Sport
EUROPSKO BOKSAČKO PRVENSTO

Pratljačić dokazao kako je vrijedan Olimpijskih igara
Objavljeno 27. travnja, 2024.
Osječkom superteškašu pripada brončana medalja, koju će primiti u nedjelju navečer nakon finalne borbe
Dobili smo puno poruka od običnih navijača, ali i iz boksačkog svijeta. Mnogi smatraju kako je Luka zaslužio više od poraza, rekao nam je Matej Matković, osječki boksački trener nakon što je Luka Pratljačić u superteškoj kategoriji na Europskom prvenstvu u Beogradu poražen od domaćeg boksača Dušana Veletića.

Osječkom superteškašu pripast će brončana medalja, koju će primiti u nedjelju nakon finalne borbe, što je već golem uspjeh. Najveći osječkog boksa dosad.

- Podijeljeni su osjećaji. S jedne strane ponosni na ostvareno i prikazano, a s druge strane ostaje mala žal. Iskreno, poslije meča otišli smo na večeru, imamo pravilo ne pričati o meču odmah nakon meča. Što je bilo, bilo je.

Ne žali Matković niti optužuje bilo koga zbog sudačkih odluka.

- Proći će nekoliko dana dok će se uopće odgledati meč. Dojam je bio kako je Luka pokazao više negoli prije mjesec dana, kada je u Italiji u olimpijskim kvalifikacijama također poražen od Veletića. Tada su suci odlučili podijeljenom odlukom 4-1, sada je bilo 5-0. Mnogi kolege iz boksačkog svijeta reći će kako je Luka zaslužio dobiti prvu rundu. Suci su procijenili 10-9 za suparnika. Nikada se tijekom meča ne osvrćem na suđenje. Nisam ni sada, niti ću ikoga optužiti da je pogrešno prosudio. Moje je u tom trenutku, nakon prve runde reći na što mora obratiti pozornost, kako taktički pristupiti sljedećoj rundi, a ne sada opterećivati se sucima. Samo bih prenio negativnu energiju na Luku.

Osječaninu je pripala treća runda, nakon što su prve dvije pripale Veletiću. Dojam je da bi bilo drukčije da je EP održan u bilo kojoj drugoj zemlji, na neutralnom terenu.

- Nisam zbrajao udarce tijekom meča i doista ne mogu procijeniti tko ih je više zadao. Veletić je odličan borac, jako mobilan, ali Luka ima razorniji udarac. Boksat će u finalu sa Španjolcem Ghadfom, kojeg je Luka pobijedio nokautom u Marakešu. Zbog toga je poseban žal, zato što znamo da vrijedi više.

Atmosfera u dvorani "Aleksandar Nikolić"? Čuli su se dobro Lukini navijači koji su došli iz Osijeka.

- Rekao bih boksačkim rječnikom na tribinama smo slavili podijeljenom odlukom sudaca. Bilo je puno više navijača za Veletića, ali naši su ih uspjeli tijekom meča preglasati.

Nakon meča Veletić je podignuo ruku svom hrvatskom prijatelju pokazavši i na taj način kako je Pratljačić odradio vrhunski meč.

- Mi smo s njim jako dobri prijatelji. Veletić je iznimno korektan dečko. Samo za primjer, kad god trebamo sparing, dođe bez problema k nama u Osijek. Ne pita nikada ni za kakve putne troškove.

Hrvatska će imati dvoje finalista. Luciju Bilobrk i Brođanina Gabrijela Veočića, koji će za zlato boksati protiv domaćeg boksača Rastka Simića. Matković je zajedno s Gabrijelovim ocem i trenerom Perom Veočićem bio cijelo vrijeme u kutu odličnog Brođanina.

- Jedina otežavajuća okolnost je što se boksa protiv domaćeg boksača. Prema dosad prikazanom Gabrijel je favorit i kvalitetniji borac. Do sada je na prvenstvu odradio mečeve protiv kvalitetnijih boraca i protiv svih je izdominirao.

Luki i njegovu treneru slijedi priprema za možda i još važniji izazov negoli je to bilo Europsko prvenstvo. Nastup u kvalifiakcijama za Olimpijske igre krajem svibnja u Bangkoku. Posljednja je to prilika za osiguranje vize za odlazak na Olimpijske igre u Pariz.

- Kratak odmor pa onda slijedi baza s Mirkom Krolom. To će biti svjetske kvalifikacije. Bez obzira na po što je 12 njih već osiguralo nastup na Olimpijskim igrama, bit će tamo vrlo kvalitetni superteškaši. Nadam se da će ga malo i ždrijeb pomaziti jer Pariz nije osigurao ni Veletić, koji ga je porazio u prethodnim kvalifikacijama. Ono što je sigurno, po kvaliteti i prikazanom Luka je dokazao kako je vrijedan nastupa na Olimpijskim igrama - zaključio je Matković.

Krešimir Lacković
Najčitanije iz rubrike