Osijek
DJECA OPET DOŠLA NA OPASNU IDEJU

Pretrčavaju cestu kad naiđe jureći automobil. Opet TikTok izazov?
Objavljeno 16. studenog, 2022.
Djeca su satima na internetu i pojačano pristupaju negativnim sadržajima, pa i izazovima koji se šire na globalnoj razini

Iako dostupnost informacija na internetu može biti, a najčešće i jest, vrlo korisna za djecu, neke objave i prakse mogu biti jako štetne. Na jednu od njih, na Facebook grupi "Donji grad Osijek D.G.O.", upozorila je Osječanka na pretrčavanje ceste dok je vozilima na semaforu upaljeno zeleno svjetlo. Navodno je to novi TikTok izazov, opasan kao i mnogi prije njega."Pazite na djecu koja pretrčavaju cestu kod Tiska (tramvajska, Trg b. Jelačića). Očito imaju neki novi challenge po kojem pretrčavaju cestu što bliže autima kojima je zeleno! Dogodilo mi se dva puta danas. Idem iz Cvjetkove za Vijenac Murse i obrnuto. Njima je crveno, a meni u autu zeleno. I trče pod auto! Doslovce! Kad sam išla na Vijenac mislila sam da je slučajno. Sad idem nazad i skužim da to nije slučajno nego je namjerno! Centimetar je falio da nekog malog udarim. I onda skontam da se druga dvojica, koji su bili brži, smiju s druge strane kako su to uspješno izveli, a jedan je gotovo završio pod mojim kotačima. Nemam riječi", napisala je.

Iako ni u ovom slučaju nema službene potvrde da se radi o izazovu s TikToka, ista se stvar događa od prošle godine na cestama diljem Hrvatske, a jedna je zagrebačka škola na to još lani upozorila roditelje svojih učenika.

Početkom studenoga pisali smo kako je u osječki KBC zaprimljeno više djece s torzijom testisa. Iako djeca to nisu željela priznati, navodno se radilo o TikTok izazovu "Hit Him in the Balls Challenge" ("udari ga u testise"). U kolovozu je 15-godišnji dječak sjedio u mraku nasred ceste u Stepinčevoj ulici, a kada je naišao automobil sa šokiranim vozačem, dječak se samo polako ustao, uzeo svoju stolicu i otišao.

Tomislav Levak, predavač na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, ističe kako ni u slučaju pretrčavanja ceste ispred vozila, a ni u nedavnom slučaju hospitaliziranja mladića s ozljedama testisa, za sada nije potvrđeno kako je zapravo riječ o izazovima koji se šire posredovanjem društvenih mreža.

- No, činjenica je da takve vrste izazova postoje već dulje vrijeme te da su posebno popularni na društvenoj mreži TikTok koja je, ponajviše zahvaljujući mladima, najbrže od svih društvenih mreža dosegnula broj od milijardu korisnika u svijetu. To je bilo u jesen 2021., tako da je danas korisnika i mnogo više. Među korisnicima TikToka i dalje brojnošću dominiraju tinejdžeri i mlade osobe u dobi od 16 do 24 godine. Valja istaknuti kako su se slične vrste opasnih izazova i zadataka među djecom i mladima događale i mnogo ranije, prije pojave društvenih mreža i komunikacijskih platformi. No, tada su se događali isključivo uživo i ostajali u lokalnim okvirima, ili unutar neke manje skupine. Zahvaljujući novim medijima ovakve su pojave dobile mnogo veći utjecaj i mogućnost širenja na globalnoj razini. K tome, djeci i mladima danas je u pravilu jako važno biti aktivan i u online svijetu. Rezultati više recentnih istraživanja pokazuju kako se djeca vrlo rano susreću s različitim medijima, i da svake godine raste količina vremena koju provode uz medije, s naglaskom na društvene mreže i mobilne aplikacije. Prema istraživanju Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba iz 2021. u Hrvatskoj većina adolescenata ima pristup internetu, a na njemu provode od tri, pa čak do više od pet sati dnevno. Zbog toga, nažalost, pojačano pristupaju i negativnim sadržajima - ističe Levak.

Sandra Lacić
ŠTO MOGU PODUZETI RODITELJI?
- Na raspolaganju je već više aplikacija koje roditelji i skrbnici mogu instalirati na mobilne uređaje svoje djece i štićenika, pomoću kojih mogu pratiti koliko i koje društvene mreže koriste te po potrebi to limitirati. O tome se treba dogovoriti s djetetom, jer svaka prisila ili zabrana može polučiti tzv. efekt zabranjenog voća. Uostalom, tko jamči roditelju da dijete neće nepoželjne sadržaje nastaviti pratiti na drugim uređajima? Psiholozi i komunikacijski stručnjaci preporučuju da roditelji i skrbnici svakako pokušaju redovito pratiti koje i kakve sadržaje na društvenim mrežama prate djeca i mladi. Ako uoče bilo kakvu zabrinjavajuću aktivnost, trebaju ih upozoriti na moguće posljedice, ali bez stvaranja osjećaja straha. Također, trebaju djetetu iznijeti svoj stav o tome te naglasiti neslaganje i razloge za to. S djecom i mladim osobama može se i treba, naravno, i preventivno i konstruktivno razgovarati. Osim na roditeljima, odgovornost je i na odgojiteljima i nastavnicima u obrazovnom sustavu - zaključuje Tomislav Levak.

Možda ste propustili...

UDRUGA ZA POLJEPŠANJE GRADA "MOJ OSIJEK" OKUPILA ZALJUBLJENIKE U BAŠTINU

Šetnja kroz bogatu povijest Županijske palače s Pestom

POSLOVANJE STABILNO, SLIJEDI REKONSTRUKCIJA

Osječka tržnica proslavila 60. obljetnicu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAĐENO RJEŠENJE

Iktus od Saponije kupuju
Županija i Grad za 11 mil. kn

2

NEUNIŠTIVI GRAD - DA SE NE ZABORAVI

Pjer oživio fotografijama teške, ali ponosne dane

3

MILENIJSKO NATJECANJE IZ KREATIVNE INDUSTRIJE

Kreativnost i idejnost osvijetlile 560 natjecatelja