Sport
U DEVET DANA ATLETSKIH NATJECANJA PALA SU TRI SVJETSKA REKORDA

Sandra i Bolt za pamćenje
Objavljeno 13. kolovoza, 2012.
Hrvatske je atletske zaljubljenike oduševila zlatna diskašica Sandra Perković, neponovljivi Usain Bolt nikoga nije ostavio ravnodušnim

Devet dana natjecanja, tri svjetska rekorda, 720 tisuća gledatelja. Atletika je na Olimpijskim igrama u Londonu još jednom dokazala da je s pravom "kraljica sportova". U kojoj briljiraju i Hrvati. Pardon, Hrvatica. Sandra Perković, koja je svoj najveći ispit u karijeri odradila kao da to nije bila njezina olimpijska premijera. Suvereno je dominirala natjecanjem u bacanju diska, već u drugom hicu preuzela vodstvo, a hrvatskim rekordom od 69,11 metara otklonila je sve dvojbe oko nove olimpijske pobjednice. Ako ih je uopće i bilo. Sandra je iskusnijim suparnicama očitala pravu lekciju. A tek su joj 22 godine...

Usain Bolt za osam će dana proslaviti 26. rođendan. Što si je poželio? Da postane živuća legenda. Zamišljeno, ostvareno. Ne samo da je postao prvi u povijesti koji je spojio titule na 100 (olimpijski rekord) i 200 metara na dvjema Olimpijskim igrama zaredom nego si je za rođendan darovao i svjetski rekord u štafeti 4 x 100 metara. To, doduše, više nije nikakva novost s obzirom na praksu Jamajčana, koji redovito zlata na velikim natjecanjima garniraju najbržim rezultatom na Globusu. Kakva je to bila utrka! Nesta Carter, Michael Frater, Yohan Blake i Usain Bolt ciljem su prošli nakon 36.84 sekundi, 20 stotinki brže od Amerikanaca Trella Kimmonsa, Justina Gatlina, Tysona Gaya i Ryana Baileya, koji su utrku okončali u vremenu dojučerašnjeg svjetskog rekorda, što ga je jamajčanska četvorka istrčala prije godinu dana na Svjetskom prvenstvu u Daeguu (37.04)!

No, Olimpijske će igre ostati zapamćene po tome da je na njima srušen jedan od tri najstarija svjetska rekorda u povijesti - uz onaj Marite Koch na 400 m (47.60) i Jarmile Kratochvilove na 800 m (1:53.28), srušen je i u ženskoj štafeti 4 x 100 metara, disciplini u kojoj unatoč sprinterskim vještinama izmjena palice odlučuje o puno toga. Amerikanke Tianna Madison, Allyson Felix, Bianca Knight i Carmelita Jeter na Olimpijskom su stadionu sve odradile besprijekorno, njihovih 40.82 sekunde je 55 stotinki bolji rezultat od onoga iz 1985. godine, koji je postavila Istočna Njemačka.

Na Olimpijskom stadionu u Londonu svoje je snove ispunio i David Rudisha, 23-godišnji pripadnik plemena Masai, koji je pred prepunim stadionom, od 80.000 gledatelja, svjetski rekord istrčao pred svojim idolom, Sebastianom Coeom. Predsjednikom organizacijskog odbora Olimpijskih igara i nekadašnjim svjetskim rekorderom kojemu se kao dječak divio. Prije četiri godine zbog ozljede je morao propustiti Peking, 9. kolovoza ove godine imao je čast srušiti prvi svjetski rekord ovih Igara. Utrku na 800 metara istrčao je za 1:40.91 minutu, 42 stotinke brže nego prije dvije godine u Rietiju, kada je drugi put u karijeri postao vlasnik najboljega rezultata na Globusu. Obitelj Rudisha nakon Londona ima dvije olimpijske medalje, otac Daniel je 1968. godine s kenijskom štafetom 4 x 400 metara osvojio srebro.

Hrvati? Osim Sandre Perković nije ih bilo. Točnije, bilo ih je još šestero - Nikolina Horvat (400 m prepone, 37. mjesto), Ana Šimić (vis, 29. mjesto), Ivan Horvat (motka, 20. mjesto), Roland Varga (36. mjesto), Martin Marić (oba disk, 17. mjesto), ali su svi zapeli već na prvoj prepreci zvanoj kvalifikacije. Doduše, svi osim Lise Stublic (52. mjesto), budući da u maratonu - nema kvalifikacija. No, nisu krivi oni, već preslabe norme koje jednom bace, preskoče ih, odnosno istrče i zahvaljujući tome odlaze na Igre. I. V.

Čičerova poput Blanke

Blanki Vlašić sigurno nije bilo lako pratiti Olimpijske igre, umjesto da se bori za još jedno odličje, natjecanje u Londonu pratila je preko malih ekrana. U njezinoj odsutnosti niz započet prije godinu dana na Svjetskom prvenstvu u Daeguu nastavila je Ruskinja Ana Čičerova, koja je iz drugog pokušaja preskočila letvicu na visini od 205 centimetara. Koje li podudarnosti! I Blanka je prije četiri godine u Pekingu također imala drugi uspješan skok preko 205 centimetara, ali je osvojila - srebro. Koje je u britanskoj prijestolnici pripalo 22-godišnjoj Amerikanki Brigetti Barrett. Broncu je uzela Ruskinja Svetlana Školina (203 cm).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike