euri, novac,
Pexels
30.7.2024., 16:49
Najveći pad bilježi Irska

Gospodarstvo eurozone i EU-a skromno poraslo

Gospodarska aktivnost u eurozoni i Europskoj uniji skromno je porasla i u drugom tromjesečju, pokazale su u utorak prve procjene europskog statističkog ureda. U razdoblju od ožujka do lipnja gospodarska aktivnost u eurozoni i EU-u porasla je, prema sezonski prilagođenim podacima, za 0,3 posto u odnosu prema prethodna tri mjeseca, kada je bilježila isti postotni rast, izračunali su statističari. Od kraja 2022. godine europsko gospodarstvo balansira na rubu stagnacije, pokazuju podaci Eurostata.


Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najsnažnije je u drugom tromjesečju porasla gospodarska aktivnost u Irskoj, za 1,2 posto u odnosu prema prethodna tri mjeseca. Slijede Litva i Španjolska, u kojima je povećana za 0,9 odnosno za 0,8 posto. Najsnažnije je pak smanjena aktivnost u Latviji, za 1,1 posto u odnosu prema prvom tromjesečju. Slijede Švedska i Mađarska, gdje je smanjena za 0,8 odnosno za 0,2 posto. U Austriji BDP je stagnirao.
Na godišnjoj razini gospodarstvo eurozone uvećano je u razdoblju od travnja do lipnja za 0,6 posto, pokazuju Eurostatovi izračuni, nakon 0,5-postotnog rasta na početku godine.


Na razini EU-a BDP je u drugom tromjesečju uvećan za 0,7 posto u odnosu prema istom prošlogodišnjem tromjesečju. U razdoblju od siječnja do ožujka uvećan je za 0,6 posto. Procjene pokazuju slabašan oporavak od prošle jeseni, kada je aktivnost na oba područja balansirala na rubu stagnacije, pa je tako u zoni primjene zajedničke europske valute uvećana za samo 0,1 posto u odnosu prema istom prošlogodišnjem razdoblju i za 0,2 posto na razini EU-a. Najsnažnije je u proljetnom tromjesečju poraslo španjolsko gospodarstvo, za 2,9 posto u odnosu prema istom prošlogodišnjem razdoblju.

 

Slijedi Portugal i Mađarska s rastom aktivnosti za 1,5 odnosno za 1,3 posto. Najveći pad bilježila je pak Irska, za 1,4 posto. U Austriji i Švedskoj aktivnost se zadržala na razini prošlog proljeća. Stagnacija je zabilježena u Austriji i Švedskoj.