Tehno
TEST: GOODRAM USB MEMORIJE

Odabir kvalitetne USB memorije više je no preporučljiv
Objavljeno 23. kolovoza, 2019.
USB memorije postale su toliko sveprisutne da o njima gotovo i ne razmišljamo

Sjećate li se kupnje svoje prve USB memorije? Ja se dobro sjećam. Bilo je to početkom dvijetisućitih, možda 2003. godine, kada sam i za današnje pojmove za pozamašnu svotu kupio svoju prvu USB memoriju kapaciteta 512 MB. U to doba taj se kapacitet činio nevjerojatno velik jer, prisjetimo se, diskete i CD mediji bili su naveliko prisutni, a samo probrani imali su mogućnost snimanja na DVD medije.


Usput, svoju prvu USB memoriju imam i danas i u potpuno je ispravnom stanju. Od tada do danas USB memorije postale su toliko sveprisutne da o njima gotovo i ne razmišljamo. Od nekoć poprilično skupih komada računalne opreme, došli smo do toga da velik broj korisnika zapravo nikada i nije kupio USB memoriju nego koristi neke od promotivnih koje se dijele gotovo na svakom koraku. Ipak, koristite li USB memorije za prijenos ili čuvanje nekih važnijih dokumenata ili vama dragih podataka, kupnja kvalitetne USB memorije svakako je preporučljiva.

Od 8 do 128 GB

Ako se odlučite na kupnju USB memorija, pitanje koje si možda postavite je – koju memoriju kupiti? Trgovine su preplavljene USB memorijama čija cijena varira od nekoliko desetaka do nekoliko stotina kuna. Osim cijena, teško ćete se snaći i u šumi poznatih, ali i manje poznatih imena proizvođača. Ipak, neka su imena zvučna i poznata te ulijevaju povjerenje u dobar odabir. Jedno od tih imena je i Goodram. Taj europski, točnije poljski proizvođač memorija u svim oblicima već se dokazao po izuzetno kvalitetnim i kompetitivnim proizvodima koji mogu konkurirati svim svjetskim imenima. Odabir renomiranog proizvođača poput Goodrama preporučljiv je iz nekoliko razloga. Prvi je svakako sigurnost. Naime, nerijetko USB memorije niže kvalitete mogu prestati s radom te pohranjene podatke učiniti nedostupnima. Drugi razlog su svakako performanse jer rijetko koja promotivna ili no-name USB memorija nudi performanse poznatih USB memorija. Treći razlog svakako je kapacitet. Ovaj put dobili smo priliku isprobati nekoliko Goodram USB memorija koje su svoje kvalitete i mogućnosti pokazale doslovno po onoj staroj narodnoj – za svakoga ponešto. Krenuvši od vrhunskog stilskog modela UEG3 USB 3.0 pa do kompaktnog UPO3 USB 3.0 te svestranog ODD3 USB 3.0 modela koji kombinira USB A i C utore. Ipak, krenimo redimo. Pri kupnji USB memorija jedno je pravilo uvijek važeće – što više, to bolje. To se, dakako, odnosi na kapacitet. Testirane USB memorije variraju kapacitetima od 8 do 64 GB za modele UPO3 USB 3.0 i ODD3 USB 3.0, a model UEG3 USB 3.0 dostupan je čak do 128 GB kapaciteta. Bitno je razlučiti što ćete snimati na USB memoriju. Ako su to samo dokumenti, tada će i manji kapacitet biti dovoljan, no ako je riječ od multimediji, tada je svakako preporučljivo gledati što veći kapacitet. Srećom, Goodram ovdje neće iznevjeriti jer na raspolaganju su nam kapaciteti od 8 do 128 GB.

Forma

Goodram nudi USB memorije u raznim formama, a koja će najbolje odgovarati vašim potrebama procijenite sami. Testirani modeli međusobno se poprilično razlikuju. Kapacitetom najveća i formom najelegantnija učinila nam se USB memorija UEG3 USB 3.0. Dolazi u elegantnom metalnom kućištu, ali i kapacitetu do 128 GB. Memorija je zaista elegantna i vidimo ju kao idealnu u poslovnom okruženju. Model UPO3 USB 3.0 dostupan je do 64 GB kapaciteta, a karakterističan je po dimenziji. Naime, ta memorija u svojoj duljini mjeri samo 2 cm, pa će se izvrsno uklopiti na privjesku ključeva i biti uvijek uz vas. Treća memorija oznake ODD3 USB 3.0 karakteristična je po svom dvostrukom priključku. Naime, ta USB memorija na jednoj strani donosi klasični USB (tip A) priključak dok je na drugoj strani sveprisutniji USB-C priključak. Zahvaljujući tome tu je USB memoriju moguće koristiti i s pametnim telefonom, u automobilu ili s drugim uređajima koji imaju samo USB-C konektor. Za kraj, dotaknimo se performansi. Brojka 3.0 u nazivima svih testiranih memorija sugerira kako su opremljene USB 3.0 priključcima. U praksi to znači brzine čitanja oko 60 te pisanja oko 20 MB/s. Ovo je svakako višestruko više od USB 2.0 memorija koje još uvijek nalazimo na tržištu, stoga obratite pozornost na navedenu informaciju.


Personalizirana USB memorija


Goodram nudi i personaliziranu USB memoriju sukladno vašim potrebama. Ako ste tvrtka koje želi možda svoj logotip imati na USB memoriji, Goodram to može učiniti za vas. Dovoljno je samo javiti se na: advertising@goodram.com i doznati sve detalje.
Marin Režić
Goodram nudi i personalizaciju USB memorije sukladno vašim potrebama
Nerijetko USB memorije niže kvalitete mogu prestati s radom te pohranjene podatke učiniti nedostupnima
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike