Tehno
TEST: MOTOROLA EDGE 50 PRO

Glatko pregledavanje sadržaja, kao i igranje
Objavljeno 28. lipnja, 2024.
U razredu psihološke granice postavljene na 700 eura našla se i Motorola Edge 50 Pro s cijenom tik ispod – 699 eura
Cijene pametnih telefona posljednjih godina itekako su porasle. Nekada postavljena psihološka granica od 700 eura (ili u našoj prošloj valuti 5000 kuna) sada vrijedi za telefone srednjeg razreda, a flagship modeli sada su u kategoriji od oko 1500 eura. U razredu psihološke granice postavljene na 700 eura našla se i Motorola Edge 50 Pro s cijenom tik ispod – 699 eura. Međutim, nakon kratkog druženja s tim telefonom možemo zaključiti kako je Motoroli pošlo za rukom složiti primamljiv uređaj pogođenih specifikacija i mogućnosti za korisnike koji ciljaju uređaj u toj kategoriji.

Premium izrada


Motorola Edge 50 Pro u rukama odiše visokom, možemo slobodno reći, premium kvalitetom. To je odmah na prvu veliki plus jer nema kompromisa u tome. Dizajnerski model prati Motorolinu filozofiju tankih rubova, koji olakšavaju držanje i korištenje. U odnosu prema prethodnicima, novi model je nešto manji i lakši, dijelom zbog manje baterije. Posebno se ističe redizajnirani stražnji "otok" s kamerama, elegantno spojen s poleđinom, a izgleda jedinstveno. Pametni telefon dostupan je u nekoliko boja i finiša, a posebno ističemo model s veganskom kožom. Iako nismo imali taj model na testu, naš model s bijelom pozadinom i uzorkom nalik na mramor ostavlja jednako snažan dojam. IP68 ocjena otpornosti na vodu i prašinu dodatno povećava pouzdanost, a korisnici će uživati u bogatom iskustvu raspakiravanja, koje uključuje gotovo sve potrebno, čak i miris parfema pri otvaranju kutije.


Uključivanjem telefona dočekuje nas zaslon visoke rezolucije, od 1220 x 2712 piksela, na 6,67-inčnoj dijagonali. Gledanje filmova i serija postaje posebno dojmljivo zahvaljujući podršci za HDR10+ i Pantone kalibriranim bojama, što rezultira izvanrednim prikazom i dinamikom. Za one koji cijene fluidnost Edge 50 Pro nudi osvježavanje zaslona do 144 Hz, što osigurava glatko pregledavanje sadržaja i igranje igara. Unatoč zadanoj postavci od 90 Hz, korisnici mogu ručno podesiti maksimalnu brzinu osvježavanja. Zaslon je zaštićen staklom Gorilla Glass Victus, a blago zakrivljeni rubovi zaslona, iako izgledaju lijepo, prema našem mišljenju su minus zbog veće izloženosti zaslona prilikom eventualnog pada.

Fotograf u srcu


Što se tiče kamera, Motorola Edge 50 Pro postavlja visoke standarde s 50 MP glavnim senzorom, 13 MP ultraširokokutnom i 10 MP telefoto lećom s optičkim zumom. Fotografije su oštre i živopisne, a Pantone kalibracija boja osigurava vjernost prikaza. UI tehnologija dodatno poboljšava fotografije, a nadolazeće ažuriranje donijet će i funkciju Google Photo Enhance. Iako nema podršku za 4K 60FPS snimanje, kvaliteta 4K 30FPS videa s impresivnom stabilizacijom je zadovoljavajuća, posebno ako uzmemo u obzir cijenu telefona i kategoriju u koju ulazi ovaj pametni telefon.

U unutrašnjosti telefona kuca čipset Snapdragon 7 Gen 3, koji dakako nije vodeći Qualcommov procesor, ali nudi impresivne performanse i energetsku učinkovitost. Iako bismo možda radije vidjeli stariju generaciju serije 8, i serija 7 zadovoljit će bez dvojbe sve koji gledaju uređaj do 700 eura. Sa 12 GB RAM-a telefon osigurava brzinu i fluidnost u svakodnevnoj upotrebi, a tu je čak 512 GB UFS 2.2 memorije za pohranu. Softversku stranu priče drži Android 14 s tri godine ažuriranja i četiri godine sigurnosnih zakrpa. UI mogućnosti, posebno usmjerene na poboljšanje kamera, dijeli sa skupljim Ultra modelom. Baterija od 4500 mAh osigurava cjelodnevno korištenje, za brzo punjenje tu je podrška za čak 125 W, a bežično punjenje podržava do 50 W. Prema svemu viđenom, Motorola Edge 50 Pro telefon je koji jednostavno morate razmotriti među uređajima do 700 eura. Odlično pogođen set mogućnosti zasigurno će vam postaviti ovaj pametni telefon visoko na listi potencijalne kupnje.
 
Marin REŽIĆ