Svijet
NIZOZEMSKI PREMIJER DOBIO PODRŠKU U BRUXELLESU

Uoči izbora u SAD-u, Rutte novi čelnik NATO-a
Objavljeno 26. lipnja, 2024.
NATO je izabrao nizozemskog premijera Marka Ruttea za svojeg novog glavnog tajnika, u trenutku kada mu na pragu bjesni rat u Ukrajini i kada vlada velika neizvjesnost oko budućeg stajališta SAD-a o tom savezu.

Veleposlanici država članica NATO-a odlučili su na sastanku u Bruxellesu imenovati Ruttea, a dužnost će preuzeti 1. listopada. Naslijedit će Norežanina Jensa Stoltenberga, kojemu tada istječe mandat. Time je pitanje imenovanja novog glavnog tajnika skinuto s dnevnog reda predstojećeg samita NATO-a, koji će se održati sredinom srpnja u SAD-u. Podsjetimo, glavni tajnik NATO-a bira se konsenzusom svih članica, tradicionalno to mjesto pripada nekome iz europskih država članica, a zapovjednik vojnog stožera je Amerikanac. Rutteovo imenovanje postalo je formalnost nakon što se njegov jedini suparnik - rumunjski predsjednik Klaus Iohannis, povukao iz utrke. Kaže da se jako raduje preuzimanju dužnosti. "Savez jest i ostat će temelj naše kolektivne sigurnosti. Vođenje ove organizacije dužnost je koju ne shvaćam olako", objavio je na X-u.

Rutte je nepokolobljiv saveznik Ukrajine, no mora se suočiti s mogućnošću da za predsjednika SAD-a u studenom bude izabran Donald Trump, skeptičan prema NATO-u. H
Najčitanije iz rubrike