Dome slatki dome
DIZAJN: OPREMANJE DNEVNOG BORAVKA

Sofe i kauči za manje prostore
Objavljeno 6. lipnja, 2024.
Odabrati možete kutne garniture ili kombinacije dvosjeda, trosjeda i fotelja
Sjedeća garnitura dominantan je element opreme dnevnog boravka. Dizajn i boja, kao i materijal od kojega je načinjena, snažno ju definiraju u prostoru. Osim dizajnerskih značajki izuzetno je bitna udobnost sjedeće garniture, kao i ergonomske značajke koje moraju biti prilagođene osobama različite tjelesne građe.

Odabir


Jedna od najvećih dvojbi pri uređenju dnevnog boravka je odabir sjedeće garniture, koja najčešće određuje (ili uvelike utječe) na stilsku pripadnost interijera. Odabir garniture za sjedenje ovisi ponajprije o željama i zahtjevima onih koji će ju koristiti, ali postoje i opća pravila kojih se treba pridržavati da bi odabir bio što kvalitetniji.

Dimenzije garnitura su različite, a osnovni oblici nude se kroz kutne garniture ili kombinacije dvosjeda, trosjeda i fotelja. Dobra rješenja za manje stambene prostore različiti su modeli sofa i kauča. Jedan od važnih zahtjeva koji se postavlja pri odabiru garniture jest zadovoljenje potrebe za pomoćnim ležajem koji se stvara njezinim razvlačenjem. Pomoćni ležaj najčešće je imperativ pri opremanju manjih stambenih prostora u kojima dnevni boravak dobiva povremeno ulogu sobe za goste. Načini razvlačenja klub-garnitura i njihova pretvaranja u pomoćni ležaj različite su. Potrebno je istaknuti da ovakav tip ležaja nije za stalno, nego samo povremeno spavanje, jer se nikada ne može postići kvaliteta spavanja kao na pravilno odabranom madracu i podnici.

DimenzijeNa konačan odabir trebale bi utjecati prostorne mogućnosti. Kutna garnitura zauzima manje mjesta od kombinacije trosjeda i dvosjeda. Dubina klub-garniture utječe na udobnost sjedenja. Dubina od 80-ak cm osigurat će pravilno sjedenje bez potpore dodatnih jastučića, no one dublje, dimenzije 90, tj.100 cm, ostavit će u poluležećem položaju svakoga ispod prosječne visine od 185 cm. Pravilno sjedenje osigurat će se u ovom slučaju potpornim jastučićima ili drugim načinima koji će skratiti dubinu sjedenja u željenom trenutku.

Monika GALOVIĆ ROLICH, dipl.ing.arh

Pomoćni ležaj
 
 
Pomoćni ležaj osigurava se izvlačenjem ili spajanjem dodatnog dijela, klik-klak sistemima otklapanja i drugim sofisticiranim načinima koji osiguravaju brzu i jednostavnu transformaciju klub-garniture u ležaj. Kada se govori o kvaliteti sjedenja, potrebno je zadovoljiti nekoliko kriterija. Jedan od njih je tvrdoća sjedenja.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana