu su najveću opasnost predstavljali snajperisti skriveni u devastiranoj i napuštenoj klaonici baranjske tvrtke Belje.


Nešto dalje stajale su postrojbe američke, hrvatske i drugih vojski, također involvirane u situaciju koja je zahtijevala punu koncentraciju i oprez. Ukupno 60-ak vojnika naoružanih najsuvremenijim oružjem okupilo se u to nedjeljno maglovito jutro, 8. rujna, kako bi demonstrirali da upravo oni mogu na najbolji način odgovoriti ovoj iznimno zahtjevnoj situaciji.


Ako se pitate koja je poveznica između navedenih aktera, odgovor je airsoft, sve popularniji hobi koji je najlakše usporediti s paintballom, iako tu usporedbu poklonici airsofta nerado koriste, smatrajući da je njihova priča mnogo ozbiljnija. Prema onome što smo vidjeli, to zaista i jest tako. Vjerne replike uniformi i naoružanja neupućenog bi putnika namjernika vjerojatno nagnale da brže-bolje potraži zaklon u kakvom jarku, misleći da je u tijeku pravi oružani sukob.


"Iako ne volimo tu usporedbu, paintball je najbliži onome čime se bavimo. Bitna razlika je ta da mi koristimo replike pravog oružja i ne ispucavamo boje, nego plastične kuglice kalibra šest milimetara. Također, kao što postoje replike oružja, postoje i replike uniformi. Svaki tim ili udruga opredjeljuje se za neku tematiku. Netko voli Drugi svjetski rat, pa bira uniforme vojski iz tog razdoblja, netko voli američku ili rusku vojsku, pa kupuje replike njihovih uniformi i naoružanja", rekao nam je tajnik Baranjske airsoft udruge Igor Devalt, uoči početka uvodno spomenutog zadatka, ističući još jednu bitnu razliku između airsofta i paintballa.


"Najveća je čar airsofta to što važnu ulogu ima fair play, jer za razliku od paintballa, ovdje nema vidljive oznake, odnosno dokaza da je netko pogođen, stoga je sve prepušteno poštenju natjecatelja".


Da je tako uvjerili smo se i osobno. Nakon što biva pogođen, svaki sudionik borbe podiže ruku visoko u zrak i odlazi na mjesto na kojem mora stajati prije nego što se vrati u akciju. Zaštitne su naočale neizostavan dio opreme, a strogo se poštuju i sva pisana i nepisana pravila.


Airsoft susreti na ovom se prostoru održavaju svake nedjelje, a ovaj posljednji zajednički su organizirale Baranjska airsoft udruga i BOPE iz Osijeka, a posvećen je bio Patriku, prerano preminulom sinu jednog od članova Baranjske airsoft udruge koja je osnovana prije nešto više od godinu dana udruživanjem nekolicine istinskih i dugogodišnjih zaljubljenika u ovaj hobi. Trenutačno broji oko deset redovnih članova kojima se gotovo svakodnevno javljaju zainteresirani igrači airsofta. Glavni cilj udruge, ističe Igor Devald, intenzivno je prikupljanje opreme i regrutiranje novih članova, pri čemu se svakog člana pojedinačno vodi kroz proces prikupljanja svega što je potrebno da bi se uživalo u ovom hobiju, od naoružanja do uniformi i dodatne opreme.


"Naša je zamisao organizirati susrete koji će ujediniti razne airsoft aktivnosti, organizaciju tečajeva, seminara, tematskih susreta, poduku novih članova, kupnju opreme i raznih rekvizita", poručuje Devald.
Prostor na kojemu su se odvijale nedjeljne bitke idealan je za airsoft, ponajviše zahvaljujući ambijentu stare klaonice Belja, kao i šumi koja ju okružuje, stoga ne sumnjamo da će broj poklonika ovog zanimljivog hobija u budućnosti biti sve veći.


Ivan Alilović
sličnost
AIRSOFT NEKI USPOREĐUJU S PAINTBALLOM
Airsoft susreti su svake nedjelje, a ovaj su organizirale Baranjska airsoft udruga i BOPE iz Osijeka

Nakon borbe kuhali grah

Airsoft susreti nerijetko završavaju uz dobar zalogaj i kapljicu, nakon što do tada “zaraćene” strane prekinu borbene aktivnosti i vrate u “civilni” život. Tako je bilo i nakon ovoga u nedjelju. Uz fini grah i pivo sudionici su imali priliku rekapitulirati sve što se toga dana događalo, izmijeniti iskustva i dogovoriti neke nove susrete. I.A.

Usporedbe s paintballom

Domet airsoft oružja veći je nego kod paintball oružja, a veća je i preciznost. Osim na plin, airsoft oružje može raditi i na električne baterije. Također, jeftinije je od paintball oružja, baš kao i streljivo, čija kvaliteta i cijena mogu varirati. Zaštitne su naočale naizostavna oprema bez koje je i nama, iako smo bili u ulozi promatrača, bio zabranjen pristup "bojišnici".

Oprema može biti prilično skupa

Cijene standardnog airsoft naoružanja kreću se od 500 do 1000 kuna. Ima, naravno, i onog mnogo skupljeg. Kako nam je rekao Igor Devald, tajnik Baranjske airsoft udruge, samo nebo je granica. "Ne bih govorio o cijenama koje neki od nas izdvajaju za opremu, jer bi taj podatak mogao doći do naših supruga", kroz smijeh nam je dao naslutiti o kakvim je cijenama riječ.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike