Novosti
TURISTIČKA SEZONA NEĆE USPJETI BEZ UVOZA RADNE SNAGE

Jadranu je potrebno čak 70 tisuća sezonaca, stižu i radnici iz Meksika
Objavljeno 26. veljače, 2024.
STUH: Omjer plaća konobara u Hrvatskoj i vani je jedan prema dva, u inozemstvu dobiju i više od 2000 eura

Uskrsni blagdani bit će prvi pokazatelj kakva turistička sezona čeka Hrvatsku, no potreba za sezonskim radnicima raste, pa se taj broj s donedavnih 40-ak tisuća sada procjenjuje na čak 70.000.Plaće i ugovori


U Sindikatu turizma i ugostiteljstva Hrvatske (STUH) stalni rast potreba za sezonskom radnom snagom objašnjavaju time što hrvatski turistički sektor čini pogrešku – ne mijenja davno uočene loše prakse i time gubi kvalitetnu radnu snagu. Tu je i problem visine plaća i sigurnosti radnog mjesta, odnosno nedovoljnog broja ugovora na neodređeno vrijeme. Dok hotelijerske grupacije neprestano obilaze kontinentalnu Hrvatsku u potrazi za sezoncima, predsjednik STUH-a Eduard Andrić ističe kako je problem domaćeg turizma upravo sezonalnost, koja sprječava poslodavce da veći broj radnika zaposle za stalno. "Radnik je po završetku sezone trošak i ne donosi prihod pooslodavcu, a Hrvatska uistinu ima prostora da produži sezonu, za što imamo razne oblike turizma za koje imamo uvjete, no na tom se polju, očito, ne radi dovoljno", kaže Andrić.

O rastu potreba za sezoncima govore i podatci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). Godine 2009. preko HZZ-a je bilo traženo 22.130, a 2017. godine 40.500 sezonskih radnika. Pad, dakako, nastupa u pandemijskoj 2020., kada je traženo 18.300 sezonaca, 2021. ih je 27.800, a 2022. godine 29.800, s tim što je samo u prva tri mjeseca 2023. bila izražena potreba za njih 12.700. Istovremeno, broj zaposlenih u sezoni iz evidencije HZZ-a 2021. bio je 19.600, godinu poslije 17.900, a u prva tri lanjska mjeseca 3200. Najtraženija zanimanja u sezoni su konobar, kuhar i sobarica. U ovom trenutku poslodavci su na HZZ-ovoj burzi rada u kategoriji ugostitelji, radnici u turizmu dali 2162 oglasa za posao. Traže se kuhari, konobari, sobarice, recepcionari, pipničari, dostavljači i drugi. Istovremeno, ponudu za obavljanje tih zanimanja dalo je 14.557 posloprimaca.

Hotelijerska grupacija Valamar Riviera iz Poreča lani je zaposlila više od 8000 radnika, među kojima je, ističu u tom hotelijerskom lancu, izrazito visok udio domaćeg stanovništva - oko 83 posto. "Ostalih 17 posto čine zaposlenici iz regije i nešto manje iz ostalih zemalja. Svim sezonskim zaposlenicima osigurani su jednaki uvjeti, što uključuje kvalitetan smještaj i atraktivna primanja. I u nadolazećoj sezoni Valamar će zapošljavati više od 8000 zaposlenika, među kojima gotovo 1000 stalnih sezonaca. Velik broj naših kolega dolazi iz Slavonije i svake godine rado nam se vraćaju", najavljuju u Valamaru kako će dočekati sezonu 2024.

U STUH-u ističu kako su ugovori na neodređeno praksa za zaposlene u hotelima, a da drugi zapošljavaju na određeno. "Samo se ugovorom na neodređeno vrijeme može zadržati dobrog radnika. Dižu se plaće, no i dalje zaostaju u odnosu prema konkurenciji u Europi. Loše se reflektira i odluka Vlade da se neoporezivi iznos plaće iz godine u godinu diže na visine koje daju prostora da poslodavci kroz to nagrađuju radnike, ali on je poguban jer ljudima ne ide u ‘mirovinski‘, jer to su primanja, a ne plaća, i sutra će se to osjetiti na mirovini", kaže predsjednik STUH-a. Odnos plaće konobara koji je odrađivao sezonu u nas i vani je, ocjenjuje, jedan prema dva. "Kod nas je konobarova plaća bila približno 1000, a vani 2000 eura i više. Moramo podići plaće. U ovom trenutku konobar bi trebao imati 1400 ili 1500 eura, kuhari, dobri glavni kuhari 2200 eura, no imamo nelojalnu konkurenciju u obrtima gdje radnike prijavljuju na minimalac, a razliku daju na ruke", kaže Andrić.

Stalni sezonci


U Valamaru ističu kako su u 2023. godini uložili dodatnih 25 milijuna eura u primanja radnika, te da su netoplaće isplaćene na vrhuncu sezone, odnosno u lipnju, srpnju i kolovozu, za stručna zanimanja - kuhare, konobare i recepcionare u Valamar hotelima, kampovima i ljetovalištima, iznosile 1200 i 1800 eura, a za sobarice, pomoćne kuhare, pomoćne konobare, kuhinjske radnike, servire i niz drugih zanimanja između 1000 i 1200 eura.

Sezona neće uspjeti bez uvezenih radnika, osim onih iz zemalja u okruženju tu su i Filipinci, Indonežani, Indijci... "Na pojedinim destinacijama u Dalmaciji od lani su se pojavili i Meksikanci. Većina uvezenih radnika radi na pomoćnim poslovima, ima jezičnu barijeru, ne zna čak ni engleski, velika većina tih stranaca nema kvalifikaciju, znanje, iskustvo. Ako smo već prisiljeni na uvoz radne snage, onda treba raditi na njihovoj edukaciji, jer kad se kvaliteta usluge sroza u očima domaćih i stranih turista, teško da ćemo postići cilj, a to je da Hrvatska ima kvalitetan turizam", kaže Andrić. STUH ih, kaže, pokušava uključiti u sindikat, da ih se zaštiti, radi boljih uvjeta.

Dok u Valamaru najavljuju da će od 8000 ovogodišnjih zaposlenika u sezoni njih 1000 biti stalni sezonci, u Sindikatu turizma ocjenjuju kako poslodavci ne posežu za tom kategorijom koliko bi trebali. "Status stalnog sezonca ipak daje sigurnost. Za razliku od ‘običnog‘ sezonca, on, kada se ne radi, dobije naknadu. Tražili smo izmjene tog instituta, da se takav radnik, dok tu ne radi, zaposli kod drugog, da mu kontinuitet ide kod poslodavca gdje je dobio ugovor i da je to, dakako, ugovor na neodređeno. Postoje naznake da tu napravimo pozitivne pomake", kaže predsjednik STUH-a.

Suzana Župan
SMJEŠTAJ, TOPLI OBROK, POGODNOSTI
U Valamaru najavljuju kako će u okviru inicijative “Prvi s razlogom” nastaviti ulagati u programe koji pružaju kvalitetno i dugoročno zaposlenje, visoka primanja, edukacije i razvoj karijera u turizmu, te će 2024. otvoriti dodatnih 400 radnih mjesta na neodređeno vrijeme. “Valamar je prepoznat po visokokvalitetnom smještaju za sezonske zaposlenike, zaposlenici imaju osigurane tople obroke, popuste na usluge u Valamarovim objektima i dodatne pogodnosti kod vanjskih partnera unutar programa. U 2023. Valamar je pokrenuo i novi program Krov nad glavom, kojim se stalnim zaposlenicima, zaposlenicima na određeno i stalnim sezoncima u programu V+3 nudi dodatak za najam stana u destinaciji u kojoj su zaposleni”, ističu u tom hotelijerskom lancu.

Eduard Andrić, predsjednik STUH-a

STEKNU ZNANJE I ISKUSTVO TE ODLAZE U DRUGE ZEMLJE

“Imali smo situacije da agencije s uvezenim radnicima sklope ugovor, agencija se naplati, a radnik dobije daleko manje, što ruši cijenu rada, pa za te ljude tražimo neku kontrolu, no velika većina njih nema nikakve reference za kvalitetan rad. Nekima od njih iznos minimalne plaće puno je viši nego što bi dobili u svojoj zemlji, no sve je veći trend da nakon godine rada u Hrvatskoj, kada su stekli neko znanje i iskustvo, vide da je u okolici - Sloveniji, Austriji, pa i dalje - u Njemačkoj, plaća puno veća, te im poslužimo kao odskočna daska u godini dana i s tom referencom – da su radili u hrvatskom turizmu, odlaze u te zemlje radi bolje zarade”, kaže Andrić.

Možda ste propustili...

NAKNADE ZA PROVEDBU PARLAMENTARNIH IZBORA

Povjerenstvima 3,1 milijun eura