osijek, 22 kolovoz 2020, 13,00 sati, koronavirus, covid 19, kupaliљte, plaћa, kopika, kopakabana, kupaиi, drava, rijeka, novinar ivana solarsnimio zdenko puљiж
ZDENKO PUŠIĆ
21.7.2024., 21:36
VJEŽBANJE U VODI

Ljeto je idealna prilika da se dobro razgibate u vodi

Ljeto odgovara osobama s povišenim krvnim tlakom, jer toplina širi krvne žile

Tijekom ljeta više se bavimo fizičkom aktivnošću, plivamo, šetamo, dok nam sunce i umjereno sunčanje preko kože poboljšavaju imunitet, kažu istraživanja. Ljeto posebice odgovara osobama koje imaju povišen krvni tlak, jer toplina širi krvne žile u našem tijelu i samim tim dolazi do snižavanja tlaka. Godišnji odmori smanjuju stres i poboljšavaju raspoloženje. Mnogim ljudima ljetni odmor otvara novu perspektivu i motivaciju da se posvete svojim ciljevima. Još jedna efikasna stvar su sunčani zraci, najbolje oni u jutarnjim i kasnim popodnevnim satima. Djeluju povoljno na izlučivanje hormona sreće. Istraživanja su pokazala da postoje mnoge zdravstvene prednosti ljeta. Osobe koje pate od bolnih zglobova ili artritisa mogu slobodno vježbati u vodi, bez straha od pogoršanja simptoma. Plivanje smanjuje depresiju i poboljšava raspoloženje. Redovita umjerena fizička aktivnost se podrazumijeva. Svakodnevna jednosatna šetnja djeluje kao antidepresiv, a povoljno utječe na metabolizam i tjelesnu težinu. Vježbanje u vodi neagresivan je način tjelovježbe te je pogodan i poželjan za sve generacije. Ljeto je idealna prilika da se na jednostavan i lak način razgibate u vodi ili moru, bez upale mišića i znojenja, a vaše tijelo će vam biti izuzetno zahvalno, ponajviše srce.

Zaronite u vodu i otkrit ćete skupine mišića koje ste zanemarivali ili niste ni znali da postoje. Plivanje je drukčija vrsta vježbe nego npr. hodanje. U bazenu plivajte dužine bazena. Voda daje nježan prirodni otpor, a jačina tog otpora ovisi o tome koliko ste plovni - umijeće plivanja, težina... Počnite s malo dubljim plićakom, dok se ne izvještite, pa krenite malo dublje. Kao i na kopnu, aktivnosti u vodi ili moru prilagodite svojem zdravstvenom stanju i kondiciji, ne skačite u vodu, osobito ako ne poznajete teren ili je voda hladna, te punog želudca. Jača cirkulaciju i brzo vraća kondiciju. Tjelovježba u vodi izvrsna je za razvoj i jačanje, pokretljivost i zdravlje krvožilnog sustava. Voda pruža otpor te na taj način jača mišiće. Zato u vodi nisu potrebna dodatna opterećenja. Voda liječi bolne zglobove i kralježnicu. Nema opterećenja za zglobove jer voda rasterećuje te mogu vježbati i ljudi sa zdravstvenim tegobama. Dok sjedite i sunčate se u plićaku tabanom kotrljajte oblutak i tako masirajte stopala koja cijelu godinu mučite u uskim cipelama i štiklama.

Popravlja se disanje i smanjuje celulit. Tijekom vježbanja u vodi opušta se cijelo tijelo, sprečava nastanak celulita i popravlja disanje. Dok ste u bazenu ili, još bolje, u moru, lagano masirajte mišiće nogu i ruku. Dok se ne razradite, ne plivajte daleko, osobito ne sami kako vas ne bi uhvatio grč u nozi, a potom i panika.