epa11647368 German Chancellor Olaf Scholz (C) reacts during his bilateral meeting with President of Namibia Nangolo Mbumba (not pictured) at the City Hall in Hamburg, Germany, 07 October 2024. Both met for bilateral talks on the sidelines of the first Hamburg Sustainability Conference (HSC). EPA/MARCUS BRANDT/POOL
EPA
14.10.2024., 12:47
Samit Berlinskog procesa o zapadnom Balkanu

Scholz: Europska unija nije potpuna bez zemalja zapadnog Balkana

Njemački kancelar Olaf Scholz još jednom je, na početku Samita Berlinskog procesa o zapadnom Balkanu u ponedjeljak u Berlinu, naglasio perspektivu ulaska članica ove regije u Europsku uniju istaknuvši da EU bez tih zemalja nije potpuna.

„Europska unija je potpuna jedino ako su u njoj zemlje zapadnog Balkana“, rekao kancelar Olaf Scholz uoči početka 10. po redu jubilarnog samita, koji je 2014. pokrenut u Berlinu.

Scholz je rekao kako se Berlinski proces nakon deset godina može pohvaliti brojnim uspjesima u poboljšanju regionalne suradnje i približavanja zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji.

On je posebno istaknuo važnost redovitog kontakta zemalja regije međusobno, kao i s članicama EU-a koje prate ovaj format, a među kojima je i Hrvatska.

„Mislim da nam je pošlo za rukom stvoriti nešto što možemo nazvati 'duhom Berlina'“, rekao je Scholz.

On je istodobno Srbiju i Kosovo pozvao da uklone sukobe koji sprječavaju daljnje približavanje u regiji.

„Želim sljedeće reći svojim prijateljima iz Beograda i Prištine: nemojte dozvoliti da vas prošlost zadržava na putu u budućnost mira i blagostanja“, rekao je njemački kancelar.

Čelnici država i vlada trebali bi potpisati sporazum o akcijskom planu za zajedničko tržište kao i lakšem pristupu akademskoj infrastrukturi među zemljama zapadnog Balkana.

Na samitu, osim predsjednika država i vlada šest zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija), sudjeluju i članice Europske unije uključene u proces, a među njima je od samog početka i Hrvatska.

Tako na Samitu Balkanskog procesa o zapadnom Balkanu sudjeluje i predsjednik vlade RH Andrej Plenković.