Tehno

UHD Alliance spaja tvorce filmova, proizvođače i hollywoodske studije
Objavljeno 6. rujna, 2019.
Aktualni modeli televizora koriste se naprednim mogućnostima obrade videozapisa da bi ponudili korisnicima širok raspon opcija pri gledanju različitih vrsta sadržaja, od sportskih događaja do videoigara. Filmmaker Mode omogućit će gledateljima uživanje u kinematografskijem iskustvu na UHD televizorima pri gledanju filmova onemogućivanjem sveg postprocesiranja (npr. zaglađivanja pokreta itd.) tako da se film ili televizijska serija prikazuju upravo onako kako je tvorac filma zamislio – uz čuvanje točnih omjera proporcija, boja i brzine izmjene sličica. “Ono po čemu će se Filmmaker Mode razlikovati bit će čist izraz onoga kako je zamišljeno da film izgleda kad je rađen“, rekao je Rian Johnson, režiser filma Star Wars: The Last Jedi i naslova Knives Out, koji će se uskoro početi prikazivati. LG Electronics, Panasonic i VIZIO najavili su podršku za Filmmaker Mode i izrazili svoje zanimanje za isporuku kreativne namjere u domove gledatelja. Točne proizvode i planove implementacije najavit će u odgovarajućem trenutku svaka tvrtka zasebno.


“Moderni televizori imaju nevjerojatne tehničke sposobnosti, pa je važno iskoristiti te nove tehnologije da bismo osigurali da kućni gledatelj vidi naš rad u obliku koji je što je moguće bliži izvornim kreativnim namjerama“, rekao je Christopher Nolan, slavni režiser cijenjenih naslova kao što su Dunkirk, Interstellar i Dark Knight Trilogy. “Suradnjom s proizvođačima televizora Filmmaker Mode objedinjuje ulazne informacije od tvoraca filmova u jednostavne principe zadržavanja brzine prikaza sličica, omjera proporcija, boje i kontrasta te kodiranja u određenom mediju kako bi ih televizori mogli odgovarajuće pročitati i prikazati.”


Iako su studiji i proizvođači potrošačke elektronike dugo surađivali da bi ponudili potrošačima nove tehnologije i iskustva za svijet zabave, Filmmaker Mode prva je suradnja koja u tu priču dodaje vodeća imena iz kreativne zajednice.


“Doista mi je stalo do iskonskog iskustva filmskih sadržaja kod kuće jer upravo tu oni najduže ‘žive‘. Tu obitelji gledaju i ponovo gledaju djela filmske umjetnosti“, dodao je Ryan Coogler, režiser filmova Black Panther i Creed. “Dopuštajući umjetnicima iz proizvodnje filmova da savjetuju i daju povratne informacije proizvođačima elektroničkih uređaja za Filmmaker Mode možemo zajednički pomoći da potrošačko iskustvo bude još sličnije onome u kinu.”


Treba imati na umu da će se, za razliku od nekih drugih načina prikaza koji od korisnika traže ulazak u neki izbornik ili više njih te pronalaženje i odabir, Filmmaker Mode aktivirati ili automatski, prema metapodatcima ugrađenima u sadržaj, ili jednim jedinim gumbom, koji će služiti za to da korisnik aktivira Filmmaker Mode bez kretanja po brojnim izborničkim razinama. Uz to, da bi se lakše pronašli modeli koji mogu prikazivati sadržaje u načinu prikaza Filmmaker Mode, taj će naziv i postavke biti dosljedni kod raznih robnih marki televizora.


“Uz sve današnje napredne značajke modernih televizora, sada je pravo vrijeme da predstavimo Filmmaker Mode. Jednostavno je nemoguće zanemariti što sve moderna tehnologija može”, komentirao je Paul Thomas Anderson, režiser filmova There Will Be Blood i Phantom Thread. “Upotrijebit ćemo te mogućnosti da bismo sačuvali namjeru tvorca filma, zadržali smisao tog umjetničkog izričaja.“


Uz objedinjavanje povratnih informacija od tvoraca filmova, studija i proizvođača potrošačke elektronike, UHDA je angažirala širu kreativnu javnost anketiranjem i traženjem od ispitanika da izdvoje prioritete. Kao dio procesa razvoja specifikacija za Filmmaker Mode UHDA je surađivala s Gildom američkih režisera i Fondom za film te tražila njihovo mišljenje.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike