Svijet
EUROPSKI VOJNICI U UKRAJINI?

Upozorenje EU-u: Sukob Rusije i NATO-a neizbježan
Objavljeno 27. veljače, 2024.
EU formira koaliciju za opskrbu Ukrajine projektilima za dalekometne napade

Kremlj je upozorio da će sukob između Rusije i NATO-a biti neizbježan ako europske članice Saveza pošalju svoje vojnike u Ukrajinu. Naime, francuski predsjednik Emmanuel Macron je u izjavi nakon završetka konferencije o pomoći Ukrajini u Parizu otvorio mogućnost slanja vojnika u Ukrajinu, iako je rekao da zasad o tome nema suglasja.Izravna intervencija


“Činjenica da se razgovara o mogućnosti da članice NATO-a pošalju određene kontigente u Ukrajinu vrlo je važan novi element", izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, komentirajući Macronove izjave. Na pitanje koliki bi u tome slučaju bio rizik od izbijanja izravnog sukoba Rusije i NATO-a, Peskov je odgovorio: "U tome sIučaju morali bismo govoriti ne o mogućnosti, nego o neizbježnosti izravnog sukoba." Visoki ukrajinski dužnosnik rekao je da su razgovori zapadnih zemalja o izravnoj vojnoj intervenciji u Ukrajini dobra stvar i pokazuju da postoji svijest o tome da je ruska agresija prijetnja Europi. "Kao prvo, to pokazuje apsolutnu svijest o rizicima koje za Europu predstavlja militaristička, agresivna Rusija", izjavio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je kako NATO ne planira slanje svojih snaga u Ukrajinu. I njemački kancelar Olaf Scholz odbacio je sugestije da će europske zemlje i članice NATO-a poslati kopnene snage u Ukrajinu. "U vrlo dobroj raspravi raspravljalo se o tome da ono što je dogovoreno od samog početka također vrijedi i za budućnost - da neće biti kopnenih snaga, ni vojnika na ukrajinskom tlu koje bi tamo slale europske zemlje ili države NATO-a", rekao je Scholz, ali i dodao da se europski čelnici sada čine voljni nabaviti oružje od zemalja izvan Europe, da bi ubrzali pomoć Ukrajini. Glasnogovornik britanskog premijera Rishija Sunaka kazao je da nemaju planova o većem raspoređivanju snaga u Ukrajini. "Osim malog broja osoblja koje imamo u zemlji, a koje podržavaju oružane snage Ukrajine, nemamo nikakve planove za raspoređivanje većih razmjera", rekao je glasnogovornik, dodajući da se veliki broj ukrajinskih vojnika obučava u Britaniji, a London podržava Kijev opremom. Španjolska se također ne slaže s francuskim prijedlogom o slanju snaga u Ukrajinu i želi ograničiti pomoć na slanje više oružja i drugog materijala u Kijev, izjavila je glasnogovornica vlade Pilar Alegria. "Jedinstvo je bilo i jest najučinkovitije oružje s kojim se Europa mora suočiti protiv napada Putina", rekla je. I češki i poljski premijer Petr Fiala i Donald Tusk, kao i mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavili su da njihove zemlje ne razmatraju slanje vojnika u Ukrajinu, pa je nejasno tko je u EU-u za to. Dužnosnik Bijele kuće rekao je Reutersu rekao da ni SAD ni NATO ne planiraju slati vojnike u Ukrajinu.

Koalicija za opskrbu


Macronove izjave žestoko je kritizirala i lijeva i desna oporba u Francuskoj. "Rat protiv Rusije bio bi ludilo. Nema rata! Krajnje je vrijeme da se pregovara o miru u Ukrajini uz obostrane sigurnosne klauzule", kaže čelnik radikalne ljevice Jean-Luc Mélenchon, ocijenivši Macronove izjave "neodgovornim". Predsjednik krajnje desnog Nacionalnog skupa Jordan Bardella ocijenio je da Macron "gubi hladnu glavu". "Macron glumi ratnog vođu i s toliko nemara govori o životima naše djece", rekla je čelnica krajnje desnog Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen.

Macron je nakon završetka konferencije o pomoći Ukrajini u Parizu rekao da su sve opcije otvorene kako bi se osiguralo da Rusija ne dobije rat protiv Ukrajine. Na sastanku su sudjelovali najviši predstavnici mnogih ključnih europskih podupiratelja Kijeva, uključujući njemačkog kancelara Olafa Scholza i britanskog ministra vanjskih poslova Davida Camerona. Sudjelovao je i premijer RH Andrej Plenković. Macron je rekao da nije bilo konsenzusa o korištenju kopnenih trupa na sastanku više od 20 šefova država i premijera, ali da se ništa ne može isključiti glede buduće dinamike. Svaka država može samostalno i suvereno odlučiti o raspoređivanju kopnenih trupa.

Na sastanku je odlučeno da se formira koalicija za opskrbu Ukrajine projektilima za napade daleko iza ruskih linija, rekao je Macron. Kratkoročno, potrebno je mobilizirati dodatno streljivo za Ukrajinu iz vlastitih zaliha. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pridružio se sastanku preko videolinka.

Igor Bošnjak
Andrej Plenković

predsjednik Vlade Republike Hrvatske

HRVATSKA NIJE PONUDILA SLANJE SVOJIH VOJNIKA U UKRAJINU

Hrvatska nije ponudila slanje svojih vojnika u Ukrajinu, kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak, nakon izjave francuskog predsjednika Macrona poslije samita više od dvadeset lidera europskih zemalja te predstavnika drugih zapadnih saveznika Ukrajine u Parizu, koji je kazao kako “nije isključeno” slanje vojnika u Ukrajinu u budućnosti. Plenković je podsjetio da su ne tako davno nedostajala četiri glasa u Hrvatskom saboru da se odobri i sudjelovanje Hrvatske u misiji obučavanja ukrajinskih vojnika, koja je bila “benignog karaktera”. “Budući da nismo uspjeli ni tu simboliku, onda nismo niti nudili opciju o tome da hrvatski vojnici idu u Ukrajinu”, kazao je premijer novinarima. “To ne znači da mi ne nastavljamo vojno podržavati Ukrajinu. To radimo cijelo vrijeme, to ćemo i nastaviti”, rekao je tom prigodom. Samit u Parizu bio je “više informativno-konzultacijskog karaktera”, a svi prisutni su “spremni dalje pomagati Ukrajini”, istaknuo je premijer Plenković.

MACRON NE ISKLJUČUJE KOPNENE TRUPE
Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da ne isključuje raspoređivanje francuskih kopnenih trupa u Ukrajini. O isporuci francuskih borbenih zrakoplova Mirage još nije odlučeno, no još se utvrđuje koja bi francuska vojna oprema mogla pomoći Ukrajini, rekao je Macron. “Opći konsenzus danas je da je sigurnost svih nas u pitanju”, rekao je Macron u Elizejskoj palači. Dok rat u Ukrajini ulazi u treću godinu, Macron je rekao da ponašanje Moskve postaje sve agresivnije na političkoj razini i na prvoj crti bojišta u Ukrajini. “Rusija ne smije dobiti rat”, naglasio je Macron, rekavši da se podrška ne smije pokolebati i da podupiratelji Ukrajine moraju intenzivirati napore. Povećana pomoć Ukrajini u novcu i oružju mora se mobilizirati i zajednički i na nacionalnoj razini, rekao je. “U procesu smo osiguravanja naše sigurnosti danas i sutra”, rekao je.

Možda ste propustili...

PRVI PUT: KAZNA SAD-A VOJNOJ JEDINICI IZRAELA?

Izrael: Sankcije bi bile moralno dno

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HODOČASNICI I RAT NA BLISKOM ISTOKU

Umjesto u Svetu Zemlju dolazit će u Međugorje

2

SAD, KINA I RUSIJA NAJVEĆI POTROŠAČI

Porast globalne vojne potrošnje

3

UKRAJINA I EU

I dalje bez kvota i carine