Sport
HRVATSKA NAKON PORAZA OD FRANCUSKE PO UTJEŠNU BRONCU

Thierry Omeyer ponovno
KOBAN ZA HRVATSKU
Objavljeno 11. kolovoza, 2012.
Sve je krenulo po zlu odmah na početku utakmice

Vezani članci

OGROMNO RAZOČARANJE MEĐU HRVATSKIM IGRAČIMA NAKON PRVOG PORAZA U LONDONU

Igor Vori: Rintali smo krvavo za zlato, a na kraju ništa. Usrali smo se od straha!

Priželjkivali smo u Londonu reprizu finala iz Atlante 1996., Hrvatska - Švedska. Nažalost, na Švedsku će u nedjelju ići Francuzi. Onestin sastav ima prigodu obraniti olimpijsko zlato iz Pekinga, a Hrvatskoj predstoji borba za utješnu broncu s Mađarima. Da je kojim slučajem na suprotnoj strani stajala bilo koja druga reprezentacija, uvjereni smo, Hrvatska bi se plasirala u finale olimpijskog turnira. Francuzi su, nažalost, protiv momčadi koja je djelovala "izvanzemaljski" tijekom turnira, pokazali da je Europsko prvenstvo u Srbiji i njihov loš rezultat bili samo "hvatanje zaleta" za London. Imaju "tricolori" sjajnu momčad, u kojoj se ponovno iskazao vratar Thierry Omeyer. Koliko puta nam je samo taj zagorčao život. Očito mu nije dosadilo. I sinoć je davao svojoj momčadi sigurnost, a francuske navijače dizao na noge.

Golužin time-out u 4. minuti

Sve je krenulo po zlu odmah na početku utakmice. Omeyer je obranio šuteve Lackovića, dva Duvnjaka i Kopljara, a šut s desnog krila Čupića završio je pokraj gola. S druge strane Guigou i Abalo te Karabatić pogađali su Alilovićevu mrežu pa je Goluža već u 4. minuti zvao time-out. Dobro je procijenio hrvatski izbornik kako će Francuzi započeti susret s obranom 6-0 u čijoj sredini igraju Dinart i Karabatić. U hrvatskoj obrani, Goluža se ponovno odlučio za već provjerenih 5-1. Do prvog hrvatskog gola čekali smo do 6. minute. Omeyera je prvi svladao specijalist za obranu Jakov Gojun. Omeyer se niti poslije ne zaustavlja. Vori ga s crte pogađa u glavu, i treći put nadmudruje Duvnjaka, brani sedmerac Čupića. Goluža već u 11. minuti u igru prvi put na Olimpijskim igrama uvodi Damira Bičanića. Kao poznavatelj francuskog rukometa trebao je biti Golužin jocker u polufinalu. Povlači Goluža i obranu u zonu 6-0, no problem ostaje i dalje slab učinak Alilovića. Do 20. minute Omeyer je sakupio deset obrana, Alilović tek jednu pa u igru ulazi Losert. Dobro je krenuo Brođanin, obranio je dva šuta iskoristila je to Hrvatske i u 22. minuti nakon pogotka Balića stigli smo na minimalni zaostatak (9:8). Imala je Hrvatska i prigodu za izjednačenje, no Omeyer tada skida prvi pokušaj Buntića na utakmici. Nije, nažalost, Hrvatska uspjela sačuvati bar minimalni zaostatak. Honrubia je presjekao loptu Baliću, pogodio za francusko vodstvo od 12:9, a do odmora je uspio Štrlek pogoditi s lijevog krila. Pravo je zapravo čudo što francusko vodstvo nije u prvih 30 minuta bilo izraženo i većom razlikom. Titty Omeyer u prvom dijelu susreta skupio je čak 13 obrana. Hrvatski vratari samo četiri uz 0-10 šut vanjskih igrača koji su započeli utakmicu, Lackovića, Duvnjaka i Kopljara.

Nisu se umorili od finala

U nastavak je Hrvatska započela sa 6-0 obranom. S njom su svladali Francuze u posljednjem susretu prije jučerašnjeg na Europskom prvenstvu u Novom Sadu. Losert je drugo poluvrijeme otvorio u Omeyerovom stilu, Hrvatska je dobila i dvije prigode za poravnjanje, no u francuskom sastavu ukazao se Accambray s tri uzastopna pogotka, a Honrubia s golom za francusko vodstvo 16:13 nakon neuspješne promjene igrača, tjera Golužu da u 11. minuti nastavka još jednom zove time-out. Tri minute kasnije Francuzi su imali već pet pogodaka prednosti (18:13). Samo luda završnica trebala je Hrvatskoj za veliki preokret. Stigla je Hrvatska na dva pogotka zaostatka, no francuski vratar je i dalje "luđački" branio, a aktualni olimpijski prvaci previše imaju utakmica u nogama da bi prokockali visoku prednost. Simbolično, u 54. minuti, pogodak za Francuze postigao je najiskusniji njihov igrač Jerome Fernandez. "Stari Francuzi" se nisu umorili osvajanja naslova. K. Lacković

HRVATSKA                                  22 (10)
FRANCUSKA                               25 (12)

LONDON - Basketball Arena. Gledatelja: 11.000. Suci: Abrahamsen i Kristiansen (Norveška).

HRVATSKA: Losert (7+0), Alilović (1+0), Balić 2, Duvnjak, Lacković 4, Kopljar, Vori 1, Gojun 1, Horvat 6(1), Vuković 1, Bičanić 3, Buntić 1, Štrlek 3 i Čupić.

FRANCUSKA: Karaboue, Omeyer (18+1), Fernandez 1, Dinart, Barrachet 2, G. Gille, B. Gille, Narcisse 4, Honrubia 4, Karabatić 3, Accambray 3, Abalo 4, Sorhaindo 2 i Guigou 2(1).

SEDMERCI: Hrvatska 3(1), Francuska 1(1); ISKLJUČENJA: Hrvatska 2 minute (Gojun 2, Štrlek 2), Francuska 2 minute (Dinart 2, B. Gille 2)

Stigli i vaterpolisti

Malo je hrvatskih sportaša koji su još u Londonu ostali u olimpijskom selu u vrijeme polufinalne utakmice. Sa zastavama u rukama stigla su i trojica od četvorice članova srebrnog četverca. Nedostajao je Martin Sinković koji je sa zaručnicom napustio London dva dana nakon finalne utrke četveraca na pariće. Na tribinama su bile i članice hrvatske ženske rukometne reprezentacije, a nakon pobjede nad Crnom Gorom i plasmana u finale, u Basketball areni pojavili su se i hrvatski vaterpolisti. Željeli su dati potporu kolegama rukometašima u ostvarivanju istoga dostignuća. U olimpijskom selu i dalje boravi nekoliko naših sportaša koji su ispali još u prošlom tjednu Igara. U navijačkoj ulozi ostali su stolnoteniski veteran Zoran Primorac, veslač Mario Vekić...

Dominirale francuske zastave

Neobična je slika da tijekom susreta francuskih i hrvatskih rukometaša veću navijačku potporu imaju Francuzi. Kolone navijača obično prate hrvatsku rukometnu reprezentaciju, dok "tricolore", unatoč silnim trofejima, uglavnom roditelji i predstavnici klubova i saveza. U Basketball areni bila je obrnuta slika. Više je bilo francuskih zastava između kojih su se na svim dijelovima tribina pojavljivala “kockasta” obilježja.

BIČANIĆ IN, NINČEVIĆ OUT

Slavko Goluža uoči polufinala odlučio se za jednu promjenu. Tako je umjesto Ivana Ninčevića prigodu da bude u momčadi prvi put na Olimpijskim igrama dobio Damir Bičanić, igrač Chamberya i jedan od najboljih strijelaca francuske lige. Bičanić će biti dobar osigurač u završnici za Blaženka Lackovića, koji još od utakmice sa Srbijom vuče ozljedu zgloba.

Najčitanije iz rubrike