Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Spasiti od smrti
Datum objave: 16. ožujka, 2024.

Valja se čuvati onih koji za sve imaju jasne odgovore, kojima je uglavnom sve jasno, pa bili oni i propovjednici. Koji put mi ljudi jednostavno neke stvari ne znamo i svjesni smo da to ovdje na Zemlji nikad nećemo saznati. Zato Pavao pun udivljenja govori: "O dubino bogatstva, i mudrosti, i spoznanja Božjega! Kako li su nedokučivi sudovi i neistraživi putovi njegovi! Doista, tko spozna misao Gospodnju, tko li mu bi savjetnikom?"



S istim čuđenjem možemo gledati i Isusov život. Veli Poslanica Hebrejima: "Krist je u dane svoga zemaljskog života sa silnim vapajem i suzama prikazivao molitve i prošnje Onomu koji ga je mogao spasiti od smrti." Bog ga je mogao spasiti od smrti. I stvarno. U Maslinskom vrtu, neposredno prije svoje muke, Isus se ovako molio svome nebeskom Ocu: "Tebi je sve moguće! Otkloni čašu ovu od mene!" Bog ga je mogao izbaviti od smrti, ali to ipak nije učinio. Isusa nije uslišao! Zašto? Mudri će teolozi i na ovo možda imati spreman odgovor, međutim, "tko spozna misao Gospodnju…"

Puno toga ne znamo, puno toga ne razumijemo i nećemo nikada razumjeti. I najveći vjernik nađe se u nekim životnim nevoljama, da počne zdvajati, da počne sumnjati, da mu se počne činiti kako se sve zlo na nj sručilo. Tako u jednom psalmu čitamo: "Po leđima su mojim orači orali, duge brazde povlačili…", a u drugom: "Sve vode tvoje i vali preko mene prijeđoše…" Tko će to razumjeti? Kako utješiti čovjeka po čijim su "leđima orači orali"? Kako dati smisao životu onoga čovjeka koji je u ratu ili u prirodnoj nepogodi doslovno sve izgubio i svoju obitelj i sve što je posjedovao?

Tu ostaje samo vjera. Vjera koja ne vidi, ali pouzdano ide za Bogom. Ta je vjera i Isusa vodila. Bog ga nije izbavio od smrti na križu, ali je učinio da uskrsne, da pobijedi smrti i time otvori vrata vječnoga života svakom čovjeku dobre volje. To je vjera. Za njom treba žudjeti, za nju treba Boga moliti. Jer, bez te vjere, bez toga pouzdanja, kako da čovjek ide ovim životom koji mu malo-pomalo sve više izmiče, kao pijesak između prstiju? Slavit ćemo uskoro Uskrs. To je poziv na nadu, na vjeru, a radost.
Zvonko Pažin - arhiva

27.4.2024.

Umiriti svoje srce

20.4.2024.

Polažem i opet uzimam

13.4.2024.

Komad pečene ribe

6.4.2024.

Nije svojim zvao ništa

30.3.2024.

Uskrsnu!

23.3.2024.

Poslušan do smrti

16.3.2024.

Spasiti od smrti

9.3.2024.

Na obali rijeka

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje