Sport
BIJELO-PLAVI OSTVARILI VAŽNU POBJEDU U BORBI ZA EUROPU

Osječani europskom igrom
deklasirali Lokomotivu
Objavljeno 4. svibnja, 2024.
Osijek je bio sjajan, ali je morao dugo lomiti suparnika koji je konačno srušen nakon što je u 57. minuti isključen Bartolec

Osijek je napravio važan korak prema plasmanu u Europu. I ne samo to, Bijelo-plavi su potpuno deklasirali Lokomotivu jedinog konkurenta u toj europskoj borbi. Sjajna je to bila večer u kojoj je Osijek od prve minute krenuo jako i gostima nije dao disati. Redale su se prilike, ali "lokose" je dugo čuvao njihov vratar Nikola Čavlina. Prijelomni trenutak susreta dogodio se u 57. minuti kada je isključen Bartolec jer je prekršajem zaustavio raspoloženog Matkovića u trenutku kada je on nezadrživo nadirao prema vratima, a ispred sebe više nije imao prepreka. Nakon toga više ni Čavlina nije mogao zaustaviti Bijelo-plavu lavinu koja se sručila prema njegovim vratima. Mierez je zabio 18. pogodak, izazvao rijetko doživljene ovacije navijača, a ovaj put u prvi plan je izbio mladi Anton Matković nova napadačka nada koja sve više postaje Osijekova snaga. I još nešto. Ovacije nije dobio, ali ih je itekako zaslužio trener Osijeka Zoran Zekić koji je sjajno pripremio utakmicu. Momčad izgledala baš moćno. I to u susretu u kojem je na leđima nosila veliki pritisak. Ovaj put se Bijelo-plavi nisu "smrzli" već su briljirali.

 

Osijek vrlo dobar, nedostajao pogodak

Odvažno je momčad sastavio Osijekov trener Zoran Zekić. Iako je nominalno igrao s tri centralna braniča zapravo je od njih samo jedan Duarte bio onaj kojem je to prirodna pozicija. Ostala dva mjesta popunili su Prekodravac i Jurišić što je trebao biti odgovor na brzinu i pokretljivost koju Lokomotiva ima u napadačkoj fazi, ali u isto vrijeme razmišljao je trener Bijelo-plavih i o organizaciji igre jer se od Prekodravca i Jurišića očekivao značajan doprinos u tom dijelu igre. U takvom rasporedu Osijek je dobio ono što je želio u polju. Potpunu kontrolu utakmice i dobar pritisak na goste. Istina, bila je to fleksibilna formacija Bijelo-plavih koja se po potrebi pretvarala u 4-4-2. No, od početka su Bijelo-plavi bili energičniji, aktivniji i poduzetniji, a u trećoj minuti je zabio i pogodak koji nije priznat. Kratko su nakon kornera kombinirali Čokaj i Pušić, Čokajev ubačaj stigao je na glavu Miereza koji je pogodio mrežu, ali se ispostavilo kako je Čokaj bio u zaleđu prilikom ubačaja. U osmoj minuti Nejašmić je oprobao udarac s 25 metara, lopta je nekoga i zakačila na putu prema Čavlini, ali on svejedno nije imao problema u zaustavljanju tog pokušaja. U tom razdoblju naljutila se publika na Opus Areni zbog nekih procjena prekršaja suca Jakova Titlića koji nisu išli na ruku Osijeka, a posebno je agresivna bila osječka klupa, pa je Titlić napetosti morao smiriti žutim kartonima za Zekićeve pomoćnike.

U 22. minuti Osječani su stvorili najbolju priliku do tog trenutka. Mierez je ukrao loptu na lijevoj strani, proigrao Bukvića koji je u sredini tražio Pušića, ali je veznjak promašio loptu na pet metara od vrata pa je prilika propala. Osijek je pritiskao, tražio pogodak, a novo uzbuđenje stiglo je u 32. minuti kada je Mierez uputio prizemni udarac s 20-ak metara koji je zamalo promašio cilj. Lijepu akciju odigrao je Osijek pet minuta kasnije kada je Renan Guedes prevario dva čuvara na sdesnoj strani, pa ubacio loptu u sredinu gdje ju je Matković glavom spustio za Pušića, uslijedio je udarac s ruba kaznenog prostora koji je Čavlina ukrotio. Ipak, daleko najbolju priliku u prvom dijelu Osijek je imao u 41. minuti kada je Matković odlično ubacio zdesna, Mierez je dočekao taj ubačaj na pet-šest metara od vrata, ali nije loptu dobru zahvatio glavom, pa je Čavlina uspio zaustaviti taj udarac. Osijek je odigrao dobro poluvrijeme, potpuno je nadigrao Lokomotivu, a za konačno zadovoljstvo nedostajao je pogodak. Prilika je bilo, ali se na odmor otišlo "čistih mreža"

 

Isključenje Bartoleca, pa rapsodija Bijelo-plavih

Osijek je u istom tempu nastavio i u drugom poluvremenu. Već u 49. minuti Matković je izdržao duel s Leovcem, prošao po desnoj strani, pa u sredini tražio i pronašao Miereza čiji je udarac u posljednji trenutak blokiran. Novu veliku priliku Mierez je imao u 55. minuti kada je nakon ubačaja Pušića pucao glavom, ali se istaknuo Čavlina koji je obranio taj udarac, a zatim nogom raščistio situaciju. Dvije minute kasnije Osijek je stekao i brojčanu nadmoć na terenu. Bartolec je srušio Matkovića u trenutku kada je ovaj bio u punom naletu prema vratima, pa mu je Titlić pokazao izravni crveni karton. Ta novonastala okolnost trebala je još više pojačati ionako jak Osijekov pritisak. I uspio je Osijek vrlo brzo okruniti višak igrača. U 65. minuti Bukvić je ubacio slijeva, loše je reagirala obrana gostiju napucali su stoperi Lokomotive jedan drugog lopta se odbila do Matkovića koji ju je sa sedam metara iskosa pospremio iza leđa nemoćnog Čavline za erupciju oduševljenja na Opus Areni. I nije Osijek na tome stao. Nastavio se pritisak, pa je Matković u 74. imao veliku priliku, ali je ispred vrata netko iz obrane Lokomotive izbio loptu kada Čavline nije bilo na vratima. Minutu kasnije snažno je odapeo Pušić s preko 20 metara, a Čavlina je rano pao, ali je imao sreću jer je uspio dirati loptu i nekako ju skrenuti preko vrata. No, iz tog kornera Pušić je odlično ubacio, a Mierez je konačno našao način kako svladati Čavlinu.

Opet je pucao glavom i poslao loptu u desni kut za svoj 18. pogodak ove sezone. Nakon pogotka Argentinac je doživio velike ovacije tiribina koje su složno i vrlo glasno izvikivale "Ramon, Ramon". Ubrzo nakon toga još jednom se tresla mreža gostiju. U 79. minuti opet se to dogodilo nakon ubačaja iz kuta kojeg je još jednom izveo Pušić, Duarte je prebacio loptu na drugu vratnicu gdje je bio Matković te ju je iz blizine poslao u mrežu. No, slavlje na tribinama bilo je za trenutak odgođeno jer je pomoćni sudac Ivan Mihalj podignuo zastavicu i označio zaleđe. No, nakon VAR provjere pogodak je priznat, pa je Matković postao dvostruki strijelac. Ubrzo nakon toga Zekić je posegnuo za zamjenama, a Opus Arena je bila raspjevana, a Mierez je pravi standing ovation doživio kada je umjesto njega nakon osam mjeseci na teren kročio Kristian Fućak. To veselo raspoloženje pokvario je u 90. minuti Duarte koji se malo previše opustio, pa je poklonio loptu Šotičeku na rubu kaznenog prostora što je mladi napadač Lokomotive iskoristio za počasni pogodak gostiju.

No, tu odličnu večer više ništa nije moglo pokvariti...D.Keler

 

Standings provided by Sofascore

OSIJEK - Opus Arena. Vrijeme i teren idealni za igru. Gledatelja: 7102. Sudac: Jakov Titlić (Potravlje) - 6,5. Strijelci: 1:0 Matković (65), 2:0 Mierez (76), Matković (79), 3:1 Šotiček (90). Žuti kartoni: Nejašmić (Osijek), Bubanja (Lokomotiva). Crveni karton: Bartolec (Lokomotiva).

IGRAČ UTAKMICE: ANTON MATKOVIĆ (OSIJEK)

OSIJEK

3 (0)

Kolić 6, Prekodravac 7, Duarte 6, Jurišić 7, Renan Guedes 7 (od 90. Lovrić -), Nejašmić 7,5 (od 84. Mikolčić -), Čokaj 7,5 (od 84. Jugović -), Bukvić 6,5, Pušić 7,5, Matković 8,5 (od 84. Gržan -), Mierez 7,5 (od 89. Fućak -).

LOKOMOTIVA

1 (0)

Čavlina 6,5, Bartolec 5, Bubanja 6 (od 52. Matić 5), Mersinaj 5,5, Leovac 5,5, Marić 5, Smakaj 5,5 (od 60. Vranjković 5,5), Šotiček 6, Mudražija 5 (od od 77. Canjuga -), Goričan 5 (77. Fetai -), Kastrati 5 (od 46. Čop 5,5).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike